Σάββατο 31 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΧΑΪΑΣ
Κάλυψη στη ναρκο-πολιτική του Γ. Παπανδρέου

Καταιγισμός αντιδράσεων από φορείς και προσωπικότητες στη Δυτική Ελλάδα

ΠΑΤΡΑ.-

Ποικίλες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου για τη νομιμοποίηση των "μαλακών" ναρκωτικών. Στην Πάτρα δεν είναι λίγοι οι εκπρόσωποι μαζικών φορέων - κυρίως της εκπαίδευσης και των γονέων - που αντιδρούν στις δηλώσεις αυτές φοβούμενοι εξάπλωση της μάστιγας των ναρκωτικών. Από την άλλη, υπάρχουν και φωνές που, αδιαφορώντας για το μέγεθος του προβλήματος, υπακούουν σε μικροκομματικές σκοπιμότητες και σπεύδουν να παράσχουν κάλυψη στον Γ. Παπανδρέου.

Κάλυψη στη ναρκο-πολιτική του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών έδωσε η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αχαϊας απορρίπτοντας πρόταση της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΝΑΣ). Η πρόταση της ΝΑΣ πρόβλεπε την καταδίκη των δηλώσεων του Γ. Παπανδρέου και την τοποθέτηση του ΝΣ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Η πλειοψηφία του ΝΣ κατέθεσε πρόταση που προέβλεπε τη στήριξη από το ΝΣ της κυβερνητικής πολιτικής για τα ναρκωτικά, αφήνοντας έτσι στο απυρόβλητο τις επίμαχες δηλώσεις. Με την πρόταση συντάχθηκε και ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ. Αντίθετα, η νομαρχιακή σύμβουλος της πλειοψηφίας, Βίκυ Παπαγεωργίου - Τσιμάρα,στήριξε την πρόταση της ΝΑΣ. Γι' αυτή τη στάση της, ο προεδρεύων αρνήθηκε να της δώσει το λόγο, ενώ στη συνέχεια δέχτηκε επίθεση για τη στάση της. Απαντώντας στους επικριτές της σημείωσε πως "η αλήθεια είναι επαναστατική και εγώ την αλήθεια ψήφισα. Οπως, αληθινές είναι και οι δηλώσεις του υπουργού τις οποίες έκανε, γιατί αυτό πίστευε". Να σημειωθεί πως υπήρξαν και άλλοι νομαρχιακοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας που διαφώνησαν και στηλίτευσαν τις δηλώσεις Παπανδρέου, ωστόσο, στο όνομα της κομματικής πειθαρχίας που επικαλέστηκε ο αναπληρωτής νομάρχης, καταψήφισαν την πρόταση της ΝΑΣ. Ετσι, η πρόταση της πλειοψηφίας πήρε 12 ψήφους, η πρόταση της ΝΑΣ 9 ψήφους, ενώ υπήρξε και ένα λευκό.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΑΣ θεωρεί την απόφαση του ΝΣ σαν "κάλυψη στη ναρκο-πολιτική του Γ. Παπανδρέου" προσθέτοντας πως "ορισμένοι νομαρχιακοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας θεωρούν δικαίωμα του κυβερνητικού στελέχους να πλασάρει ναρκο-πολιτική, αλλά όχι του λαού και της νεολαίας, των μαζικών οργανώσεων να στηλιτεύουν και να αποκρούουν επικίνδυνες αντιλήψεις". Η ανακοίνωση της ΝΑΣ καταλήγει: "την απάντηση δίνουν η νεολαία, οι γονείς, οι δεκάδες φορείς της Αχαϊας που κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους οργανώνοντας μέτωπο αντεπίθεσης στην αποχαύνωση, στη ναρκο-πολιτική, στις αιτίες που οδηγούν τη νεολαία στα ναρκωτικά".

Ατόπημα

Ατόπημα χαρακτηρίζει τις δηλώσεις Παπανδρέου και την κάλυψή του από την κυβέρνηση ο Γιάννης Μισιρλής,καθηγητής της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πάτρας, ο οποίος τονίζει: "Κατ' αρχήν η διάκριση "μαλακών - σκληρών" ναρκωτικών δεν έχει σαφώς τεκμηριωμένη επιστημονική βάση. Αντιπαρερχόμενοι αυτή τη διαπίστωση, η πράξη δείχνει ότι η συνέχιση της χρήσης ναρκωτικών, που μπορούν να φτάσουν μέχρι και τις θανατηφόρες δόσεις, είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Κάποτε ένας γνωστός επιστήμονας, ο Haxley διευθυντής του N.I.H. των ΗΠΑ είπε ότι "στις ΗΠΑ, λόγω της προβλεπόμενης τεράστιας αύξησης της ανεργίας, προσπαθούν να εθίσουν την κοινωνία στην ιδέα δημιουργίας ενός κοινωνικά αποδεκτού ναρκωτικού, για να προλάβουν τις κοινωνικές εκρήξεις".

Θα περίμενε κανείς από τον Γ. Παπανδρέου, που έχει χρηματίσει και υπουργός Παιδείας, να κάνει δηλώσεις που θα στοχεύουν στην αντιμετώπιση του συνολικού προβλήματος των ναρκωτικών - και της περιθωριοποίησης της νεολαίας - σαν κυρίαρχου προβλήματος που πρέπει να εκριζωθεί. Η προτροπή που έκανε συμβάλλει, κατά τη γνώμη μου, στην αύξηση του προβλήματος.

Θεωρώ τουλάχιστον ατυχή την προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου να καλύψει με τη δήλωσή του το ατόπημα του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών. Και το θεωρώ ατόπημα, ανεξάρτητα από την προσωπική γνώμη που μπορεί να έχει ο ίδιος για το θέμα".

"Μας σοκάρισε"

Αστοχες και επικίνδυνες θεωρεί τις δηλώσεις Παπανδρέου η Χαρά Παντελή,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων του Νομού Αχαϊας και πρόεδρος της Ενωσης Συλλόγων Γονέων του Δήμου Πάτρας, η οποία σημειώνει: "Μας σοκάρισε και μας σαν γονείς και πολίτες αυτής της χώρας η δήλωση του Γ. Παπανδρέου. Μας ανησύχησε, γιατί τα ναρκωτικά είναι ένα πρόβλημα ζωής κύρια των νέων παιδιών. Πραγματικά δε θέλαμε να πιστέψουμε ότι ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης, και μάλιστα ένας πρώην υπουργός Παιδείας, που έχει λόγο στα τεκταινόμενα μιας κυβερνητικής πολιτικής κι ένας νέος άνθρωπος μπορούσε να εκφράσει αυτή την άποψη. Μπορεί, βέβαια, ο καθένας να έχει διάφορες απόψεις για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών. Ομως, όταν εκπροσωπείς την κυβέρνηση και γνωρίζεις πως ο λόγος σου μπορεί να διαμορφώσει συνειδήσεις, θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός σ' αυτά που θα πεις. Πιστεύω πως θα έπρεπε αυτή του τη γνώμη να την κρατήσει για τον εαυτό του και για ιδιωτικές συζητήσεις. Πιστεύω πως τέτοια ενέργεια είναι πρωτοφανής και στα ελληνικά, αλλά και στα παγκόσμια δεδομένα. Οσο "απλό" κι αν είναι το χασίς σαν ναρκωτικό, είναι ο προθάλαμος που μοιραία οδηγεί και στα "σκληρότερα". Δεν μπορούμε λοιπόν να πούμε πως αυτό είναι "ελαφρύ" και το άλλο πιο "βαρύ".

Δε θέλω να πιστέψω ότι ο Γ. Παπανδρέου, που έχει μια σημαντική πολιτική καριέρα, εκμεταλλεύτηκε τη θέση του για να περάσει μια πολιτική. Θέλω να πιστεύω ότι μέσα στη συνέντευξη και στη ροή του λόγου του ξέφυγε μια πολύ προσωπική του άποψη, την οποία όμως δεν είχε το δικαίωμα να εκφράσει δημόσια. Ιδιαίτερα σ' αυτές τις κρίσιμες εποχές της έξαρσης των ναρκωτικών, που ψάχνουμε να βρούμε τρόπους να γλιτώσουμε τα παιδιά μας από αυτή τη λαίλαπα, δεν έπρεπε σε καμιά περίπτωση να βγουν αυτές οι δηλώσεις.

Δεν άκουσα την κάλυψη των δηλώσεων εκ μέρους της κυβέρνησης. Πιστεύω, όμως, πως θα ήταν λάθος τους αν προσπαθούσαν να καλύψουν κάποιες δηλώσεις που ήταν λάθος. Ετσι, συνέχισαν το λάθος. Εμείς οι γονείς ζητάμε να αντιμετωπιστεί υπεύθυνα το πρόβλημα των ναρκωτικών από την πολιτεία. Το οφείλουν στα νιάτα, στα παιδιά μας γιατί αυτά είναι το μέλλον της χώρας. Επειδή, από διάφορες αιτίες (ανεργία, έλλειψη σωστής παιδείας) αυτό το πρόβλημα μαστίζει τα χαμηλά στρώματα της κοινωνίας, η κυβέρνηση αν θέλει να λέει ότι πονάει το λαό δεν πρέπει όχι μόνο να καλύπτει τέτοιου είδους δηλώσεις, αλλά οφείλει να σπεύσει να βρει τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος. Πρώτιστα θα πρέπει να χτυπήσει το κεφάλι του κακού που είναι οι έμποροι των ναρκωτικών, που είναι το μεγάλο κεφάλαιο, και να βάλει το δάχτυλο στην πληγή. Να μην έχουμε το φαινόμενο χρήστες ναρκωτικών να εκτίουν τις ποινές τους και οι έμποροι να κυκλοφορούν ελεύθερα γύρω από τα σχολεία και τις γειτονιές και να συνεχίζουν το θανατηφόρο έργο τους.

Θεωρούμε ότι αυτή η άποψη του υπουργού περικλείει πολλούς κινδύνους και δε στηρίζεται και από τα δεδομένα της πραγματικότητας που ζούμε. Ο λαός μας λέει ότι "ο φόβος φυλάει τα έρμα". Αυτό σημαίνει ότι κάπου χρειάζεται και το απαγορευτικό. Είναι γνωστό πως η παρανομία της χρήσης των ναρκωτικών αποτρέπει μεγάλη μερίδα της νεολαίας από τη χρήση τους. Μάλιστα στις χώρες που υπάρχει ελεύθερη διακίνηση των ναρκωτικών και τις αναγορεύουν σε πρότυπα "ελευθερίας" και "δημοκρατίας", όχι μόνο δεν υπάρχει μείωση, αλλά τα πάρκα γίνονται κέντρα τοξικομανών. Να μη φτάσουμε λοιπόν κ. υπουργέ στο φαινόμενο να πουλιούνται όπως τα τσιγάρα στα περίπτερα, γιατί σε λίγο θα δούμε τα παιδιά μας ξαπλωμένα στα γρασίδια να κάνουν χρήση".

Ανεπίτρεπτη η εκμετάλλευσητου υπουργικού θώκου

Την αντίδρασή τους στις δηλώσεις Παπανδρέου εκφράζουν οι αντιστασιακοί της Αχαϊας. Το Παράρτημα Αχαϊας της ΠΕΑΕΑ σε ανακοίνωσή του τονίζει πως οι αντιστασιακοί αγωνίστηκαν για μια Ελλάδα της Λευτεριάς, της Δημοκρατίας και της Εθνικής Ανεξαρτησίας κι όχι για μια Ελλάδα της οποίας τα παιδιά θα εξαρτώνται από τα ναρκωτικά. Οι αντιστασιακοί στηλιτεύουν τις δηλώσεις του υπουργού θεωρώντας ανεπίτρεπτη την εκμετάλλευση του υπουργικού θώκου για προβολή απόψεων που προπαγανδίζουν την "ελεύθερη" διακίνηση ναρκωτικών. Τέλος, η ΠΕΑΕΑ μέμφεται την κυβερνητική κάλυψη στις δηλώσεις Παπανδρέου, θεωρώντας πως η κυβέρνηση φαίνεται στα μάτια του κόσμου σαν "κυβέρνηση προπαγανδιστής και διακινητής των ναρκωτικών".

"Πλασιέ φούντας" χαρακτηρίζει τον Γ. Παπανδρέου ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου Διονύσης Σιγούρος,ο οποίος τονίζει: "Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, σαν κοινός πλασιέ "φούντας", διατύπωσε απόψεις για διαχωρισμό των ναρκωτικών ουσιών και την ελεύθερη χρήση και καλλιέργεια των "μαλακών". Η ναρκο-πολιτική, που επαγγέλλεται και υπηρετεί, να είναι σίγουρος ότι δεν μπορεί να υποτάξει το ανατρεπτικό φρόνημα της ελληνικής νεολαίας που αγωνίζεται και αντιστέκεται στην πολιτική της πλουτοκρατίας, παλεύει ενάντια στην ανεργία, την εμπορευματοποίηση της γνώσης, του αθλητισμού, του πολιτισμού.

Ο Γ. Παπανδρέου, με τις δηλώσεις, καταγράφεται στη συνείδηση του λαού και της νεολαίας σαν υπουργός της "μαστούρας". Απάντηση θα πάρει σίγουρα από τη νεολαία που αντιστρατεύεται τα "εκσυγχρονιστικά" του σχέδια και αναπτύσσει την πάλη της ενάντια στα ναρκωτικά. Τη νεολαία που αγωνίζεται για ανθρώπινη ζωή και όχι για τους τεχνητούς "παράδεισους" που προτείνει ο υπουργός. Η παραμονή του στην κυβέρνηση σημαίνει πως αυτή αποδέχεται τις απόψεις του. Διαφορετικά, ας τον στείλει να εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ