Σάββατο 31 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ
Εμμονή στην ίδια αδιέξοδη πορεία

Αρχισαν χτες οι εργασίες του Α' Συνεδρίου του κόμματος υπό τη σκιά της πρόσφατης εκλογικής αποτυχίας

Με την εισήγηση του Αντ. Σαμαρά για "αυτόνομη πορεία" της Πολιτικής Ανοιξης άρχισαν χτες στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας οι εργασίες του Α Συνεδρίου του κόμματος, που θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με τη διά βοής επαναβεβαίωση της προεδρίας του Αντ. Σαμαρά στην αρχηγία της ΠΟΛ. ΑΝ.

Ο πρόεδρος του κόμματος στην εισήγησή του προσπάθησε να απαντήσει στην κριτική περί απουσίας πολιτικού και ιδεολογικού στίγματος του κόμματος και αφού είπε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα ουσιαστικά συμπλέουν, τόνισε ότι ιδεολογία του κόμματος είναι το νεφελώδες και άνευ ουσιαστικού περιεχομένου εφεύρημα της "υπέρβασης". Χαρακτήρισε δε την ΠΟΛ. ΑΝ. ως το κόμμα "που βρίσκεται στο κέντρο του παραδοσιακού πολιτικού φάσματος".

Οσον αφορά την αυτοκριτική για τα λάθη που οδήγησαν το κόμμα στην πρόσφατη εκλογική αποτυχία, ο Αντ. Σαμαράς ανέφερε απλώς τη σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία όμως - όπως είπε -"ωφέλησε την πατρίδα".

Στην ίδια αδιέξοδη γραμμή με εθνικιστικές αναφορές κινήθηκαν και οι θέσεις του Αντ. Σαμαρά για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Για την ονομασία της ΠΓΔ της Μακεδονίας επέμεινε στη γνωστή του θέση περί μη αποδοχής ονόματος "που θα ισοδυναμούσε με αναγνώριση του σκοπιανού αλυτρωτισμού εναντίον μας", ενώ τάχθηκε κατά του διαλόγου με την Τουρκία.

Ζήτησε δε για τους Ελληνες της Αλβανίας όσα "ζητούν οι Αλβανοί για τα ανθρώπινα δικαιώματα των δικών τους αδελφών στο Κόσσοβο".

Ο Αντ. Σαμαράς τάχθηκε υπέρ του Μάαστριχτ, ζητώντας όμως να μην "αγιοποιούμε τα κριτήρια του Μάαστριχτ", ενώ αναπτύσσοντας τις θέσεις του για την αναθεώρηση του Συντάγματος, τάχθηκε μεταξύ άλλων υπέρ της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό.

Στο συνέδριο παρευρέθηκαν εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων και εκπρόσωποι φορέων. Ιδιαίτερη σημασία είχε ο χαιρετισμός του Β. Μιχαλολιάκου εκ μέρους της ΝΔ, ο οποίος αναφέρθηκε στο "μεγάλο φιλελεύθερο χώρο που καλείται να δώσει τον αγώνα".

Ο χαιρετισμός του ΚΚΕ

Χαιρετίζοντας τις εργασίες του Συνεδρίου ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης,τόνισε:

"Ευχαριστούμε για την πρόσκληση να παρευρεθούμε στο συνέδριό σας. Με την ευκαιρία αυτή, επιτρέψτε μας να θέσουμε στην κρίση σας ορισμένες σκέψεις του ΚΚΕ για κρίσιμα ζητήματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Το ΚΚΕ δε βλέπει τις εξελίξεις στον ελληνοτουρκικό διάλογο και στο Κυπριακό αποσπασματικά, ούτε εκτιμά ότι τα προβλήματα με την Τουρκία οφείλονται αποκλειστικά στην τουρκική επιθετικότητα.

Πιστεύουμε ότι πίσω από τις αντιπαραθέσεις, αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις βρίσκονται οι ΗΠΑ και η ΕΕ, που προωθούν την πρακτική του "διαίρει και βασίλευε" στην περιοχή, αλλά και τις "προσεγγίσεις" "κατά το δοκούν" για την εξυπηρέτηση των δικών τους ιδιοτελών συμφερόντων. Πιο συγκεκριμένα πιστεύουμε ότι ο διάλογος, που έχει με διάφορες μορφές αρχίσει, κινείται στα πλαίσια αμερικανονατοϊκού σχεδίου, με τελικό στόχο τη ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου και της Κύπρου.

Επειδή για μας το πραγματικό δίλημμα δεν είναι πόλεμος ή ειρήνη, αλλά ειρήνη προς όφελος των εργαζομένων και όλων των λαών της περιοχής, θεωρούμε ότι δεν μπορεί να υπάρχει άλλος δρόμος παρά ο δρόμος του διαλόγου χωρίς διαμεσολαβητές και ΝΑΤΟικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Για να έχει όμως νόημα ο διάλογος, θα πρέπει να γίνει στη βάση του διεθνούς δικαίου με αμοιβαίο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο χωρών. Το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας μπορεί να λυθεί ειρηνικά, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή πρακτική, με παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εφόσον ο διάλογος δεν αποδώσει. Ενα άλλο μεγάλο ζήτημα αποτελεί η γενικευμένη επίθεση στα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων. Δεν είναι κρυφό από πού εκπορεύονται αυτές οι πολιτικές, ούτε ότι η κυβέρνηση τις εφαρμόζει με περισσή επιμονή και αποφασιστικότητα.

Το καινούριο είναι ότι επιζητά την κοινωνική συναίνεση. Μέσα από τον περιβόητο "κοινωνικό διάλογο" επιδιώκει, κατά τη γνώμη μας, να βρει συνενόχους στο συνδικαλιστικό κίνημα, για να περάσει όσο μπορεί πιο ανώδυνα τις αντιλαϊκές της επιλογές.

Το Κόμμα μας απέρριψε απερίφραστα από την αρχή το κυβερνητικό αυτό εγχείρημα και η ζωή επιβεβαιώνει αυτή τη στάση μας.

Γνωρίζουμε ότι η επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων θα συνεχιστεί και θα ενταθεί και τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα θα οξυνθούν ακόμη περισσότερο. Γι' αυτό και θεωρούμε ότι ο δρόμος της αντίστασης, ο δρόμος του αγώνα είναι μονόδρομος για τους άνεργους, τους μισθωτούς, τους μικρομεσαίους αγρότες και επαγγελματίες, τους συνταξιούχους και τη νεολαία μας. Τελειώνοντας, θέλω να ευχηθώ επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ