Πέμπτη 5 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Με μερεμέτια δε λύνονται προβλήματα
  • Τελείωσε πια η εποχή των λεγόμενων παχιών αγελάδων, των ΜΟΠ, της τουριστικής ανάπτυξης
  • Η Κρήτη, αυτό το πανέμορφο και ιστορικό νησί, δεν μπορεί να μετατρέπεται σε αμερικανικό έδαφος
  • Είμαι αισιόδοξη για το μέλλον του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος

Το αγροτικό και τα γενικότερα προβλήματα ανάπτυξης, που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι εργαζόμενοι της Κρήτης, καθώς και το κρίσιμο θέμα της αμερικανικής υπερ-βάσης της Σούδας, ήταν τα δύο ζητήματα που έθιξε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα στην εισηγητική τοποθέτησή της κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε χθες στην πόλη των Χανίων, στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Παραθέτουμε αναλυτικά την τοποθέτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και τις απαντήσεις στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων των τοπικών ΜΜΕ.

Αναφερόμενη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στα ειδικότερα ζητήματα της Κρήτης και αναλύοντας την πολιτική διεξόδου και τον άλλο δρόμο που προτείνει το ΚΚΕ σημείωσε:

"Πρώτο, νομίζουμε ότι έχει υπερωριμάσει η ανάγκη στην Κρήτη να μπει στο επίκεντρο της κριτικής του λαού, το αγροτικό πρόβλημα. Τελείωσε πια η εποχή των λεγόμενων παχιών αγελάδων, των ΜΟΠ, της τουριστικής ανάπτυξης. Αποδείχτηκε ότι πολλά από αυτά ήταν προσωρινά, ή τα περισσότερα κατέληξαν σε συγκέντρωση του πλούτου. Θεωρούμε ότι η Κρήτη, ανεξάρτητα από τις πηγές ή μορφές ανάπτυξης που μπορεί να έχει στον πρωτογενή τομέα μπορεί και πρέπει να παίξει αποφασιστικό ρόλο. Δυστυχώς με μερεμέτια δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα, γιατί η γενικότερη πολιτική που ακολουθείται στην αγροτική οικονομία και ιδιαίτερα απέναντι στη μικρομεσαία αγροτιά είναι τέτοια που θα φέρει και την Κρήτη σε πολύ άσχημη κατάσταση.

Ηδη έχει γίνει γνωστό ότι οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης και της Μεσσηνίας έχασαν μόνο με τα τελευταία μέτρα της ΕΕ για το λάδι, περί τα 100 δισ. Τι άλλο χρειάζεται, παρά οι εργαζόμενοι του νησιού και οι ίδιοι οι αγρότες να οργανώσουν ακόμη πιο αποφασιστικά τις προσπάθειές τους; Από κει και πέρα υπάρχουν τα οπωροκηπευτικά της Κρήτης, τα προϊόντα της και θα έλεγα είναι κάτι που κάνει πολύ άσχημη εντύπωση και είναι ντροπή, από τη μια να εκθειάζεται η κρητική διατροφή και από την άλλη αυτοί που παράγουν αυτά τα είδη διατροφής να αντιμετωπίζουν προοπτικά το ξεκλήρισμα ή και το φάσμα της φτώχειας".

Επικίνδυνη η βάση της Σούδας

"Δεύτερο, εμείς δεν ξεχνάμε ότι η Κρήτη είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο της Ελλάδας στη ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ και κυρίως στα στρατηγικά σχέδια κατά των αραβικών λαών και του Κόλπου.

Η βάση της Σούδας είναι πραγματικά ένα μεγάλο απόκτημα για τις ΗΠΑ, όχι όμως για τον ελληνικό λαό. Εδώ θα έλεγα ότι είναι επικίνδυνη η ύπαρξη της βάσης της Σούδας, όχι μόνο γιατί σε κρίσιμες στιγμές παρεμποδίζει και θα παρεμποδίσει την ελληνική άμυνα, αλλά γιατί τελικά αντιπαραθέτει μια χώρα φιλειρηνική, ένα λαό φιλειρηνικό σε άλλους λαούς της περιοχής.Διότι η Σούδα χρησιμοποιείται κατά των αραβικών λαών με κύριο στόχο το κυνήγι των πετρελαίων. Από αυτή την άποψη ο λαός της Κρήτης ακόμα και αν, υποτίθεται, έτρωγε με χρυσά κουτάλια, που δεν τρώει βέβαια, δεν έπρεπε να ξεχνάει τι σημαίνει βάση της Σούδας. Εν πάση περιπτώσει η Κρήτη, αυτό το πανέμορφο και ιστορικό νησί, δεν μπορεί να μετατρέπεται σε αμερικάνικο έδαφος, που θα το επιθεωρούν πότε ο κύριος Μπους, πότε ο κύριος Μπερνς και δεν ξέρω αν θα 'ρθει και ο κύριος Κλίντον. Είναι ελληνικό έδαφος.Και από αυτή την άποψη θεωρούμε ότι γύρω από τη Σούδα πρέπει να αναπτυχθεί μια έντονη δραστηριότητα. Οπως ξέρετε, η συμφωνία που έκλεισε ο ΟΗΕ με το Ιράκ, είναι μια συμφωνία που ήδη αμφισβητείται από την πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, που ο καθένας την ερμηνεύει όπως θέλει με επικεφαλής τις ΗΠΑ".

Στη συνέχεια η Αλ. Παπαρήγα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σημείωσε:

Για την ενδεχόμενη πώληση της νήσου Γαυδοπούλας

"Από μια πλευρά δε μας κάνει εντύπωση, γιατί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχουν πουληθεί παραλίες, ακόμη και παραμεθόριες περιοχές. Αν υποθέσουμε ότι η περιοχή της Γαυδοπούλας έχει σχέση με πετρέλαια, καταλαβαίνει κανείς αυτού του τύπου οι αγοραπωλησίες υπηρετούν και οικονομικούς σκοπούς, αλλά - και θα επιμείνω - στους στρατιωτικοπολιτικούς σκοπούς που υπηρετεί μια ιδιοκτησία πέρα από τους καθαρά οικονομικούς. Το ότι δε μας κάνει εντύπωση, δε σημαίνει ότι δεν αισθανόμαστε αγανάκτηση και δεν είμαστε διατεθειμένοι να αντιδράσουμε".

Για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές

"Εγώ μπορώ να σας μιλήσω για τη γενικότερη πολιτική μας, που είναι πολιτική διαμόρφωσης όσο γίνεται πλατύτερων, αγωνιστικών ψηφοδελτίων, τα οποία σηκώνουν τη σημαία και το λάβαρο του αγώνα κατά της μετατροπής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε έναν αποκεντρωμένο μηχανισμό του κράτους, που ιδιωτικοποιεί, ξεπουλά και κατά συνέπεια αποβλακώνει και τη λαϊκή συνείδηση. Σ' αυτό το ψηφοδέλτιο χωράνε πολλοί. Ξέρετε όμως ότι ένας τέτοιος αγώνας κατά αυτής της κεντρικής πολιτικής έχει και τις δυσκολίες του. Πιστεύουμε όμως ότι σήμερα τα ψηφοδέλτιά μας είναι ανοιχτά, αύριο θα είναι ακόμη πιο ανοιχτά, μεθαύριο θα αυγατίσει η δουλιά του ΚΚΕ".

Για το πολιτικό σύστημα

"Υπάρχει μια αίσθηση ότι τα δύο μεγάλα κόμματα μειώνονται, η αίσθηση ότι το πολιτικό σκηνικό αλλάζει και ότι θα προκύψει κάτι το καινούργιο. Αυτή την αίσθηση την έχουμε και εμείς. Μόνο που εμείς αλλιώς δρούμε. Υπάρχουν δύο δρόμοι. Ενας δρόμος είναι να ανεβάσεις τους τόνους της αντιπολίτευσης, μόνο και μόνο για να κερδίσεις κανένα κομμάτι της πίτας των ψηφοφόρων που θα διαρρέουν από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Επόμενα κάθε κόμμα που αντιπολιτεύεται και μάλιστα, αν είναι και μικρό, μπορεί να κερδίσει ένα κομμάτι της πίτας.

Εμείς δεν κάνουμε έτσι. Οχι γιατί δε μας ενδιαφέρει να κερδίσουμε ψήφους. Αλίμονο. Αυτό όμως που εμάς μας ενδιαφέρει είναι η χειραφέτησή τους από τις ηγεσίες κάποιων κομμάτων. Μας ενδιαφέρει η πολιτική ριζοσπαστικοποίηση και η χειραφέτηση συνειδήσεων. Και δεν είναι το ίδιο πράγμα. Μπορεί να είσαι δυσαρεστημένος με ένα κόμμα, αλλά ταυτόχρονα να μην έχεις κάνει το άλμα συνείδησης. Από αυτή την άποψη η αντιπολίτευση που κάνουμε στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, δεν είναι αντιπολίτευση απλώς για να πάρουμε ένα κομμάτι της πίτας και να παζαρέψουμε τη θέση μας σε ένα μπλοκ εξουσίας.Εμείς παλεύουμε για τη χειραφέτηση συνειδήσεων, για τον απεγκλωβισμό δυνάμεων από αυτήν την πολιτική και αυτά τα κόμματα και κυρίως για διαμόρφωση ενός άλλου κοινωνικοπολιτικού πόλου που επιφέρει γενικές αλλαγές και ανακατατάξεις από το κοινωνικό προς το πολιτικό επίπεδο και αντίθετα.

Δε μας ενδιαφέρουν οι αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό. Μας ενδιαφέρουν οι βαθιές αλλαγές στις συνειδήσεις, στη δράση, άρα οι σίγουρες πολιτικές αλλαγές και όχι οι απλές μετακινήσεις από το ένα κόμμα στο άλλο. Οταν υπάρξουν μετακινήσεις από τις πολιτικές, θα γίνουν μετακινήσεις και από τα κόμματα ".

Για το κομμουνιστικό κίνημα και την προοπτική του

"Πιστεύω ότι ορισμένα και όχι όλα τα κόμματα ή ορισμένα τμήματα κομμάτων έκαναν άλμα προς τα πίσω. Δηλαδή, τη συμφιλίωση με την αστική ιδεολογία, και με τις πολιτικές δυνάμεις που υπηρετούσαν το μεγάλο κεφάλαιο. Αυτό το άλμα εμείς δεν το κάναμε. Αυτό δε σημαίνει ότι κανείς πρέπει να μένει ακίνητος και να μην παρακολουθεί τα γεγονότα. Νομίζω ότι το ΚΚΕ, σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό, προσπαθεί και τη συνεχίζει αυτήν την προσπάθεια, να μένει σταθερό σ' αυτές τις διαχρονικές αξίες, αρχές και κατευθυντήριες ιδέες που ισχύουν και σήμερα, δηλαδή να συνδυαστεί αυτό με ό,τι έχει προσθέσει η καινούρια πείρα.

Οταν δεν έχεις έρμα, όταν δεν έχεις κανένα σημείο αφετηρίας, τότε γίνεσαι φτερό στον άνεμο. Εμείς τουλάχιστον φτερό στον άνεμο δε θα γίνουμε.Προτιμούμε να έχουμε μια σταθερή γραμμή και κατεύθυνση, να την εξετάζουμε και να τη μελετάμε με βάση τις εμπειρίες και όταν χρειάζεται να τη συμπληρώνουμε ή να τη διορθώνουμε, από το να γίνουμε φτερό στον άνεμο και να θεωρούμε εκσυγχρονισμό την κεντροαριστερά ή εκσυγχρονισμό την ταξική συνεργασία.Από αυτήν την άποψη είμαι αισιόδοξη για το μέλλον του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Διότι πήραμε αρκετά μαθήματα και νομίζω οι καιροί δεν επιτρέπουν να μη διδασκόμαστε όπως πρέπει".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ