Σάββατο 31 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ
Πολύ κακό για το τίποτα

Από τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής Λ. Αποστολίδης,που διενήργησε τον έλεγχο των προεκλογικών δαπανών, αποδείχτηκε ότι ορθότατα το ΚΚΕ είχε επισημάνει πως ο σχετικός νόμος κάθε άλλο παρά συμβάλλει σε ουσιαστικό και σε βάθος έλεγχο.

Συγκεκριμένα, ο Λ. Αποστολίδης είπε ότι από τους 3.576 υποψήφιους βουλευτές που ήταν υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση εσόδων και δαπανών, υπέβαλαν 2.452. Από τους εν ενεργεία βουλευτές υπέβαλαν μεν όλοι δηλώσεις, αλλά υπάρχουν για 20 ουσιαστικές παρατηρήσεις. Από αυτούς 15 δήλωσαν ότι διαφημίστηκαν δωρεάν στα ΜΜΕ και έχουν παραβιάσει τις διατάξεις του νόμου. 5 βουλευτές δήλωσαν ότι ξεπέρασαν το όριο των εκλογικών δαπανών.

Από τους υποψήφιους και μη εκλεγέντες βουλευτές εντοπίστηκαν πολλές τυπικές παραλείψεις σε εκτεταμένη κλίμακα, που επιφέρουν κυρώσεις διοικητικές και ποινικές. Ειδικότερα 1.182 υποψήφιοι βουλευτές δε δημοσίευσαν συνοπτική κατάσταση των εκλογικών τους δαπανών, όπως προβλέπει ο νόμος, 20 δήλωσαν ότι διαφημίστηκαν δωρεάν σε ΜΜΕ, 1.124 δεν υπέβαλαν καθόλου δηλώσεις.

Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω προκύπτουν από τις δηλώσεις που υπέβαλαν οι υπόχρεοι, ενώ δε δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ονόματα που έστω και έτσι φαίνονται ότι παραβίασαν στον ένα ή τον άλλο βαθμό το νόμο.

Ο έλεγχος διήρκησε εφτά μήνες και συμμετείχαν πέραν των βουλευτών που μετέχουν στην Επιτροπή και 15 ορκωτοί λογιστές.

Για το καλάθι των αχρήστων

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας,που μετείχε εκ μέρους του Κόμματος στην Επιτροπή, δήλωσε μεταξύ άλλων ύστερα από την ανακοίνωση των συμπερασμάτων του ελέγχου:

"Αποδείχτηκε αυτό που προέβλεπε το ΚΚΕ, ότι δηλαδή με το νόμο αυτό που ψηφίστηκε από τη Βουλή δεν μπορούσε να υπάρξει ουσιαστικός και σε βάθος έλεγχος των προεκλογικών δαπανών. Και ο νόμος αυτός απλώς χρησίμευσε και χρησιμεύει ως "φύλλο συκής" για τον έλεγχο των βουλευτών.

Αλλά και όσον αφορά τον έλεγχο των κομμάτων συνεχίζεται αυτή η αδυναμία του ουσιαστικού ελέγχου, διότι τα διαπλεκόμενα συμφέροντα συνεχίζουν να υπάρχουν και πιστεύουμε ότι και ο καλύτερος νόμος δε θα λύσει το πρόβλημα. Πώς για παράδειγμα θα βρεις και θα ελέγξεις τα τεράστια ποσά που περνούνε κάτω από το τραπέζι.

Εμείς θεωρούμε ότι ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, με συγκεκριμένους ελέγχους στα εκλογικά κέντρα, στις διαφημιστικές εταιρίες, με καταγραφή των διαφημιστικών σποτ κλπ. Και να απαγορεύεται η προβολή των βουλευτών κατά την προεκλογική περίοδο από τα ΜΜΕ. Και αυτό φυσικά ίσως συμβαδίζει με την κατάργηση του σταυρού. Διότι το κυνήγι του σταυρού οδηγεί σε καταστάσεις πραγματικά ανεξέλεγκτες. Ετσι λοιπόν πιστεύουμε ότι θα πρέπει να σταματήσει η ατομική προβολή από τα ΜΜΕ.

Οσον αφορά τα εκλογικά κέντρα προβληματιστήκαμε πάρα πολύ και πιστεύουμε ότι οι βουλευτές δε θα πρέπει να έχουν τόσα εκλογικά κέντρα. Εμείς άλλωστε, οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ, δεν έχουμε ούτε προσωπική προβολή, ούτε εκλογικά κέντρα".

Ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης,μετά την ανακοίνωση του πορίσματος της Επιτροπής, δήλωσε: "Ο νόμος αυτός είναι για το καλάθι των αχρήστων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ