• Παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα
  • - Συναινετικά και με τη συνεργασία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ θα διαμορφωθεί το πόρισμα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το θέμα της τραγωδίας του Γιάκοβλεφ στα Πιέρια τα... - 1998-03-06 00:00:00.0"/>
  • Παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα
  • - Συναινετικά και με τη συνεργασία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ θα διαμορφωθεί το πόρισμα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το θέμα της τραγωδίας του Γιάκοβλεφ στα Πιέρια τα... - 1998-03-06 00:00:00.0" /> Πολιτικές ευθύνες και συμφέροντα! | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Παρασκευή 6 Μάρτη 1998
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 9
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    Πολιτικές ευθύνες και συμφέροντα!
    • Την πρότασή του για το πόρισμα της Επιτροπής Θεσμών, που εξετάζει το τραγικό δυστύχημα του "Γιάκοβλεφ", κατέθεσε το ΚΚΕ
    • Παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα

    "Συναινετικά" και με τη συνεργασία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ θα διαμορφωθεί το πόρισμα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το θέμα της τραγωδίας του "Γιάκοβλεφ" στα Πιέρια τα περασμένα Χριστούγεννα. Η επεξεργασία θα γίνει με βάση πρόταση πορίσματος του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θ. Τσούρα, με το οποίο εξέφρασε τη διαφωνία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου,που συμμετέχει στην Επιτροπή. Μάλιστα, κατέθεσε δική του πρόταση πορίσματος, η οποία εξετάζει τυχόν δυσλειτουργίες στη συνεργασία θεσμικών οργάνων και στην εγκατάσταση ραντάρ εναέριας κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

    Οσον αφορά το συνολικό υπόβαθρο της ιστορίας της εγκατάστασης των ραντάρ ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, ο Στ. Παναγιώτου σημειώνει: "Πίσω από τις καθυστερήσεις πολλών χρόνων μιας ολόκληρης σχεδόν 10ετίας από το 1989 μέχρι σήμερα, τις ελλείψεις και τις αδυναμίες βρίσκονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που έχουν να κάνουν με τον ανταγωνισμό των εταιριών που παράγουν και προμηθεύουν τα ραντάρ, που με τη σειρά τους έχουν αντανάκλαση σε πολιτικό επίπεδο στις διαδικασίες, που η εκάστοτε κυβέρνηση επέλεγε για την υλοποίηση της προμήθειας του συστήματος των ραντάρ, καθώς και τις διαμάχες των κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το ίδιο ζήτημα".

    Η κυβερνητική πρακτική δε μένει στο απυρόβλητο, αφού, όπως τονίζεται, "ιδιαίτερες ευθύνες για την κατάσταση των ραντάρ φέρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που κυβερνάει τα 4 και πλέον τελευταία χρόνια. Η σύμβαση που υπογράφτηκε το Δεκέμβρη του 1995 με την προμηθεύτρια εταιρία ΑΛΕΝΙΑ προέβλεπε εγκατάσταση των ραντάρ στη Θεσσαλονίκη και τη Ρόδο εντός 6 μηνών από την προκαταβολή, η οποία δόθηκε στις 8-1-1996". Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην οποία η κυβέρνηση επιχείρησε να "φορτώσει" συνολικά τις ευθύνες, ο Στ. Παναγιώτου τονίζει πως "η Τοπική Αυτοδιοίκηση άσκησε ένα αναφαίρετο δικαίωμά της να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της απόφασης απαλλοτρίωσης και κατά της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων εγκατάστασης του ραντάρ".

    Πάντως, στην πρόταση πορίσματος του ΚΚΕ, σημειώνεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει δώσει απάντηση στο αν η ύπαρξη ραντάρ θα μπορούσε να παίξει οποιονδήποτε ρόλο στο τραγικό συμβάν του δυστυχήματος υποβαθμίζοντας το θέμα. Τονίζεται, πάντως, ότι "ένα είναι βέβαιο. Το ραντάρ προσέγγισης θα βοηθούσε τον ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας στον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης να διαπιστώσει τη λανθασμένη πορεία του αεροσκάφους, αφού αυτή θα αποτυπώνονταν πάνω στο ραντάρ".

    Στην πρόταση του ΚΚΕ, τονίζεται ότι από τις διαδικασίες της επιτροπής και από την κυβερνητική στάση προκύπτουν αναπάντητα ερωτήματα. Συγκεκριμένα:

    • Γιατί επιλέχθηκε πρώτα η σύναψη της σύμβασης προμήθειας των ραντάρ και στη συνέχεια η εξεύρεση χώρου εγκατάστασης;
    • Ποια διαδικασία ακολουθήθηκε και με ποια κριτήρια για την επιλογή του χώρου εγκατάστασης των ραντάρ προσέγγισης;
    • Ποια εκπαίδευση λαμβάνουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας;

    Τέλος, στην πρόταση του ΚΚΕ, σημειώνεται ότι ο τρόπος που λειτούργησε η Επιτροπή Θεσμών δε βοήθησαν στο να υπάρξει ένα πλήρες αντικειμενικό πόρισμα λόγω της πίεσης χρόνου. Παράλληλα, επαναφέρει το θέμα της ανάγκης σύστασης εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής, την οποία έχει απορρίψει η κυβέρνηση.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ