Κυριακή 8 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΥΣΗ Η ΑΣΠΙΔΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

Του Παναγιώτη ΚΑΚΑΛΗ

Δεν έχουν περάσει παρά ελάχιστες μέρες από τότε που η ανθρωπότητα παρακολουθούσε με "κομμένη ανάσα" την πολεμική μηχανή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να ετοιμάζεται για ένα νέο πόλεμο στον Κόλπο. Δεν πρόλαβε να πάρει μια βαθιά ανάσα ανακούφισης από την αποτροπή, την ύστατη στιγμή, μιας νέας ιμπεριαλιστικής επέμβασης που θα οδηγούσε σε αιματοχυσία εκατοντάδων χιλιάδων αθώων, όπως συνέβη το 1991, και βρέθηκε ξαφνικά να αγωνιά αν θα πάρει φωτιά "η πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων". Τα τραγικά γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο την περασμένη βδομάδα, που δείχνουν σημάδια ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, και το αίμα που χύθηκε, τράβηξε σαν μαγνήτης τα αρπακτικά της "νέας τάξης", που δε θέλουν να χάσουν την ευκαιρία ώστε να δώσουν τη "λύση" που ταιριάζει και εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. "Λύση" στην οποία, άλλη μια φορά, προσανατολίστηκαν αμέσως και απειλούν να επιβάλουν με το δοκιμασμένο τρόπο της βίας, της στρατιωτικής επέμβασης και του αιματοκυλίσματος των λαών της περιοχής. Οι δηλώσεις των εντεταλμένων Αμερικανών αξιωματούχων ήταν αρκετά αποκαλυπτικές.

Και στις δύο περιπτώσεις, τόσο στο Ιράκ όσο και στο Κόσσοβο, οι ΗΠΑ και η ΕΕ επιβεβαιώνουν περίτρανα ότι δρουν ως παγκόσμιοι χωροφύλακες, οι οποίοι, απροκάλυπτα και κυνικά, περιφρονώντας βαθύτατα τις φιλειρηνικές διαθέσεις και ανάγκες των λαών, κινητοποιούν τα τάγματα θανάτου και τα "έξυπνα όπλα" που σπέρνουν τον όλεθρο και το θάνατο, για να επιβάλουν την πειθαρχία και την υποταγή στη "νέα τάξη πραγμάτων".

* * *

Οι ιμπεριαλιστές δεν έχουν πρόβλημα "νομιμοποίησης" των επεμβάσεών τους στα μάτια της "κοινής γνώμης". Στην πρώτη περίπτωση επινόησαν την "τήρηση της διεθνούς έννομης τάξης και δικαίου", προκειμένου να αποκρύψουν τον πραγματικό σκοπό της επίθεσης, που δεν ήταν άλλος από τον έλεγχο των πετρελαίων. Στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου ανακαλύπτουν την ανάγκη "προστασίας των μειονοτήτων" και των δικαιωμάτων τους. Φυσικά προστασία και δικαιώματα δεν αναγνωρίζουν την ίδια στιγμή σε δεκάδες άλλες περιπτώσεις μειονοτήτων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών των Κούρδων. Εκεί, στήριξαν με κάθε μέσο την επιχείρηση γενοκτονίας και τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις της Αγκυρας, βαφτίζοντάς τους μάλιστα "τρομοκράτες".

Είναι ολοφάνερο πως επιχειρούν να συσκοτίσουν τις πραγματικές επιδιώξεις τους, ότι δηλαδή θέλουν επιβάλουν τη δική τους "ειρήνη" και "λύση", η οποία θα βαδίζει στα χνάρια αυτής του Ντέιτον, η οποία δεν είναι άμοιρη ευθυνών για τη σημερινή κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία.

"Ειρήνη" και "λύση", που στηρίζονται στην τρομοκρατία, στην "κριτική των όπλων", στην ταπείνωση των λαών της περιοχής και εξυπηρετούν, πρώτα και κύρια, τα συμφέροντα αυτών που την επιβάλλουν, των "νικητών".

* * *

Αδιαφορούν αν η ειρήνη αυτή θεμελιωθεί σε εκατόμβες αίματος, αν πληρώσουν το τίμημά της εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι, γυναίκες και παιδιά. Τυφλωμένοι από την αλαζονεία τους, πιστεύουν ότι δεν έχει καμία σημασία, κανένα αντίκτυπο, κανένα κόστος, το γεγονός πως τα θύματα από επέμβαση στο Ιράκ έφτασαν τις 100.000 αθώους, ενώ από τότε μέχρι σήμερα έχουν πεθάνει πάνω από 400.000 παιδιά, λόγω της επιβολής του απάνθρωπου εμπάργκο. (Αλλο "ευγενές" μέσο για να γονατίσουν όσους λαούς τολμούν να μη συμμορφωθούν απόλυτα στις επιθυμίες των ιμπεριαλιστών).

Αδιαφορούν για τον υπαρκτό κίνδυνο η στρατιωτική τους επέμβαση να απλώσει τη φωτιά σε ολόκληρα τα Βαλκάνια, ακριβώς γιατί δεν είναι έξω από τα σχέδιά τους στις στάχτες του πολέμου να οικοδομήσουν το δικό τους καθεστώς. Επιδεικτικά αδιαφορούν για το δικαίωμα κάθε λαού να αποφασίζει για τις τύχες του και να κυβερνηθεί όπως αυτός αποφασίζει. Εθελοτυφλεί όποιος δε βλέπει ότι χρόνια τώρα οι ιμπεριαλιστές φροντίζουν με τις επεμβάσεις τους να διαιρούν τους λαούς μεταξύ τους, να υποδαυλίζουν τις αντιθέσεις και την αντιπαράθεση, να βαφτίζουν τους "καλούς" και "κακούς", προετοιμάζοντας έτσι και δικαιολογώντας την επόμενη επέμβασή τους.

Την επιβολή των ιμπεριαλιστικών σχεδίων τους αναθέτουν στην ετοιμοπόλεμη μηχανή του ΝΑΤΟ, την οποία φροντίζουν να εκπαιδεύουν και να εξοπλίζουν ακριβώς για να ανταποκρίνεται σε αυτή την αποστολή, του τρομοκράτη των λαών. Η μεγάλης κλίμακας αεροναυτική άσκηση με την επωνυμία STRONG RESOLVE '98, που ξεκινά αύριο, βασίζεται στο σενάριο της επιβολής της "ειρήνης" ταυτόχρονα σε δύο περιοχές της Ευρώπης, όπου, δήθεν, διακυβεύονται τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών. Η άσκηση αυτή έρχεται να "υπενθυμίσει" στους λαούς της Ευρώπης ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει στο στόχαστρό του μόνο τους "βάρβαρους" στις άλλες ηπείρους, αλλά και τους ίδιους, αν υπάρξει ανάγκη.

* * *

Θα αποτελούσε σοβαρή παράλειψη αν στο πλαίσιο των εξελίξεων που περιγράφηκαν παραπάνω δεν επισημαίνονταν και καταγγέλλονταν η στάση και η πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη. Παρά τις όποιες φραστικές διακηρύξεις - οι οποίες ακριβώς έχουν στόχο να παραπλανήσουν και εξαπατήσουν για τις αληθινές προθέσεις της - στην πραγματικότητα η κυβέρνηση επιδοκιμάζει και χειροκροτεί την ιδέα μιας επέμβασης, ακόμα και στρατιωτικής, ξένων δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο. Δεν πρέπει να παραγνωριστεί ότι ελληνικά στρατεύματα υπάρχουν ήδη σε βαλκανικές χώρες (Βοσνία, Αλβανία) και η εγχώρια άρχουσα τάξης ποτέ δεν εγκατέλειψε τα μεγαλοϊδεατικά σχέδιά της για την επιβολή "ηγεμονικού ρόλου" στα Βαλκάνια, ακόμα και αν χρειαστεί να τα υποστηρίξει με στρατιωτικά μέσα. Ταυτόχρονα, έχει αναγορεύσει ως "εθνική στρατηγική" την υποταγή στα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή και σπεύδει κάθε φορά να ευθυγραμμίζεται σε αυτά. Αυτός είναι ο λόγος που "αδυνατεί" να αναλάβει οποιαδήποτε φιλειρηνική πρωτοβουλία σε συνεργασία με τις άλλες βαλκανικές χώρες που θα είχε ως στόχο την αποτροπή του πολέμου και την αντιμετώπιση των προβλημάτων με ειρηνικά μέσα από τους ίδιους τους λαούς, χωρίς την επέμβαση ξένων δυνάμεων. Φυσικά και οι κυβερνήσεις των βαλκανικών χωρών δε διαθέτουν διαφορετική βούληση.

* * *

Τα παραπάνω δε σημαίνουν ότι οι λαοί των Βαλκανίων πρέπει να αποδεχτούν μοιρολατρικά τα σχέδια και το εφιαλτικό μέλλον που τους επιφυλάσσουν οι ιμπεριαλιστές. Υπάρχει, όπως είπε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, "και η διπλωματία των λαών". Η πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στους ιμπεριαλιστές είναι "να μην επιτρέψουν να τους διχάσουν ή να πέσουν στην παγίδα της παραπληφορόφησης. Αν τα καταφέρουν αυτά, υπάρχει η δυνατότητα - αν όχι με άμεσα αποτελέσματα, αλλά στην πορεία - η ασπίδα των λαών να συντρίψει τα σχέδια του διχασμού, που θέλει να επιβάλει η ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων".

Αυτός είναι και ο μοναδικός δρόμος για να αποφευχθεί μια νέα αιματοχυσία στα Βαλκάνια, ένα νέο μοίρασμά τους στους "ισχυρούς" της νέας τάξης. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν πρέπει να λυγίσουν και να αποδεχτούν τη λογική του "διαίρει και βασίλευε", στην οποία επιχειρούν να τους βάλουν, με μύριους τρόπους, οι ιμπεριαλιστές.

Και στις δύο περιπτώσεις, τόσο στο Ιράκ όσο και στο Κόσσοβο, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, επιβεβαιώνουν περίτρανα ότι δρουν ως παγκόσμιοι χωροφύλακες, οι οποίοι απροκάλυπτα και κυνικά, περιφρονώντας βαθύτατα τις φιλειρηνικές διαθέσεις και ανάγκες των λαών, κινητοποιούν τα τάγματα θανάτου και τα "έξυπνα όπλα" που σπέρνουν τον όλεθρο και το θάνατο, για να επιβάλουν την πειθαρχία και την υποταγή στη "νέα τάξη πραγμάτων"

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα βροντοφωνάζουν την εναντίωσή τους στη Νέα Τάξη Πραγμάτων (2001-09-07 00:00:00.0)
Κοινή πάλη των λαών στα Βαλκάνια (2001-07-21 00:00:00.0)
Να δυναμώσει η φιλειρηνική αντιιμπεριαλιστική πάλη (1999-03-26 00:00:00.0)
Συλλαλητήριο - φραγμός στις επεμβάσεις στα Βαλκάνια (1998-07-15 00:00:00.0)
Μονόδρομος η αλληλεγγύη και η φιλία των λαών (1998-07-11 00:00:00.0)
Αντίδοτο στη "νέα τάξη" (1998-07-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ