Σάββατο 31 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Βράζει" το λιμάνι
  • Αγανακτισμένοι και έτοιμοι για νέους αγώνες, δηλώνουν οι ναυτεργάτες
  • Περιοδεία αντιπροσωπείας του ΚΚΕ χτες στο λιμάνι του Πειραιά

"Η Ομοσπονδία υπέγραψε με τους εφοπλιστές Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για μας τους ακτοπλόους με αύξηση - λέει - του μισθού κατά 7,5%. Εχουμε και λέμε: Ο επίσημος πληθωρισμός είναι 7%. Η φορολογία που μου επέβαλαν από την αρχή του χρόνου είναι 4%. Σύνολο 11%. Πού είναι η αύξηση του μισθού μου; Μας κοροϊδεύουν ή όχι;". Με λίγες απλές κουβέντες ο ναυτεργάτης του επιβατηγού πλοίου ΠΗΓΑΣΟΣ εξέφρασε την άποψή του για την τακτική της πλειοψηφίας της διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.Το ίδιο απλά ένας άλλος ναυτεργάτης, που υπηρετεί στο πλοίο ΕΞΠΡΕΣ ΑΠΟΛΛΩΝ,περιέγραψε το μέλλον που επιφυλάσσουν για τους Ελληνες ναυτεργάτες κυβέρνηση και εφοπλιστές: "Οπως πάνε, θα μας βγάλουν από όλες τις τσιμινιέρες. Αν τους αφήνουμε, θα είναι κάθε αύριο και χειρότερα".

Η συζήτηση γινόταν στη διάρκεια της χτεσινής περιοδείας στο λιμάνι πολυμελούς αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, από τους: Κ. Παρασκευά,μέλος του ΠΓ της ΚΕ, Ν. Γκατζή,βουλευτή του Κόμματος, Β. Ξένο,μέλος της ΚΕ, τον γραμματέα της Κομματικής Οργάνωσης Ναυτεργατών Γ. Μαρίνο,καθώς και άλλα ναυτεργατικά στελέχη του Κόμματος.

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ συζήτησαν με τα πληρώματα 11 επιβατηγών πλοίων για τα σχέδια εφοπλιστών και κυβέρνησης να αφανίσουν τους Ελληνες ναυτεργάτες από τα πλοία και έγιναν αποδέκτες πλήθους καταγγελιών για την επίθεση ενάντια στο δικαίωμα για δουλιά, τη μείωση των μισθών, τα φορομπηχτικά μέτρα της κυβέρνησης, τις συντάξεις πείνας, τις άθλιες συνθήκες και την εντατικοποίηση της δουλιάς. Από την πλευρά των ναυτεργατών έγινε σαφές ότι βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα και απλά περιμένουν το "σύνθημα".

Η συζήτηση άρχισε με τους ναυτεργάτες του ΕΞΠΡΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑ,οι οποίοι συμφώνησαν με αυτό που επισήμανε ο Κ. Παρασκευάς: "Να καταδικάσουμε εμείς αυτούς που μας καταδικάζουν με τέτοια αντεργατικά μέτρα". Η συζήτηση συνεχίστηκε με τους ναυτεργάτες στα βαπόρια ΝΑΪΑΣ ΙΙ και ΣΟΥΠΕΡ ΝΑΪΑΣ."Είμαστε έτοιμοι για τον αγώνα", ήταν η απάντηση που δόθηκε από αυτούς.

Στο επιβατηγό ΑΡΙΑΔΝΗ όσοι ναυτεργάτες βρίσκονταν στο πλοίο υποδέχτηκαν την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με συγκέντρωση στο σαλόνι. Ο βουλευτής του Κόμματος Ν. Γκατζής άρχισε την κουβέντα: "Η κυβέρνηση δε σκέφτεται την ανάπτυξη της ναυτιλίας με βάση εθνικά κριτήρια, αλλά τα συμφέροντα των εφοπλιστών. Πετάνε τους Ελληνες ναυτεργάτες από τα πλοία για να τους αντικαταστήσουν με φτηνούς αλλοδαπούς. Εμείς απαιτούμε οι αλλοδαποί ναυτεργάτες να έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με τους Ελληνες και τις ίδιες αποδοχές". Σημείωσε ακόμα ότι πρόκειται για μια πολιτική που χτυπά συνολικά τους εργαζόμενους και εκπονείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, όπως η άρση του καμποτάζ (του προστατευτισμού των εσωτερικών πλόων", η οποία αν υλοποιηθεί θα "ισοπεδώσει τα πάντα". Υπογράμμισε επίσης και την ανάγκη να διεξαχθεί δημοψήφισμα για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. "Τα προβλήματα - συνέχισε - δε λύνονται μέσα στη Βουλή, αφού είναι γνωστός ο συσχετισμός δυνάμεων. Οι αγώνες είναι αυτοί που μπορούν να φέρουν αποτελέσματα, και το ΚΚΕ, όπως πάντα, θα παλέψει μαζί σας με όλες του τις δυνάμεις".

Ο Κ. Παρασκευάς παίρνοντας το λόγο επισήμανε: "Ολα τα μέτρα που παίρνονται σήμερα αφορούν το σύνολο των εργατοϋπαλλήλων της χώρας. Μία λογική έχουν, να χτυπήσουν από τα θεμέλια τα εργασιακά δικαιώματα. Να χτυπήσουν το σταθερό ωράριο και ταυτόχρονα τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Να χτυπήσουν το ασφαλιστικό σύστημα. Ομως η κυβέρνηση δεν αρκείται μόνο στη λήψη αυτών των μέτρων. Θέλει να τα νομιμοποιήσει μέσα από τον "κοινωνικό διάλογο". Θέλει συνενόχους. Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να μην αφήσουν να περάσουν αυτά τα μέτρα. Οι μεγαλειώδεις αγώνες σας το προηγούμενο διάστημα ήταν ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τις δυνατότητες του εργατικού κινήματος". Κάλεσε επίσης τους ναυτεργάτες να αλλάξουν τους συσχετισμούς στην ηγεσία του συνδικαλιστικού τους κινήματος.

Η περιοδεία συνεχίστηκε στα πλοία ΜΗΛΟΣ ΕΞΠΡΕΣ,ΝΤΑΛΙΑΝΑ,στο μηχανοστάσιο του επιβατηγού ΡΕΘΥΜΝΟ και κατέληξε στο πλοίο Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ