Τετάρτη 12 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
Αμφίσημες δηλώσεις Ρουγκόβα

ΡΩΜΗ.-

Συνεχείς συναντήσεις με πολιτικούς ηγέτες όλων των χωρών και όλων των πολιτικών φασμάτων της Ευρώπης και συνεντεύξεις προς ΜΜΕ γεμίζουν ασφυκτικά την ατζέντα του μετριοπαθούς ηγέτη των Αλβανών Κοσσοβάρων Ιμπραϊμ Ρουγκόβα, μετά τη μετάβασή του στην ιταλική πρωτεύουσα την προηγούμενη βδομάδα.

Ετσι, μια μέρα μετά τη συνάντησή του με τον ποντίφικα, ο Ρουγκόβα χτες, σε συνέντευξή του προς τους δημοσιογράφους των εφημερίδων "Λε Μοντ", "Νιου Γιορκ Τάιμς", "Λα Στάμπα" και "Κοριέρε Ντε Λα Σέρα", διαβεβαίωσε ότι ...ποτέ δεν είπε να σταματήσουν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας και όσα ακούστηκαν περί του αντιθέτου αποτελούν απλώς στοιχεία προπαγάνδας. "Δεν τάχθηκα ποτέ κατά των βομβαρδισμών", δήλωσε ο Ρουγκόβα και πρόσθεσε ότι "πρέπει να ασκηθούν πιέσεις" στο Βελιγράδι, για να δεχτεί την ανάπτυξη διεθνούς στρατού, ο οποίος θα επιτρέψει την επιστροφή των προσφύγων, ενώ διευκρίνισε ότι "όλα αυτά που ακούστηκαν ήταν προπαγάνδα", αφού ο ίδιος ζούσε "στο σπίτι μου στην Πρίστινα" και είχε πει τότε... ότι "πρέπει να αποσυρθούν οι σερβικές δυνάμεις, να γίνει αποδεκτή μια διεθνής παρουσία και να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί". Η ερμηνεία που δίνει για τις δημόσιες εμφανίσεις του και τις τότε δηλώσεις του είναι ότι "υπήρξε προπαγάνδα από τη σερβική πλευρά, αλλά και από την αλβανική επίσης, δυστυχώς".

Οσο για τις άμεσες προθέσεις του Ρουγκόβα, στο ημερολόγιο των ημερών που ακολουθούν, σε μία ακόμα συνέντευξη χτες στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό "Ραντικάλε" μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ιταλικής Γερουσίας Νικόλα Μαντσίνο, τόνισε ότι "πρέπει να πάει" στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ, ώστε να βοηθήσει τους χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν καταφύγει εκεί, με μακροπρόθεσμο στόχο να τους βοηθήσει να γυρίσουν στις εστίες τους στο Κοσσυφοπέδιο. "Αν μείνουν στα στρατόπεδα προσφύγων και διασκορπιστούν σε τρίτες χώρες, τότε θα είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψουν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ