Παρασκευή 6 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΤΣΩΤΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
Εμείς δίνουμε τη μάχη στα προβλήματα

- Αρχίζει την ερχόμενη Πέμπτη το συνέδριο της ΓΣΕΕ. Με ποιους βασικούς στόχους πάει η ΕΣΑΚ σ' αυτό το Συνέδριο;

- Βασικός στόχος της παράταξής μας είναι η ανάδειξη των οξυμένων προβλημάτων των εργαζομένων και της πορείας που πρέπει να ακολουθήσει το εργατικό κίνημα για την επίλυσή τους. Θα αποκαλύψουμε τις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που τόσο καλά εκφράζονται σήμερα από την πολιτική της κυβέρνησης - που στηρίζεται από τη ΝΔ και το ΣΥΝ - που συναινεί, ευνοεί, την αύξηση των κερδών της πλουτοκρατίας και την εξαθλίωση των λαϊκών στρωμάτων. Στο Συνέδριο Θα αναδείξουμε την αναγκαιότητα, το εργατικό κίνημα να αναπτύξει δράση για τη δημιουργία ενός πλατιού λαϊκού μετώπου, ενάντια στην κυριαρχία των πολυεθνικών. Επίσης θα επισημάνουμε τις σοβαρές ευθύνες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, "Αυτόνομη Παρέμβαση" για την τακτική της συναίνεσης και του συμβιβασμού που ακολούθησαν, για τη συνενοχή τους στην πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, της κοινωνικής ασφάλισης και άλλων δικαιωμάτων. Είναι γεγονός ότι η κατάσταση όπως έχει σήμερα διαμορφωθεί, απαιτεί την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων και την ενίσχυση του ταξικού ρεύματος. Χωρίς να τρέφουμε αυταπάτες, θα δώσουμε τη μάχη μας.

- Η προχτεσινή ολομέλεια της ΓΣΕΕ τι σηματοδοτεί, όσον αφορά τη στάση των άλλων παρατάξεων στο θέμα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αλλά και γενικότερα;

- Στην ολομέλεια διακωμωδήθηκε σχεδόν το σημαντικό θέμα της Εθνικής Σύμβασης Εργασίας. Απέρριψαν τις προτάσεις μας για άσκηση πίεσης για την υπογραφή ικανοποιητικής σύμβασης μέσα από αγωνιστικές κινητοποιήσεις.Ο θεσμός των συμβάσεων είναι στο στόχαστρο εργοδοτών - κυβέρνησης και όταν υπονομεύεται και από το εσωτερικό του συνδικαλιστικού κινήματος, τότε η κατάσταση γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη. Η στάση της πλειοψηφίας σηματοδοτεί την πορεία και των κλαδικών συμβάσεων, καθώς και των επιχειρησιακών. Εχουμε τονίσει κατ' επανάληψη ότι με τέτοιους συσχετισμούς δυνάμεων, ο ρόλος των πρωτοβάθμιων σωματείων και των ίδιων των εργαζομένων αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Είναι επιτακτική ανάγκη να συντονίσουν τη δράση τους και να αναπτύξουν κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση του θεσμού και την υπογραφή ικανοποιητικών συμβάσεων.

- Και αυτό το Συνέδριο σημαδεύεται από τη νόθα εκπροσώπηση ορισμένων οργανώσεων. Γιατί αυτή η επιμονή και τι θα πράξει η παράταξη;

- Η παράταξή μας χρόνια τώρα δίνει τη μάχη του εκδημοκρατισμού του συνδικαλιστικού κινήματος, προκειμένου να εκφράζεται όσο το δυνατόν πιο γνήσια η θέληση των εργαζομένων. Ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός είχε πάντα κυρίαρχο στόχο τον έλεγχο των συνδικάτων και ιδιαίτερα της τριτοβάθμιας οργάνωσης. Η νοθεία σημάδεψε πολλά συνέδρια της ΓΣΕΕ. Σε τούτο το συνέδριο κάποιες οργανώσεις - όπως η ΠΝΟ - που η νοθεία είναι καραμπινάτη, θέλουν να συμμετάσχουν, νοθεύοντας το αποτέλεσμα, ενισχύοντας τις δυνάμεις του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού. Οι άλλες παρατάξεις συμφωνούν στο να συμμετέχουν αυτές οι οργανώσεις, γιατί παίζουν στο ίδιο γήπεδο. Η παράταξή μας και σ' αυτό το συνέδριο θα προσπαθήσει με κάθε μέσο, όπως πάντα έκανε, να διασφαλίσει τη γνησιότητα του συνεδρίου.

Β. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ