Πέμπτη 5 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Περισσεύουν τα προβλήματα στα Χανιά

Με εργαζόμενους και φορείς της πόλης συναντήθηκε χτες η Αλέκα Παπαρήγα

(Του απεσταλμένου μας Γ. ΖΑΓΓΑΝΑ).-

Μια "ζωντανή", άμεση ενημέρωση για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, οι αγρότες και επαγγελματίες της Κρήτης έχει από χτες το πρωί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα που, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, επισκέπτεται την Κρήτη. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ πλαισιώνεται στην περιοδεία της από τους: Μήτσο Αρβανιτάκη,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, Μάκη Κοψίδη,μέλος της ΚΕ, εκπροσώπου του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, Τηλέμαχο Δημουλά,μέλος της ΚΕ, γραμματέα Περιοχής Κρήτης, Νίκο Μαουσάκη,μέλος του Γραφείου Περιοχής και Νίκο Νταγκουνάκη,γραμματέα της ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ. Χτες, πρώτη μέρα επισκέφτηκε τα Χανιά, όπου είχε συναντήσεις και συζητήσεις με εργαζόμενους της ΔΕΗ, το ΕΚ Χανίων, το δήμαρχο και το νομάρχη Χανίων, ενώ περιόδευσε στο Πολυκλαδικό Λύκειο Χανίων. Ενημερώθηκε έτσι για το σύνολο των προβλημάτων που απασχολούν τους κατοίκους της περιοχής. Το μεσημέρι η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έδωσε συνέντευξη στα τοπικά ΜΜΕ, ενώ το βράδυ μίλησε σε ανοιχτή συγκέντρωση, αναλυτικό ρεπορτάζ από την οποία θα έχουμε στο αυριανό φύλλο. Σήμερα η Αλ. Παπαρήγα επισκέπτεται το Ρέθυμνο, αύριο το Ηράκλειο και το Σάββατο τον Αγ. Νικόλαο Λασιθίου.

Στο "μάτι του κυκλώνα" οι ΔΕΚΟ

Ξεκινώντας την περιοδεία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, επικεφαλής κομματικής αντιπροσωπείας, επισκέφθηκε το πρωί στις 7.30 τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ Χανίων όπου, σε συγκέντρωση των εργαζομένων, ενημερώθηκε για τα επιμέρους προβλήματα, αλλά και για τα γενικότερα που σχετίζονται με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις που κυοφορούνται, σημειώνοντας πως επιδεινώνεται το πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού και τη μη αξιοποίηση έμπειρου και ικανού προσωπικού για την καλή λειτουργία και ανάπτυξη της ΔΕΗ.

Μιλώντας στους εργαζόμενους της Επιχείρησης, η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε πως η ΔΕΗ και άλλες στρατηγικής σημασίας ΔΕΚΟ, όπως ο ΟΤΕ κτλ., βρίσκονται στο "μάτι του κυκλώνα" της ιδιωτικοποίησης. Οι τομείς ενέργειας και τηλεπικοινωνιών - είπε χαρακτηριστικά - γίνονται ιδιαίτερος στόχος των πολυεθνικών και ιμπεριαλιστικών οργανισμών, σε μια προσπάθεια να ελέγξουν τους τομείς αυτούς και χώρες ολόκληρες. Με την ιδιωτικοποίησή τους χάνεται ένας μοχλός ελέγχου με οικονομικές και άλλες γενικότερες συνέπειες που δεν είναι άμεσα ορατές. Συνδέονται, είπε, με την ανατροπή και την αλλαγή εργασιακών σχέσεων σε βάρος των εργαζομένων.

Η Αλ. Παπαρήγα κάλεσε τους εργαζόμενους να αντισταθούν τώρα και να μην παρασύρονται από τους ελιγμούς της κυβέρνησης. Η ΔΕΗ μπορεί και πρέπει να εκσυγχρονιστεί και αναπτυχθεί ως δημόσια επιχείρηση σε όφελος όμως των εργαζομένων, για το λαό και κατέληξε: Το ζήτημα είναι πολιτικό, έχουμε συγκεκριμένα ταξικά συμφέροντα που πάνε να βάλουν στο χέρι τη ΔΕΗ, τις άλλες ΔΕΚΟ. Το ΚΚΕ προβάλλει τον ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ για την ανάπτυξη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Και είναι στην ευθύνη του κάθε εργαζόμενου να εμποδίσει τις αρνητικές εξελίξεις. Τέλος, κάλεσε τους εργαζόμενους να σκεφτούν ώριμα και να βγάλουν συμπεράσματα για το πού οδηγεί αυτή η πολιτική και να την αντιπαλέψουν με τον αγώνα και με την ψήφο τους.

Αλλοιώνεται ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Λίγο αργότερα η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφτηκε στο Δημαρχείο τον δήμαρχο Χανίων Γ. Τζανακάκη,ο οποίος και ενημέρωσε για τα προβλήματα και τις προτεραιότητες του δήμου. Εκανε λόγο για το μείζον πρόβλημα της καθαριότητας, του χώρου για την απόθεση των απορριμμάτων της πόλης. Ενημέρωσε την Αλ. Παπαρήγα για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το σκουπιδότοπο στην έκταση του Κουρουπού, που είναι εγκαταλειμμένος από πλευράς υγειονομικής και οικολογικής προστασίας. Και, τέλος, αναφέρθηκε στις ευθύνες, που τόσα χρόνια, όταν έπρεπε, δεν αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα και τώρα υπάρχουν σοβαρά εμπόδια.

Ως δεύτερο σοβαρό ζήτημα έθεσε το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη των Χανίων, λόγω και του υπερδιπλασιασμού των αυτοκινήτων στην τουριστική περίοδο.

Ακόμα αναφέρθηκε στο πρόβλημα που πάει να δημιουργηθεί με το νησάκι Γαυδοπούλα, που θέλουν να το ιδιωτικοποιήσουν. Επίσης εκφράστηκε ανησυχία για τη βάση της Σούδας, σε συνδυασμό και με τις εξελίξεις στον Κόλπο και τα σχέδια των Αμερικανών.

Αναφερόμενη στο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε το γεγονός ότι ο θεσμός αλλοιώνεται σαν τοπικολαϊκός και μετατρέπεται σε μηχανισμό για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και σε φορομπηχτικό μηχανισμό και αποξενώνεται από τα μεγάλα κοινωνικά τοπικολαϊκά προβλήματα της ανεργίας, της εκπαίδευσης, των ναρκωτικών κλπ.

Ενα διαφορετικό "μάθημα"

Ενα διαφορετικό "μάθημα" έδωσε και πήρε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα επισκεπτόμενη το Πολυκλαδικό Λύκειο Χανίων,όπου περίπου 1.000 μαθητές σπουδάζουν για το αύριο χωρίς να ξέρουν τι θα τους προκύψει. Ολοι οι καθηγητές και μαθητές, όπως προκύπτει από τις συζητήσεις, ακόμα δεν μπορούν να καταλάβουν τι επιδιώκει το υπουργείο Παιδείας με τις τελευταίες "μεταρρυθμίσεις" Αρσένη. Οσο για το σχολείο, το Πολυκλαδικό Λύκειο, που είναι ένα ζωντανό σχολείο με καλή σχετικά υποδομή, δεν έχει καμία ουσιαστικά στήριξη. Με πρωτοβουλία και ευθύνη του Συλλόγου Γονέων πήραν κάποιο φύλακα για να προσέχει το αφύλακτο σχολείο κλπ.

Η Αλ. Παπαρήγα αφού ενημερώθηκε από το διευθυντή του σχολείου, στο διάλειμμα είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τους καθηγητές, αλλά και με τους μαθητές για τα θέματα που τους απασχολούν. Η ίδια αναφέρθηκε στις θέσεις του ΚΚΕ για την παιδεία και το γνωστό νόμο Αρσένη. Υπογράμμισε τη ριζική αντίθεση του ΚΚΕ στην αντιμεταρρύθμιση που προωθείται στην παιδεία, που οδηγεί στην παραγωγή μισομορφωμένων - μισοαμόρφωτων και σε παιδεία για λίγους. Και, τελικά, πρόβαλε τη θέση του ΚΚΕ για ενιαίο γενικό πολυτεχνικό λύκειο, που θα προσφέρει το σύνολο των γνώσεων που απαιτεί η εποχή μας, που θα έχει αντίκρισμα και σε ουσία και σε απασχόληση, όπως ειπώθηκε.

Τέλος, η Αλ. Παπαρήγα, σε συνάντηση που είχε με τη διοίκηση του ΕΚ Χανίων,συζήτησε τα προβλήματα ανεργίας, εποχικής - λόγω τουρισμού - απασχόλησης, όπως και για την ανάγκη το συνδικαλιστικό κίνημα να αγωνιστεί για να μην περάσουν οι αντεργατικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και της ΕΕ, ενώ προηγουμένως συναντήθηκε στη Νομαρχία Χανίων με την νομάρχη Α. Μαρκογιαννάκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ