Τρίτη 18 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
"Συμμετέχουν στους βομβαρδισμούς" τουρκικά F-16

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΓΚΥΡΑ.-

"Δευτεραγωνιστικό" ρόλο έχουν αναλάβει τουρκικά μαχητικά F-16 στους βομβαρδισμούς εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, εκτελώντας "συγκεκριμένες αποστολές που τους ανατίθενται" (από τον στρατηγό Ουέσλεϊ Κλαρκ), όπως είπε χτες στο "Ρόιτερς" εκπρόσωπος της τουρκικής αποστολής στο ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα - είπε ο ίδιος αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται - τα τουρκικά αεροσκάφη εκτελούν "προστασία από αέρος, αεροπορικά πλήγματα και οτιδήποτε είναι αναγκαίο".

Το γεγονός αιτιολογείται από τον αυξημένο ρυθμό των ΝΑΤΟικών επιθέσεων που έχει αυξηθεί - άρα ο στρατηγός Κλαρκ "χρειάζεται για τις αποστολές όλα τα αεροσκάφη που είναι διαθέσιμα και ικανά για αεροπορικές επιθέσεις", σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο. "Η Τουρκία συμβάλλει στις εν εξελίξει επιχειρήσεις της Συμμαχίας όπως άλλοι σύμμαχοι", πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις δημοσιογραφικές πληροφορίες για χρησιμοποίηση από το ΝΑΤΟ αεροπορικών βάσεων στη Δυτική Τουρκία για τις επιχειρήσεις στη Γιουγκοσλαβία, ο εκπρόσωπος δήλωσε πως "το (σ. σ.: υπηρεσιακό) υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας συμφώνησε κατ' αρχήν να διαθέσει αυτές τις βάσεις για τις επιχειρήσεις της Συμμαχίας, αλλά οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες εξετάζονται σε επαφή με τις στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ". Η ενεργοποίηση των τουρκικών βάσεων "μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή, σε δέκα ημέρες ή ποτέ".

Η πληροφορία ότι τουρκικά μαχητικά βομβαρδίζουν στόχους στη Γιουγκοσλαβία "εδώ και δύο εβδομάδες" είχε δημοσιευτεί νωρίτερα χτες σε τουρκικές εφημερίδες, όπως οι "Ραντικάλ" και "Χουριέτ".

Η Τουρκία συμμετέχει με 11 F-16 στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ που επιτίθενται στη Γιουγκοσλαβία και "μελετά" αν θα επιτρέψει στη Συμμαχία να χρησιμοποιεί για τα αεροπλάνα της βάσεις στη Δυτική Τουρκία.

Οι βάσεις βρίσκονται δυτικά της Κωνσταντινούπολης, στο Μπαλίκεσιρ και στη Σμύρνη, στις ακτές του Αιγαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ