Πέμπτη 5 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΚΟΠΙΩΝ
"Φραστικό" λάθος σκοπιμότητας

Με ένα "φραστικό λάθος" του υπουργού Τύπου, η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα και να μετρήσει αντιδράσεις, αναφορικά με την πολιτική της έναντι των Σκοπίων. Για την ακρίβεια, αναφορικά με την πολιτική της στο θέμα της ονομασίας του νέου αυτού κράτους.

Αφορμή για τη "σφυγμομέτρηση" στάθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, κ. Μαλέφσκι στην Αθήνα και η σχετική ερώτηση που υποβλήθηκε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

"Τις λεπτομέρειες του προγράμματος της επίσκεψης θα τις πληροφορηθείτε από το υπουργείο Εξωτερικών", είπε ο Δ. Ρέππας και πρόσθεσε ότι ο κ. Μαλέφσκι, επικεφαλής αντιπροσωπείας της Μακεδονίας των Σκοπίων, επισκέπτεται την Ελλάδα, στο πλαίσιο των διμερών συζητήσεων, για θέματα που έχουν οικονομικό, εμπορικό ενδιαφέρον".

Στη συνέχεια, από τη γραμματεία του υπουργείου Τύπου που απομαγνητοφωνεί και μοιράζει τις δηλώσεις του υπουργού Τύπου, είχε αφαιρεθεί η φράση "Μακεδονία των Σκοπίων". Η εξήγηση που δόθηκε για αυτή την αλλαγή, είναι πως επρόκειτο για ένα "φραστικό λάθος" του υπουργού το οποίο και διορθώθηκε.

Ωστόσο, η φράση του Δ. Ρέππα προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ, η οποία σε ανακοίνωσή της μιλά για "απαράδεκτο και βαρύτατο ολίσθημα του κυβερνητικού εκπροσώπου" και κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποσαφηνίσει τη στάση της κυβέρνησης.

Η ΠΟΛ.ΑΝ. σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο "για πρόβες προετοιμασίας για την παράδοση από την κυβέρνηση Σημίτη του ονόματος της Μακεδονίας μας στους Σκοπιανούς", ενώ το ΔΗΚΚΙ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να "επαναφέρει στην τάξη τον κυβερνητικό εκπρόσωπο".

Σε ό,τι αφορά στην ουσία της επίσκεψης του υφυπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, αυτή αποτελεί συνέχεια των επαφών που έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο προκειμένου να συντηρηθεί το κλίμα προσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών... Και, βεβαίως, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, θα δοθεί η δυνατότητα στις δύο πλευρές να ανταλλάξουν απόψεις για τα πρόσφατα γεγονότα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ