Σάββατο 31 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Προσαρμογή στον αστερισμό του Μάαστριχτ

Το Υπουργικό Συμβούλιο συζήτησε χτες τις προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος συζήτησε χτες το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου μεταξύ άλλων - όπως είπε ο Ε. Βενιζέλος δίνοντας το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων - η Ελλάδα "να παίξει το ρόλο που της ανήκει στις διεθνείς εξελίξεις και κυρίως στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση". Οπως προκύπτει και από την αναφορά αυτή αλλά και από την επίκληση της "συναίνεσης" που επιτεύχθηκε στην προηγούμενη Βουλή μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, διαφαίνεται ότι με την αναθεώρηση επιχειρείται η παραπέρα πρόσδεση της χώρας στα υπερεθνικά επιτελεία των Βρυξελλών.

Εκτός από το θέμα των ΑΕΙ (βλέπε χωριστό ρεπορτάζ), το Υπουργικό Συμβούλιο ασχολήθηκε με το θέμα του τρόπου εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας. Οπως ανακοίνωσε μετά τη συνεδρίαση ο Ε. Βενιζέλος, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αποσυνδέσει "τη διαδικασία εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από την απειλή πρόωρων εκλογών". Σπεύδοντας να προσθέσει ότι "η λύση είναι αυτονόητη", επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι τελικά θα προταθεί να πραγματοποιείται η εκλογή Προέδρου στην τρίτη ψηφοφορία με 150 +1 ψήφους και όχι με 180 όπως γινόταν μέχρι τώρα. Με την πρόταση αυτή διαφώνησε ο Γερ. Αρσένης ο οποίος ζήτησε να μείνει ως έχει η σχετική διαδικασία.

Επίσης ο Ε. Βενιζέλος είπε ότι με τις προτάσεις θα αναβαθμιστούν οι κοινοβουλευτικές επιτροπές της Βουλής, θα αντιμετωπιστούν θέματα δημόσιας διοίκησης και προστασίας του πολίτη από τις νέες τεχνολογίες, ενώ θα συσταθεί με συνταγματική διάταξη το "Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής".

Σε δικές του δηλώσεις ο Δ. Ρέππας ανέφερε ότι με την επικείμενη αναθεώρηση θα αντιμετωπιστούν και θέματα για τη λειτουργία των ΜΜΕ, ενώ την κυβέρνηση δεν απασχόλησε το θέμα του εκλογικού νόμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ