Παρασκευή 6 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ Μ. ΧΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟΥ
"Μερική επανόρθωση" ζητά το ΕΣΡ

Να μη γίνει αφορμή η απόφαση του ΕΣΡ για περιορισμό της σκέψης και του λόγου, επισημαίνει με δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Παύλος Αλέπης

Με ουσιαστικές διαφοροποιήσεις, χθες, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης κατά πλειοψηφία αποφάσισε να ζητήσει από το MEGA, επανόρθωση της "θιγείσης τιμής του Ριχάρδου Σωμερίτη".Μεγάλη διάσταση και δημοσιότητα δόθηκε τον τελευταίο καιρό σε ό,τι αφορά την προσφυγή του Ρ. Σωμερίτη στο ΕΣΡ κατά της Μ. Χαριτοπούλου. Διάσταση με πολιτικές προεκτάσεις, αφού πρόκειται για μια σατιρική εκπομπή η οποία βάλλει κατά της πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της κεντροαριστεράς και είναι γνωστό πως όλοι οι "θιγόμενοι" εντός και εκτός Μαξίμου ενοχλούνται.

Στην επανόρθωση του σημείου που αφορά, κυρίως στη "στάση" του πατέρα του Ριχάρδου Σωμερίτη κατά τη διάρκεια της Κατοχής και όχι στις προσωπικές αιχμές κατά του Ρ. Σωμερίτη, επικεντρώνεται κυρίως η αιτιολόγηση της πλειοψηφίας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο με χθεσινή ανακοίνωσή του ζητά επανόρθωση από το MEGA. Το ΕΣΡ, με ψήφους 7 υπέρ (Γ. Κασιμάτης, Π. Σούρλας, Β. Αρτινοπούλου, Α. Μακρυδημήτρης, Λ. Βάσσης, Β. Σκούρα, Χ. Οικονόμου) και 2 κατά (Παύλος Αλέπης και Τίτος Αθανασιάδης) και των αναπληρωματικών με συμβουλευτικές ψήφους τρεις έναντι μίας, αφού διαπιστώνει την ανάγκη να υπάρξει από το MEGA "επανόρθωση της θιγείσης τιμής του Ριχάρδου Σωμερίτη", ζητά την επανόρθωση, για ν' αρθεί η "σύγχυση που προκλήθηκε στους τηλεθεατές από την αναφορά της σατιρικής εκπομπής" στη στάση του πατέρα του Ρ. Σωμερίτη στην περίοδο της Κατοχής, με τρόπο "που ανέτρεπε το αναμφισβήτητο γεγονός της αντιστασιακής του δράσης". Η πλειοψηφία του ΕΣΡ πιστεύει, επίσης, ότι η σύγχυση που προκλήθηκε είχε ως αποτέλεσμα την προσβολή της προσωπικότητας και του Ριχάρδου Σωμερίτη.

Δεν προκλήθηκε σύγχυση στην κοινή γνώμη, διευκρινίζουν σε δήλωσή τους τα μέλη Τίτος Αθανασιάδης και Νικόλαος Κουλούρης οι οποίοι δε συμφώνησαν με την απόφαση. Σημειώνουν, ότι δεν απαιτείται επανόρθωση από το MEGA, γιατί δεν υπήρξε προσβολή της προσωπικότητας του Στρατή Σωμερίτη και επισημαίνουν τον κίνδυνο η "αποδοχή του σκεπτικού της πλειοψηφίας ενδεχομένως, να οδηγήσει σε εσφαλμένες ερμηνείες των προθέσεων του ΕΣΡ".

Ως ένα σημείο ικανοποιεί η χθεσινή απόφαση του ΕΣΡ τον Ριχάρδο Σωμερίτη.Εστω και έτσι όμως, όπως υπογραμμίζει σε χθεσινή του δήλωση, η απόφαση τον ικανοποιεί γιατί "εμπεδώνει το δικαίωμα των θιγομένων πολιτών ν' αξιώνουν και να επιβάλλουν το σεβασμό της προσωπικότητάς τους". Εκφράζει, επίσης την οργή του, για την "ανακοίνωση τμήματος της Δεξιάς", θεωρώντας την "ηθικά απαράδεκτη".

Ο Παύλος Αλέπης,εκπρόσωπος του ΚΚΕ στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, έκανε την παρακάτω δήλωση:

"Αρνήθηκα να συναινέσω στην απόφαση της πλειοψηφίας του ΕΣΡ σχετικά με την εκπομπή της Μαλβίνας Χαριτοπούλου.

Το θέμα, που έχει κινηθεί εδώ και καιρό από διάφορες πλευρές, όπως έχει αποδειχθεί, δεν είναι η αποκατάσταση της μνήμης του Στρατή Σωμερίτη, αλλά το χτύπημα μιας εκπομπής που κάνει κριτική στην Κεντροαριστερά και στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Θεωρώ ότι το θέμα της τιμής και της υπόληψης της προσωπικότητας της Εθνικής Αντίστασης Στρ. Σωμερίτη, με δεδομένη τόσο την τοποθέτηση της Μ. Χαριτοπούλου στο κλιμάκιο δεοντολογίας του ΕΣΡ, όσο και τις δημόσιες διευκρινίσεις της, έχει λήξει.

Η όποια "σύγχυση" στο κοινό, που επικαλείται η πλειοψηφία του ΕΣΡ, δημιουργήθηκε περισσότερο εκ των υστέρων και κύρια από τη δημοσιότητα που δόθηκε για άλλους λόγους, τόσο προσωπικούς αλλά κυρίως, όπως προείπα, βαθύτατα πολιτικούς.

Πιστεύω ότι ο πολιτικός σατιρικός λόγος είναι πνευματικό αγαθό με ευρύτατα και μάλλον ασαφή νομικά όρια. Με δεδομένο ότι το ΕΣΡ δεν μπορεί με κανένα συνταγματικό ή νομικό δικαίωμα να μπαίνει σε αποδεικτική διαδικασία δικαστηρίου, ούτε έχει τέτοια δυνατότητα, ελπίζω αυτή η απόφαση του ΕΣΡ, να μη γίνει αφορμή για κανένα περιορισμό της σκέψης και του λόγου στην πατρίδα του Αριστοφάνη...".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ