Παρασκευή 6 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κάτι πολύ μεγάλο ξεριζώνεται σήμερα

Αποχαιρετώντας το νεκρό εκ μέρους του ΚΚΕ ο Κώστας Μαραγκουδάκης,πρόεδρος της ΚΕ Οικονομικού Ελέγχου, αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του Τάκη Παπανικολάου, που είναι υπόδειγμα για τις νεότερες γενιές, χάρη στη συνέπεια, το ήθος και τους αγώνες του: "Ο Τάκης Παπανικολάου υπερασπίστηκε για σχεδόν 30 χρόνια με ανιδιοτέλεια και συνέπεια διωκόμενους αγωνιστές και το "Ριζοσπάστη". Αντιμετώπισε την κρίση στο Κόμμα με απόλυτη νηφαλιότητα και πίστη στις μαρξιστικές - λενινιστικές ιδέες. Χωρίς καμία ταλάντευση, καμία υποστολή της επαναστατικής μας κόκκινης σημαίας. Η 60χρονη αγωνιστική πορεία του Τάκη Παπανικολάου, στην 74χρονη ζωή του, είναι ένα φωτεινό παράδειγμα ζωής. Ζωής για το καλό της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, των ανθρώπων του πολιτισμού και του πνεύματος, της νέας γενιάς", τόνισε ο Κ. Μαραγκουδάκης.

Στο τέλος της ομιλίας του, ο Κ. Μαραγκουδάκης μίλησε για το δυσαναπλήρωτο κενό που αφήνει πίσω του ένας αγωνιστής όπως ο Τάκης Παπανικολάου: "Κάτι πολύ μεγάλο ξεριζώνεται σήμερα μ' αυτόν τον αποχαιρετισμό. Θα το καλύψουμε σίγουρα με τις ιδέες, για τις οποίες μια ολόκληρη ζωή πάλεψε ο σύντροφος μας. Τη θέση του στη ζωή θα πάρουν με τιμή οι νέοι μαχητές των αθάνατων ιδεών του Μαρξισμού - Λενινισμού, που με πίστη ο σύντροφος Τάκης υπηρέτησε".

Και κατέληξε: "Σε αποχαιρετούμε με τη σιγουριά ότι οι σκληροί και ταυτόχρονα ωραίοι αγώνες χιλιάδων αγωνιστών, μελών, στελεχών, φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, οι δικοί σου πολύχρονοι συνεπείς αγώνες και οι θυσίες, θα δικαιωθούν. Η απελευθέρωση της εργατικής τάξης, η κατάκτηση της εξουσίας από τις πρωτοπόρες δυνάμεις της, τους κομμουνιστές, θα είναι πραγματικότητα της αυριανής Ελλάδας. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει".

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα

Με την υπόσχεση πως θα συνεχίσουν τον αγώνα του Τάκη Παπανικολάου και πως θα βαδίσουν στο δρόμο που η ηρωική γενιά των συντρόφων χάραξε, το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ και η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας αποχαιρέτησε τον Τάκη Παπανικολάου.

Ο Κύριλλος Παπασταύρου,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, στην ομιλία του υπογράμμισε: "Από τα πρώτα βήματα της ζωής του, ο Τάκης Παπανικολάου συνδέθηκε με το κομμουνιστικό κίνημα. Ηταν μαθητής ακόμα όταν οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ και το ΚΚΕ και υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΕΠΟΝ Τρικάλων. Η πλούσια δράση του, όλο εκείνο το διάστημα ήταν παραδειγματική. Ηταν από τους επιστήμονες που έβαλαν τις γνώσεις και την επάρκειά τους στην υπηρεσία της εργατικής τάξης".

Καταλήγοντας ο Κύριλλος Παπασταύρου τόνισε: "Ο σύντροφος Τάκης Παπανικολάου στάθηκε ακλόνητος υπερασπιστής του ΚΚΕ μέσα σε όλες τις συνθήκες. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την αταλάντευτη στάση του, είτε μέσα από τις γραμμές της ΟΚΝΕ, είτε ως στέλεχος της ΕΠΟΝ, ως αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ. Στις εξορίες, στην παρανομία και στη νομιμότητα, υπήρξε ακούραστος μαχητής στην πάλη για τα λαϊκά δικαιώματα, πιστός στη μάχη για τη σοσιαλιστική κοινωνία".

Το ύστατο "χαίρε" στον συνάδελφο και συναγωνιστή δικηγόρο, απεύθυνε και ο Γιάννης Γουσέτης,γραμματέας της ΚΟΒ Δικηγόρων. "Ο Τάκης Παπανικολάου έφυγε σε καιρούς δύσκολους, όταν το λιμάνι για το οποίο όλοι μαζί ξεκινήσαμε φαίνεται πολύ πιο μακρινό απ' ό,τι υπολογίζαμε. Τον αγώνα θα τον συνεχίσουμε, δυστυχώς χωρίς εσένα σύντροφε, με πείσμα και αυταπάρνηση, με απόλυτη πεποίθηση ότι το καράβι του θα φτάσει στο λιμάνι. Οσοι βοριάδες και αν το δείρουν, όσες φουρτούνες και αν συναντήσει".

Ιδιαίτερα συγκινημένος ο Γ. Γουσέτης κατέληξε: "Ο σκοπός για τον οποίο παλεύουμε είναι δίκαιος. Γι' αυτό αποτελεί ακλόνητη πεποίθησή μας ότι μια μέρα θα πραγματοποιηθεί. Φύγε ήσυχος Τάκη, συνεχίζουμε τον αγώνα, θα νικήσουμε".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ