Σάββατο 31 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
"Σηκώνουν τα μανίκια" οι "προεδρικοί"

Κριτική στις άλλες τάσεις του ΣΥΝ και εκ νέου οριοθέτηση. Επιδίωξη η ενίσχυση της συνοχής τους. Σύσκεψη στελεχών σήμερα

Δυναμική... είσοδο στο εσωκομματικό παιγνίδι του Συνασπισμού, επιχειρεί η τάση "Παρέμβαση", οι λεγόμενοι "προεδρικοί", προβάλλοντας την (εκ νέου) οριοθέτησή της σε επίπεδο πολιτικών θέσεων και στρατηγικών στόχων, καθώς στον ορίζοντα προδιαγράφονται οξύνσεις, κυρίως με αφορμή την υπόθεση της Κεντροαριστεράς και την τακτική του ΠΑΣΟΚ. Σε σύσκεψη των στελεχών του ΣΥΝ που απαρτίζουν την τάση, η οποία γίνεται σήμερα στις 10.00 σε κεντρικό ξενοδοχείο της ΑΘήνας, παρουσιάζεται εισήγηση με βάση τα παραπάνω, ενώ γίνεται ειδική αναφορά στο ότι ζητούμενο είναι η πιο συμπαγής και σταθερή λειτουργία με στόχο την "πολιτική ηγεμονία".

Προσοχή στα... μαζικά κινήματα

Τα στοιχεία που προβάλλονται ως στόχοι στην εισήγηση (υπογράφει ο Ν. Μπίστης μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ) είναι η δημιουργία "πολιτικής - κοινωνικής πλειοψηφίας" με στόχους τον "προοδευτικό εκσυγχρονισμό της κοινωνίας" και την "ευρωπαϊκή στρατηγική προς το δημοκρατικό - ευρωπαϊκό μεταρρυθμισμό".Ως προϋπόθεση προβάλλεται η "προγραμματική αντιπολίτευση" που "θα βελτιώνει τους συσχετισμούς και θα διαμορφώνει καθαρά και σε όλα τα επίπεδα τη δική του εναλλακτική πρόταση". Οσον αφορά τη στάση απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, στην εισήγηση σημειώνεται ότι εκτός από τα παραπάνω, πρέπει να δοθεί προσοχή στη "διαμόρφωση συσχετισμών υπέρ του ΣΥΝ, στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο" και τη "συμμετοχή σε ορθά προσανατολισμένα μαζικά κινήματα".

Η οριοθέτηση

Κριτική ασκείται στα στελέχη εκείνα του ΣΥΝ, που τάσσονται υπέρ της άμεσης έναρξης διαδικασιών προσέγγισης με το ΠΑΣΟΚ, αφού αναφέρεται ότι "μια άμβλυνση του αντιπολιτευτικού μας λόγου και έργου, στο όνομα της "κατανόησης των αντικειμενικών δυσκολιών του εκσυγχρονιστικού εγχειρήματος του Κ. Σημίτη" θα έχει σαν αποτέλεσμα την αποτυχία κάθε εκσυγχρονιστικής προοπτικής".Επίσης η "Παρέμβαση" οριοθετείται και σε σχέση με το "Αριστερό Ρεύμα", σημειώνοντας ότι "μια τυφλή, χωρίς εκσυγχρονιστικό προγραμματικό λόγο αντιπολίτευση θα ενισχύσει μακροπρόθεσμα το ΠΑΣΟΚ".Τονίζεται πως η άποψη του "Αριστερού Ρεύματος" για "στοιχεία κυβερνητισμού" στο ΣΥΝ, "απολυτοποιεί το κοινωνικό σε βάρος του πολιτικού σκέλος", ενώ οδηγεί "σε μια διολίσθηση, σε ένα στείρο ευρωσκεπτικισμό". Στο σημείο αυτό ασκείται κριτική και στο ΚΚΕ, αφού σημειώνεται πως τα παραπάνω "είναι οργανικό στοιχείο της γενικότερης φιλοσοφίας του ΚΚΕ και ευρύτερα της ιδεολογίας της ρήξης. Είναι αντίθετη με τη δική μας λογική, αντιφατική ως προς την ευρωπαϊκή μας στρατηγική, προς το δημοκρατικό - ευρωπαϊκό μεταρρυθμισμό μας".

Η γενική εκτίμηση για αυτή την πρωτοβουλία, που θα... αποδώσει στην ΚΠΕ του ΣΥΝ, αναμένεται να γίνει στο τέλος του Ιούνη, είναι ότι πρόκειται για προετοιμασία και οχύρωση ενόψει των επερχόμενων εντονότερων αντιπαραθέσεων. Οσον αφορά το θέμα της "πολιτική ηγεμονίας", είναι μάλλον πλεονασμός, γιατί αν και "ευαίσθητη", είναι δεδομένη σε επίπεδο συσχετισμών στο εσωτερικό του ΣΥΝ.

Γ. Λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ