Τρίτη 18 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ισορροπίες, αλλά και απειλές

Ο υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ "τρέχει" για να συγκεράσει τις αντιθέσεις

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

"Πανικόβλητος" φέρεται να τρέχει ο υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ μετά τη φημολογία και τη σεναριολογία του βρετανικού Τύπου - όλο το Σαββατοκύριακο - που ήθελε ΗΠΑ και Βρετανία να συγκρούονται όσον αφορά το χωροχρόνο της χερσαίας εισβολής. Το "μέτωπο των συμμάχων" είναι αρραγές, διαβεβαιώνει ο Κουκ κι οι ΗΠΑ δεσμευμένες στις αποφάσεις του ΝΑΤΟ.

Ολα ξεκίνησαν όταν πολλά βρετανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι Βρετανοί αξιωματούχοι ασκούσαν αφόρητες πιέσεις προς την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να παραμερίσουν τις αντιθέσεις τους και τις διχογνωμίες και να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση των σχεδίων τους και την επικείμενη χερσαία εισβολή. Η Συμμαχία παραμένει αρραγής και η αεροπορική καμπάνια του ΝΑΤΟ τις τελευταίες μέρες πολύ επιτυχής, ήταν η επιχειρηματολογία του Κουκ στην προσπάθειά του να απαντήσει στην έντονη φημολογία ότι στους κόλπους του ΝΑΤΟ έχει προκληθεί ρήγμα με αφορμή την τακτική που ακολουθείται στη Γιουγκοσλαβία. Δηλώσεις που γίνονται την ώρα που τα βρετανικά ΜΜΕ επέμεναν ότι η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο "βρίσκονται στα μαχαίρια", με δεδομένη τη διστακτικότητα του Μπιλ Κλίντον να δώσει εντολή για την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο και την εμμονή του Τόνι Μπλερ να περάσει η Συμμαχία στην επόμενη φάση των επιχειρήσεων.

Παγκόσμια πρώτη

Αν Κλίντον και Μπλερ "βρίσκονται στα μαχαίρια"... δε συμβαίνει το ίδιο για τον Κουκ με την Αμερικανίδα ομόλογό του Μαντλίν Ολμπράιτ.Οι δύο τους πραγματοποίησαν μία παγκόσμια πρώτη με ένα κοινό άρθρο τους στην κυριακάτικη "Ουάσιγκτον Ποστ"!!! Σε αυτό το άρθρο καταδεικνύεται η αρμονία του "ζεύγους", αφού και οι δύο με μία πένα, υπέγραψαν τις ακόλουθες σκέψεις: Είναι πιο αποφασισμένοι παρά ποτέ να συνεχίσουν την εκστρατεία του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. "Δε θα σταματήσουμε αν δεν υπερισχύσουμε, αν δε δημιουργήσουμε τις συνθήκες υπό τις οποίες η εθνοκάθαρση του Κοσσόβου να μπορεί να ακυρωθεί. Σ' αυτό το απλό σημείο είμαστε ενωμένοι".

Ακόμα απέστειλαν και μήνυμα: Οτι, παρά τα λάθη και τους ακούσιους θανάτους αμάχων, οι δύο χώρες τους παραμένουν προσηλωμένες στην εκστρατεία του ΝΑΤΟ για την εκδίωξη των σερβικών στρατευμάτων από το Κόσσοβο και την εξασφάλιση της επιστροφής των Αλβανών στην επαρχία. Ενώ παραδέχτηκαν ότι δε "θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί στρατιωτικά με μια εκστρατεία "άμωμου καταναγκασμού", στην οποία δε θα γίνονταν λάθη και δε θα υπήρχαν αθώα θύματα". Αλλά δεν είναι αυτή η φύση της σύγκρουσης παραδεχόμενοι ότι υπήρξαν "ίσως εκατοντάδες αθώα θύματα" ως αποτέλεσμα της αεροπορικής εκστρατείας του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Ενώ για το στόχο τους αναφέρουν: "Επιδιώκουμε μια διευθέτηση, στην οποία ο Μιλόσεβιτς θα αποσύρει τις δυνάμεις του και θα επιτρέψει την ανάπτυξη μιας διεθνούς δύναμης ασφαλείας, με το ΝΑΤΟ στον πυρήνα της, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους πρόσφυγες να επιστρέψουν με ασφάλεια".

Ναι μεν, αλλά...

Πάντως ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών επανέφερε για άλλη μια φορά στο προσκήνιο την ιδέα της χερσαίας επιχείρησης, υπό τον όρο πάντα ότι οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις θα έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα προηγουμένως. Ο Κουκ τόνισε ότι η προοπτική ανάπτυξης χερσαίων δυνάμεων συζητείται στο κέντρο σχεδιασμού των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι "η αεροπορική επιχείρηση είναι πολύ επιτυχής ως προς τις συνέπειες που έχει στην πολεμική μηχανή της Γιουγκοσλαβίας και γι'αυτό θα τη συνεχίσουμε", πρόσθεσε όμως πως το ΝΑΤΟ δεν προτίθεται να εμπλακεί σε μία "στρατιωτική εισβολή εναντίον οργανωμένης αντίστασης" στην επαρχία του Κοσσυφοπεδίου.

Παρ' όλα αυτά δημοσιογραφικές πληροφορίες ήθελαν την ίδια στιγμή τη Βρετανία να αυξάνει στις Βρυξέλλες τις πιέσεις για να προετοιμαστεί το ΝΑΤΟ για μια χερσαία επέμβαση στο Κόσσοβο με ή χωρίς τη ρητή συμφωνία του Βελιγραδίου. "Δε θα γυρίζουμε γύρω - γύρω στη Μακεδονία μέχρι να υπάρξει μια μεγάλη τελετή υπογραφής μιας συμφωνίας με σημαίες και κάμερες", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Κουκ στο τέλος της χτεσινής συνάντησής του στις Βρυξέλλες με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα και υπογράμμισε ότι η Συμμαχία, ενωμένη και πιο αποφασισμένη παρά ποτέ, δε θα δώσει στο Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δικαίωμα "βέτο" σε ό,τι αφορά την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους στο Κόσσοβο. Παρ' όλα αυτά σε χτεσινή συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΒΒC, ο Κουκ τόνισε ότι επιθυμεί να υπάρξει μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία θα δώσει το "πράσινο φως" στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις να συνοδεύσουν τους πρόσφυγες πίσω στο Κόσσοβο! Αυτή τη "διχασμένη λογική" μετέφερε ο Κουκ και κατά τις συναντήσεις από χτες με τους Ευρωπαίους εταίρους του και τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στις Βρυξέλλες, πριν από τις επαφές που θα έχει με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο ενός νέου γύρου διαβουλεύσεων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Αυτή η λογική επιτάσσει και νέο γύρο διπλωματικών επαφών για την αντιμετώπιση του ζητήματος των επιθέσεων ενάντια στη Γιουγκοσλαβία που αναλαμβάνει να προωθήσει η Βρετανία, τουλάχιστον όπως δημοσιεύει στο χτεσινό της φύλλο η εφημερίδα "Γκάρντιαν", μεταφέροντας τις απόψεις αξιωματούχων για τις διαβουλεύσεις του Κουκ, αλλά και τις επισκέψεις του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ στη Βουλγαρία από χτες και σήμερα στην Αλβανία.

"Εμμονή" στη χερσαία εισβολή

Εντούτοις, τα βρετανικά ΜΜΕ επιμένουν ερμηνεύοντας τη στάση των Βρετανών αξιωματούχων ότι έως τον προσεχή Αύγουστο είναι δυνατόν να προβεί το ΝΑΤΟ στην ανάπτυξη των χερσαίων δυνάμεών του στο Κοσσυφοπέδιο, ακόμη και εάν δεν έχει επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία, υποστηρίζει σε χτεσινό δημοσίευμά της - πολύ αναλυτικό - η εφημερίδα "Τάιμς", επικαλούμενη πηγές του βρετανικού υπουργείου Αμύνης.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, όσον αφορά τη Βρετανία θα κινητοποιήσει συμπληρωματικές δυνάμεις 2.300 οπλιτών, αυξάνοντας σε 9.000 συνολικά τους στρατιώτες της που θα συμμετάσχουν στις χερσαίες αποστολές του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Συμμαχίας, Ουέσλεϊ Κλαρκ θα υποβάλει σύντομα νέο βελτιωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη μιας δύναμης 40 ή 50.000 ανδρών, αντί της αρχικής προτάσεως για το σχηματισμό εκστρατευτικού σώματος της KFOR, δυναμικότητας 26.000 οπλιτών. Επιπλέον, βάσει του νέου σχεδίου που επικαλούνται οι πηγές του βρετανικού υπουργείου, η συγκεκριμένη KFOR θα έχει τη δυνατότητα ανάπτυξης δυνάμεων στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου, ακόμη και εάν στο ενδιάμεσο δεν έχει επιτευχθεί ειρηνευτικό σύμφωνο, και "αφού θα έχει κερδίσει" τη μάχη ενάντια στις παραστρατιωτικές ομάδες και τον τακτικό στρατό της Γιουγκοσλαβίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στους προσεχείς δύο ή τρεις μήνες, οι επιθέσεις του ΝΑΤΟ θα έχουν ως στόχο να προξενήσουν τόσο μεγάλες ζημιές στη γιουγκοσλαβική μηχανή, που το ΝΑΤΟ θα βρίσκεται σε θέση να προγραμματίσει μία χερσαία επέμβαση. "Θα περιμένουμε τη στιγμή εκείνη που θα έμοιαζε σαν να παραβιάζαμε μίαν ανοιχτή πόρτα", δήλωσε εμφατικά μία από τις πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα.

Παράλληλα δημοσίευμα των "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" τονίζει πως "είναι οδυνηρά σαφές πως οι βομβαρδισμοί από μόνοι τους δεν έχουν αποτελέσματα. Ο συνδυασμός της στρατιωτικής αποτελμάτωσης και της διπλωματικής αμφιταλάντευσης θα πρέπει να οδηγήσουν το ΝΑΤΟ στην εξέταση νέων μέσων για να δώσει τέλος στη σύγκρουση" και συμπληρώνει ότι "η Συμμαχία θα πρέπει τώρα να επιλέξει ή να κλιμακώσει τις στρατιωτικές της προσπάθειες, προετοιμαζόμενη για μία εισβολή στο Κοσσυφοπέδιο, ή να εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες για μια πολιτική διευθέτηση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ