Παρασκευή 6 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενας, άλλος, πόλεμος

Μια άλλη πλευρά της "νέας τάξης", την πιο αποκρουστική, έφεραν στην επιφάνεια οι Ελληνες γιατροί που επισκέφθηκαν το Ιράκ, για να διαπιστώσουν τις συνέπειες από το εμπάργκο που ισχύει οχτώ χρόνια τώρα. Περίπου 400.000 παιδιά κάτω των πέντε χρόνων έχουν πεθάνει, έχει πενταπλασιαστεί ο καρκίνος των παιδιών, ενώ 1,5 εκατομμύρια παιδιά υποσιτίζονται. Μια κανονική γενοκτονία, αν οι λέξεις δεν έχουν χάσει τελείως το περιεχόμενό τους. Αυτή η πλευρά των γεγονότων ελάχιστα απασχολεί βεβαίως τα Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία έδωσαν αφειδώς χρόνο και εικόνα για τις πρόσφατες πολεμικές προετοιμασίες των Αμερικανών στον Περσικό, για ένα νέο στρατιωτικό πλήγμα κατά του Ιράκ, για να διαφημίσουν τα νέα "έξυπνα όπλα" που μπορούν να σκοτώνουν χωρίς να καταστρέφουν τα κτίρια, για να προετοιμάσουν ένα νέο τηλεοπτικό "σόου".

Η νέα πολεμική επιχείρηση μπορεί να αποτράπηκε, έστω και προσωρινά, όμως αυτό δε σημαίνει ότι σταμάτησε και το έγκλημα που γίνεται εις βάρος του ιρακινού λαού με το εμπάργκο. Τα εκατομμύρια παιδιά που πεθαίνουν από την έλλειψη φαρμάκων και τροφίμων είναι και αυτά θύματα ενός απάνθρωπου, του πιο απάνθρωπου, πολέμου. Ενός πολέμου που μπορεί να μη γίνεται με αεροπλάνα, βόμβες, τανκς και στρατούς, έχει όμως εκατομμύρια θύματα και οι επιπτώσεις του είναι πιο σκληρές και πιο δύσκολο να επουλωθούν. Στον πόλεμο αυτό χρησιμοποιούνται η οικονομική και η πολιτική ισχύς, για να καταδικαστούν σε θάνατο λαοί, έθνη, ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές. Και αυτό γιατί έτσι συμφέρει στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, γιατί έτσι θέλουν να επιβάλλουν τη θέλησή τους σε κάθε άκρη του πλανήτη.

Δεν είναι μόνο το Ιράκ που υφίσταται τα πιο σκληρά πλήγματα αυτού του πολέμου, είναι και το Ιράν, η Λιβύη και βέβαια η Κούβα. Το μέγεθος του εγκληματικού χαρακτήρα της πολιτικής των ΗΠΑ αποκαλύπτεται και από το γεγονός ότι οι Αμερικάνοι δεν αρκούνται στο εμπάργκο, αλλά απειλούν με κάθε είδους κυρώσεις οποιαδήποτε τρίτη χώρα δεν ακολουθήσει την απόφασή τους και επιχειρήσει να αποκαταστήσει εμπορικές σχέσεις με τις "αποκλεισμένες" χώρες. Μια κανονική "εθνική" τρομοκρατία απ' αυτούς που έχουν αυτοαναγορευτεί σε διώκτες της "τρομοκρατίας".

Και όλα αυτά αποκτούν και μια ακόμη, εφιαλτική, διάσταση αν συσχετιστούν με τις πρόσφατες δηλώσεις της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, που είπε ότι "οι ΗΠΑ είναι το πλέον απαραίτητο έθνος στον κόσμο"... Αυτό σημαίνει ότι οποιοδήποτε άλλο έθνος δεν είναι και τόσο απαραίτητο και δε θα είναι μεγάλη η ζημιά αν εξαλειφθεί. Και αυτό θα το αποφασίζουν φυσικά οι ΗΠΑ. Απέναντι στην κατάσταση αυτή δεν επιτρέπεται ούτε η ολιγωρία, ούτε η υποτίμηση. Το έγκλημα που συντελείται σήμερα στο Ιράκ είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και είναι γνωστοί οι ένοχοι, όπως γνωστή είναι και η αιτία. Οταν μάλιστα οι Αμερικανοί δεν κρύβουν τα σχέδιά τους να ασχοληθούν και με τα "δικά μας" προβλήματα, τότε η αντίσταση επιβάλλεται.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εξι χρόνια «σοκ και δέος» (2009-03-21 00:00:00.0)
Αμαχοι και περιβάλλον τα μεγάλα θύματα της «επόμενης μέρας» των ιμπεριαλιστικών πολέμων (2003-06-15 00:00:00.0)
ΟΧΙ στον πόλεμο (2003-03-28 00:00:00.0)
Στους λαούς πέφτει το βάρος της αποτροπής του ιμπεριαλιστικού πολέμου (2002-11-01 00:00:00.0)
Κάθε 8 λεπτά πεθαίνει κι ένα παιδί ! (2000-10-04 00:00:00.0)
Επιβάλλεται αντίσταση και ενωμένη πάλη (1998-12-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ