Πέμπτη 5 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΟΝΑΔΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Πρωθυπουργική κάλυψη στο σκάνδαλο

Επιταχύνονται οι ρυθμοί κατασκευής παρά τις υπερτιμολογήσεις, είπε χθες στη Βουλή ο Κ. Σημίτης

Τίποτε το επιλήψιμο δεν υπάρχει στην ανάθεση της κατασκευής της μονάδας ηλεκτρικού ρεύματος στη Φλώρινα, δήλωσε χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης,δίνοντας πλήρη πολιτική κάλυψη σε μια εμφανέστατη περίπτωση ζημίωσης της ΔΕΗ και του δημοσίου. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός είπε ότι δε χρειάζεται να γίνει κανένας περαιτέρω έλεγχος για το έργο, προσπερνώντας το γεγονός της υπερτιμολόγησης του κατά 50 δισεκατομμύρια δραχμές τουλάχιστον! Υπενθυμίζουμε ότι την αρχική σύμβαση είχε εισηγηθεί ο ίδιος ως υπουργός Βιομηχανίας.

Ιδιαίτερα στάθηκε ο πρωθυπουργός στο θέμα των συγκριτικών στοιχείων για την κατασκευή παρόμοιων μονάδων σε άλλες χώρες, υποστηρίζοντας ότι οι συγκρίσεις δεν είναι εφικτές εφόσον αναφέρονται σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία "που είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο στην εκμετάλλευση λιγνίτη" ή στην Τουρκία, κατηγορώντας ότι λέγονται πράγματα χωρίς τεκμηρίωση.

Οπως υποστήριξε, η μελέτη που εκπόνησε ο οίκος εκτιμητών "Λαϊμάγιερ", σύμφωνα με την οποία το κόστος κατασκευής είναι ανταγωνιστικό, είναι αξιόπιστη και δεν έχει κανένα νόημα ο επανέλεγχός της. Οσον αφορά την έκθεση της Κούπερ - Λάιμπραντ σημείωσε ότι δεν είναι αλήθεια πως κρίνει τη σύμβαση επιζήμια. Σημείωσε επίσης ότι δεν έχει ακόμα καθοριστεί το ύψος της τιμής της κιλοβατώρας, όμως "θα είναι συγκρίσιμο με το κόστος Λιθανθρακικού Σταθμού". Επίσης ανέφερε ότι η εν λόγω σύμβαση δε χρειάζεται να εγκριθεί από τη Βουλή, εφόσον αυτό θα έφερνε στο Κοινοβούλιο τον πόλεμο συμφερόντων που γίνεται για το έργο.

Τέλος, επιχειρώντας να δώσει και... κοινωνική διάσταση στη σκανδαλώδη σύμβαση, είπε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο έργο προκειμένου να συμβάλει στην ανάπτυξη του νόμου Φλώρινας, "θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας" και "θα αξιοποιηθούν οι εγχώριοι ενεργειακοί πόροι"

Τα παραπάνω ειπώθηκαν με αφορμή Ερωτήσεις του προέδρου του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλου και του προέδρου του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλα, οι οποίοι και υποστήριξαν ότι οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί δε δικαιολογούν την υπερτίμηση του κόστους κατασκευής.

Ζητούν εξέταση από τη διαρκή επιτροπή

Την απαίτηση να εξεταστούν από τη διαρκή επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου όσοι εμπλέκονται στην απόφαση για υλοποίηση της σύμβασης κατασκευής της μονάδας της Φλώρινας, ζητούν με επιστολή τους 22 βουλευτές μέλη της επιτροπής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Εκ μέρους του ΚΚΕ, το κείμενο υπογράφει ο βουλευτής του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας.Συγκεκριμένα, ζητείται να εξεταστούν από την επιτροπή η υπουργός Ανάπτυξης, ο διοικητής της ΔΕΗ, ο διευθυντής μελέτης κατασκευών της ΔΕΗ, όπως και ο διευθυντής προγραμματισμού της επιχείρησης. Μετά την εξέταση οι βουλευτές ζητούν να συζητηθεί το θέμα στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αρνείται η κυβέρνηση τον έλεγχο (1998-06-23 00:00:00.0)
"Υπεράνω" αλλά και μαζί με τα διαπλεκόμενα! (1998-05-14 00:00:00.0)
Και κυβερνητικές "φιέστες" για τη στήριξη του σκανδάλου (1998-03-10 00:00:00.0)
Επιχείρηση "απεξάρτησης" από τον κλοιό Κοπελούζου - Ρώσων (1997-11-07 00:00:00.0)
Ενα σκάνδαλο με προϊστορία (1997-06-12 00:00:00.0)
Σταματήστε το σκάνδαλο της Φλώρινας (1997-05-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ