Πέμπτη 5 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Αφορμή για σενάρια εκλογολογίας

Ανασύρθηκαν χτες στη Βουλή - κυρίως από τη μεριά της ΝΔ - τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Το θέμα προέκυψε όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι οι δύο απαραίτητες ψηφοφορίες στην ολομέλεια του σώματος θα γίνουν στην παρούσα σύνοδο της Βουλής (δηλαδή πριν το καλοκαίρι) κάτι που από τους βουλευτές της ΝΔ ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια της κυβέρνησης να έχει "λυτά τα χέρια) προκειμένου να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές χωρίς να ματαιωθεί η συνταγματική αναθεώρηση όπως έγινε με τις πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβρη του 1996.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος φάνηκε να κινείται ο Ε. Βενιζέλος που είναι και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στη διαδικασία της αναθεώρησης. Συγκεκριμένα αφού είπε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, δήλωσε ότι δε βιάζεται για την ολοκλήρωση των διαδικασιών αφού "βρισκόμαστε ακόμη στο μέσον της δεύτερης μόλις συνόδου αυτής της τετραετούς βουλευτικής περιόδου".

Η διαδικασία, είπε, θα προσδιοριστεί αφού υπάρξει συνεννόηση με τα άλλα κόμματα και τον πρόεδρο της Βουλής ενώ σχολιάζοντας τα "εκλογικά σενάρια" κατηγόρησε τη ΝΔ ότι τα ανακινεί λόγω "των διαγραφών και των άλλων εσωτερικών προβλημάτων".

Προσπάθεια να μην συνδεθεί το θέμα με πρόωρες εκλογές έκανε και ο υπουργός Δικαιοσύνης λέγοντας ότι η σύνδεση του χρονοδιαγράμματος με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών "δεν έχει κανένα έρεισμα". Κατά τον Ε. Γιαννόπουλο η συζήτηση στην Ολομέλεια θα μπορούσε να αρχίσει μετά το Πάσχα και να διαρκέσει μία βδομάδα. Η δε πρώτη από τις δύο απαραίτητες ψηφοφορίες μπορεί να γίνει την πρώτη βδομάδα του Μάη και η δεύτερη λίγο πριν κλείσει τον Ιούνιο η Βουλή, για τα θερινά τμήματα διακοπών.

Ο Γ. Σουφλιάς σε ανακοίνωσή του εκτιμά ότι με την επιδίωξη να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες τον Ιούνιο, η κυβέρνηση θέλει να μην έχει κανένα εμπόδιο για πρόωρες εκλογές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Από την πλευρά του ο Δ. Ρέππας υποστήριξε με τη σειρά του ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2000 ενώ συμπλήρωσε ότι "ο προσδιορισμός του χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της διαδικασίας αναθεώρησης, θα γίνει σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα πολιτικά κόμματα... ".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι εισηγητές των άλλων κομμάτων (2019-02-13 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» (2014-10-21 00:00:00.0)
Ανούσια αντιπαράθεση για τον εγκλωβισμό των συνειδήσεων (2007-02-04 00:00:00.0)
Πρόωρες εκλογές καθυστερούν την έκθεση Αχτισαάρι (2006-10-05 00:00:00.0)
Πώς γίνεται η αναθεώρηση (1997-06-15 00:00:00.0)
Προσαρμογή στον αστερισμό του Μάαστριχτ (1997-05-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ