Παρασκευή 6 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιφορτισμένος με σοβαρά καθήκοντα ο "Ρ"

Συζήτηση για τη συμβολή της εφημερίδας στον ετήσιο γιορτασμό των 80χρονων του ΚΚΕ

Με ιδιαίτερη ευθύνη, αλλά και υπερηφάνεια η διεύθυνση, οι συντάκτες και το προσωπικό της εφημερίδας μας, συζήτησαν χτες για το ιδιαίτερο βάρος που θα σηκώσει ο "Ριζοσπάστης", στα πλαίσια του συνολικού προγραμματισμού για τον γιορτασμό των 80χρονων του ΚΚΕ.

Σε μια λιτή, αλλά μεστή και εμπλουτισμένη από την πλούσια ζωή και δράση του Κόμματος και του "Ρ" συζήτηση, εκτέθηκαν προτάσεις σκέψεις και ιδέες για το πώς το έμψυχο δυναμικό της εφημερίδας θα συμβάλει στη συνολική προσπάθεια του Κόμματος για την καλύτερη δυνατή σύνδεση του χτες με το σήμερα και το αύριο, προβάλλοντας τους αγώνες της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων και την ελπιδοφόρα προοπτική μέσα από την ενωμένη τους πάλη και την καθημερινή βήμα το βήμα, δημιουργία του μετώπου τους ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, για τη σοσιαλιστική προοπτική.

Εκ μέρους της διεύθυνσης του "Ρ" μίλησε ο σύντροφος Γιώργης Μωραϊτης,ο οποίος έκανε μια συνοπτική παρουσίαση της Διακήρυξης της ΚΕ του ΚΚΕ για την επέτειο των 80χρονων, που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Νοέμβρη του περασμένου χρόνου, εγκαινιάζοντας ουσιαστικά μια ολόκληρη χρονιά εορταστικών εκδηλώσεων.

Ειδικότερα στάθηκε στην παράγραφο της διακήρυξης που αναφέρεται στο "Ρ". Σημείωσε: "Το δημοσιογραφικό όργανο της ΚΕ του Κόμματος μας, ο "Ρ" από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ύπαρξής του ανέπτυξε ιδιαίτερη δραστηριότητα με την καταγγελία των σκανδάλων του κεφαλαιοκρατικού κόσμου. Αποκάλυψε την ταξική τους ουσία πίσω από τα φαινόμενα ενός "όμορφου κόσμου", "ηθικού", "αγγελικά" πλασμένου. Αναδείχνεται και παραμένει η σταθερή και αποφασιστική φωνή που υπερασπίζεται τους εργαζόμενους, τους εργαζόμενους, τους καταφρονεμένους. Είναι ο ανιδιοτελής φίλος και συμπαραστάτης της εργατιάς, της αγροτιάς, των μικρομεσαίων, της διανόησης, της νεολαίας, του λαού μας".Συνεχίζοντας, τόνισε τη σημασία του ντοκουμέντου της διακήρυξης, γιατί όπως είπε, "βοηθάει να εκλαϊκευτούν ο χαρακτήρας του Κόμματος, η ιστορική του διαδρομή, η κοινωνική του αποστολή, οι αγώνες και οι θυσίες του, ο ρόλος του στην αντιιμπεριαλιστική πάλη, οι κομμουνιστικές ιδέες, οι νέες αξίες, τα νέα πρότυπα στην κοινωνία, το μέτωπο κατά των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού για το σοσιαλισμό, ο διεθνισμός".

Ζητήματα που μπορούν και πρέπει να προβληθούν

Ο Γ. Μωραϊτης προτρέποντας στην παραπέρα μελέτη του ντοκουμέντου αυτού, υπογράμμισε ότι το προσωπικό του "Ρ" από το τιμητικό μετερίζι της μαχόμενης δημοσιογραφίας έχει καθήκον να εκλαϊκεύσει τη διακήρυξη και να βοηθήσει στο 1998, ακόμα πιο πλατύ κοινό να γνωριστεί με την πλούσια και ηρωική ιστορία του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος.

Με αφορμή ορισμένα κεντρικά σημεία της Διακήρυξης ανέπτυξε το σκεφτικό του προγραμματισμού το επόμενο διάστημα, ξεχωρίζοντας ορισμένα κομβικά ζητήματα που πρέπει ιδιαίτερα να προβληθούν. Συνοπτικά αναφέρουμε:

  • Η ίδρυση του ΚΚΕ, του Κόμματος που γεννήθηκε κάτω από συγκεκριμένες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε, ο ομιλητής: "η επίδραση της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, έβαλε στο αίμα του τον Λενινισμό, και τη μεγάλη πίστη στην ΕΣΣΔ, το μπόλιασε με το διεθνισμό. Σύνδεσε το εργατικό κίνημα με τη σοσιαλιστική ιδεολογία".
  • Συνετός ταξικός και πολιτικός προσανατολισμός, από το πρώτο Συνέδριο του Κόμματος.
  • Πάντα με το λαό, υπερασπιστής των δικαιωμάτων του, συλλογικός διεκδικητής και αγωνιστής.
  • Ο πατριωτισμός και ταυτόχρονα ο διεθνισμός του ΚΚΕ.
  • Η μελέτη των προβλημάτων και οι επιστημονικές επεξεργασίες για τις δυνατότητες ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας.
  • Η συνεισφορά του ΚΚΕ στον πολιτισμό.
  • Η πείρα των συμμαχιών.

Δίνοντας έτσι το έναυσμα, ο Γ. Μωραϊτης,ακολούθησε μια πλούσια συζήτηση και διατυπώθηκαν προτάσεις για τις πρωτοβουλίες, που θα πάρει ο "Ρ" το επόμενο διάστημα για να τιμήσει, να προβάλει και εκλαϊκεύσει τις ένδοξες σελίδες της 80χρονης ιστορίας του πιο παλιού, αλλά ταυτόχρονα και πιο νέου και "φρέσκου" κόμματος της ελληνικής κοινωνίας, του ΚΚΕ. Και ο "Ριζοσπάστης" είναι σίγουρό ότι θα δώσει τον καλύτερο εαυτό του για να ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια.

Στη σύντομη παρέμβασή του ο Δ. Κουτσούμπας μέλος του ΠΓ και διευθυντής της εφημερίδας επισήμανε την αναγκαιότητα της συνεχούς μελέτης της 80χρονης πείρας του ΚΚΕ και του ίδιου του "Ριζοσπάστη", αφού "το σήμερα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη γνώση του χτες και αν το βλέμμα ταυτόχρονα δεν είναι στραμμένο στο αύριο", ενώ αναφέρθηκε στο ρόλο όχι απλά του οποιουδήποτε δημοσιογράφου, αλλά του κομμουνιστή δημοσιογράφου, ως μαχητή της αλήθειας και του δίκιου για το συμφέρον των εργαζομένων, του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ