Σάββατο 31 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Το νέφος ξαναχτυπά

Οπως φαίνεται δεν πρόκειται να μας αφήσει ήσυχους ούτε και φέτος. Γιατί άλλωστε; Μήπως έγινε η παραμικρή προσπάθεια εναντίον του; Το αντίθετο θα λέγαμε. Ο Ελαιώνας παραμένει σε "εκκρεμότητα" παρά τις κατά καιρούς σοσιαλμεγαλοστομίες. Τα Σπάτα θυσιάζονται στις πολυεθνικές για ένα περιττό και άχρηστο αεροδρόμιο. Το ελάχιστο πράσινο εξαφανίζεται. Το ίδιο κι αυτό γύρω από την Αθήνα. Οσο απέμεινε από τους εμπρησμούς για τα "εξοχικά", θα εξαφανιστεί χάριν της Ολυμπιάδας, αν μας δοθεί φυσικά. Η πρόσβαση στην παραλία του Αγίου Κοσμά και του Φλοίσβου θα είναι πλέον αδύνατη με τα έργα που σχεδιάζονται. Οσο για τα καυσαέρια από τις εκπομπές των ρυπογόνων εργοστασίων και των αυτοκινήτων, ίδια γεύση. Τα μεν πρώτα παραμένουν σε πλήρη λειτουργία και επεκτείνονται με ανοχή (και συνενοχή) της πολιτείας. Καμιά συζήτηση για τη μετεγκατάστασή τους μέσα στα πλαίσια ενός σοβαρού προγράμματος βιομηχανικών αποκεντρωμένων πάρκων. Οι μεταφορές πραγματοποιούνται μ' ένα πεπαλαιωμένο στόλο αυτοκινήτων. Το μετρό προχωρά με βήματα χελώνας. Πρόβλεψη για τραμ δεν υπάρχει. Και τέλος τα μαζικά μέσα συγκοινωνίας απαξιώνονται καθημερινά. Γιατί να μην έχουμε λοιπόν νέφος; Οι κυβερνώντες κάνουν ό,τι μπορούν για να μας κρατά συντροφιά...

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ

Μπαζώνουν ασύστολα

Ο λόγος για τα Ιωάννινα, όπου οι εταίροι του δικομματισμού δεν έχουν αφήσει τίποτα ξεμπάζωτο. Οικοπεδοποιούν γεωργικές εκτάσεις, αποχαρακτηρίζουν την παραλίμνια περιοχή του βιότοπου. Με το νομάρχη αρχηγό ζητούν την κατάργηση της παραλίμνιας ζώνης, ενώ ο δήμος έχει ήδη παραχωρήσει μέρος του αιγιαλού στους καταστηματάρχες! Κοινόχρηστοι χώροι με τη βούλα της δημοτικής αρχής θα μετατραπούν σε οικόπεδο. Η απομάκρυνση της ΕΛΒΙΕΞ φαντάζει μακρινή υπόθεση. Κι ο πρασινογάλαζος χορός καλά κρατεί.

Δεν προσιδιάζει στην Ελλάδα
Ποια; Μα η απλή αναλογική. Ποιος το είπε; Ο "σοσιαλιστής" Αλ. Παπαδόπουλος. Ο δικηγόρος που το έπαιξε κάμποσα χρόνια οικονομολόγος οδηγώντας στη φτώχεια εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες (κατόπιν υποδείξεων της ΕΕ βεβαίως) και που τώρα ανέλαβε να συμμαζέψει (ή καλύτερα να αποτελειώσει) ό,τι απέμεινε από το δημόσιο τομέα. Απαντώντας λοιπόν σε ερώτηση του ΚΚΕ για το εκλογικό σύστημα, ξεμπέρδεψε με το ρήμα "προσιδιάζω". Αλήθεια θα είχε ενδιαφέρον να μας πει πού προσιδιάζει η απλή αναλογική. Ομως δε μας είπε το παραμικρό για τον αρχιτέκτονα του άθλιου εκλογικού συστήματος, "ποιητή του λαπά" Σωτ. Κούβελα. Η αχαριστία είναι κακό πράγμα... Μικρή αναβολή

Το αφιέρωμα για τη Μεσόγειο, την Κύπρο και την Αλβανία που είχαμε γράψει στο προηγούμενο φύλλο, θα ξεκινήσει την ερχόμενη βδομάδα.

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Πλανήτες και δορυφόροι

Ο Δ. Σιμόπουλος είναι γνωστός αστροφυσικός. Τα εκλαϊκευμένα κείμενά του τα έχουμε διαβάσει συχνά στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο. Αυτή τη φορά μάς ταξιδεύει στο ηλιακό μας σύστημα μ' ένα CD - ROM των εκδόσεων ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ. Πέντε χιλιάδες φωτογραφίες, 45 λεπτά μουσική, εκατό βίντεο, 36 περιηγήσεις, 30 τρισδιάστατα μοντέλα κι ένα κείμενο εκατό χιλιάδων λέξεων, είναι το περιεχόμενο του συγκεκριμένου CD - ROM. Μιας νέας τεχνολογίας που μπήκε στη ζωή μας και που οι χρήστες Η/Υ μπορούν να εκμεταλλευτούν για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Ολα τα επιτεύγματα στο Διάστημα τα τελευταία τριάντα χρόνια, με εντυπωσιακές εικόνες, πληθώρα στατιστικών στοιχείων για τους πλανήτες, πληροφορίες για τους δορυφόρους, τις αποστολές που έχουν γίνει με τα Βόγιατζερ, τα Μάρινες, τα Βανέρα, τον Γαλιλαίο, τον Οδυσσέα κι όλους τους πρεσβευτές του ανθρώπου στο άγνωστο Διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ