Σάββατο 31 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Στο στόχαστρο το "δωρεάν" και το "δημόσιο" της παιδείας

Πλήρης ο εναρμονισμός με τις εντολές του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Ανοιχτά μπαίνει πλέον από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ζήτημα αφαίρεσης του συνθετικού "δωρεάν" από το δικαίωμα στη "δημόσια δωρεάν εκπαίδευση" και αφήνεται πια ανοιχτό και το θέμα ίδρυσης ανώτατων σχολών από ιδιώτες, καθώς στη χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τέθηκε ανοιχτά θέμα αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, που κατοχυρώνει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Οπως ανακοίνωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο "διατυπώθηκε η άποψη, η οποία καλύπτει το σύνολο των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου ότι πρέπει να υπάρξει μια μελέτη, η οποία θα καταλήξει σε μία διάκριση ανάμεσα στο δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης και τη δωρεάν εκπαίδευση, ανάμεσα στην εκπαίδευση των Ελληνοπαίδων στο εξωτερικό και των Ελληνοπαίδων στο εσωτερικό".

Οπως προκύπτει από κυβερνητικές πηγές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για τις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ να αναγνωρίζει πτυχία που αποκτώνται από ιδιωτικά κέντρα σπουδών, κάτι που, όπως τόνιζαν, καλύπτεται οριακά από τις υπάρχουσες διατάξεις. Σε ό,τι αφορά το θέμα του διαχωρισμού της εκπαίδευσης των Ελληνοπαίδων στο εσωτερικό και το εξωτερικό, πρόκειται για το θέμα της αναγνώρισης των πτυχίων που αποκτώνται από τη φοίτηση σε κέντρα ελευθέρων σπουδών που συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού και που δεν αναγνωρίζονται από το ελληνικό κράτος. Μάλιστα, υπέρ της αναγνώρισής τους τάχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο υπουργός Παιδείας στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου προτείνοντας να γίνει ερμηνευτική δήλωση στο άρθρο 16 σχετικά με το θέμα.

Το νέο βήμα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στην πορεία διάλυσης της δημόσιας δωρεάν παιδείας εντάσσεται σε ένα πλαίσιο μέτρων, που ήδη έχουν εξαγγελθεί και προωθούνται (δίδακτρα σε ΕΛΚΥΣ - ανοιχτό πανεπιστήμιο), αλλά και σε σειρά προτάσεων, που κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί, για δίδακτρα στους "αιώνιους" φοιτητές των πανεπιστημίων, εισαγωγή στα ΑΕΙ υποψηφίων, που απέτυχαν στις γενικές εξετάσεις, με δίδακτρα, καθώς και φοιτητικές παροχές "δύο ταχυτήτων", ανάλογα με το εισόδημα των φοιτητών.

Πάντως, περισσότερο συγκεκριμένος όμως ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης ήταν ο υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος, ο οποίος, μετά το τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, δήλωσε ότι δεν προτείνεται η μεταβολή του άρθρου 16 παράγραφος 5 του Συντάγματος που ορίζει ότι η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα, που αποτελούν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση. Ο υπουργός Πολιτισμού, όμως, "ξέχασε" να αναφερθεί στις υπόλοιπες παραγράφους του άρθρου 16 και ειδικότερα στις παραγράφους 4, όπου αναφέρεται ότι "όλοι οι Ελληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια" και στην παράγραφο 8, που ορίζει ρητά ότι "σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται", οι οποίες, όπως φαίνεται, έχουν μπει στο στόχαστρο της εκσυγχρονιστικής κυβέρνησης.

Τα παραπάνω έρχονται σε πλήρη αρμονία με τις εντολές του ΟΟΣΑ για δίδακτρα στα πανεπιστήμια, ιδιωτικά πανεπιστήμια και τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ