Τετάρτη 12 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟΪΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Επιμένουν στο εγκληματικό τους έργο
  • Πλήθος αστικών κέντρων και χωριών δέχτηκαν και χτες τα φονικά όπλα των ΝΑΤΟικών αεροσκαφών και πυραύλων, προκαλώντας συνολικά το θάνατο τουλάχιστον έξι ατόμων (ανάμεσά τους ένα τετράχρονο κορίτσι!) και τον τραυματισμό τουλάχιστον 10, μεταξύ των οποίων και δύο στελεχών του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος
  • Οι εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ θεωρούν ως ανεπαρκή και αφανή τα σημάδια έναρξης αποχώρησης του γιουγκοσλαβικού στρατού από το Κόσσοβο και επιμένουν στην απόλυτη εφαρμογή των πέντε όρων...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Νις. Σουμπότιτσα. Βάλιεβο. Προάστια του Βελιγραδίου και χωριά του Κοσσυφοπεδίου. Πάντσεβο. Σμερντέγεβο. Ολες αυτές οι περιοχές δέχονταν και το περασμένο 24ωρο (μέρα - νύχτα) τις ανελέητες ΝΑΤΟικές επιδρομές. Οι τόνοι των εκρηκτικών των ΝΑΤΟικών αεροσκαφών και των πυραύλων κατέστρεψαν, όχι μόνο βιομηχανικές ή στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά και κατοικημένες περιοχές, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον έξι αμάχων και τον τραυματισμό άλλων 10 ατόμων, μεταξύ των οποίων και του αντιπροέδρου του κυβερνώντος σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Ντούσκο Μάτκοβιτς, που περιόδευε χτες μαζί με άλλα στελέχη του κόμματός του στο Νις. Οσο για το έως πότε θα συνεχίζονται οι βάρβαροι βομβαρδισμοί, ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Τζέιμι Σι, επανέλαβε τους γνωστούς πέντε όρους του "Συμφώνου", προσθέτοντας κυνικά πως, ακόμη και εάν άρχισε η αποχώρηση ορισμένων δυνάμεων του γιουγκοσλαβικού στρατού από το Κοσσυφοπέδιο, αυτή είναι για την ώρα "αφανής" και "ανεπαρκής", καθώς ικανοποιητική είναι μόνον η μαζική αποχώρηση... όλων των δυνάμεων του στρατού και της αστυνομίας".

Από όλες τις πόλεις, χωριά, προάστια και ορεινές περιοχές της Γιουγκοσλαβίας, που χιλιοβομβαρδίστηκαν από το ΝΑΤΟ, χειρότερες ήταν οι επιδρομές στο Νις. Μεταξύ των στόχων που επλήγησαν, ήταν μία αποθήκη υγρών καυσίμων, οδική αρτηρία, σιδηροδρομικές γραμμές και στρατώνες. Μεταξύ των όσων τραυματίστηκαν στο Νις ήταν και ο Ντούσκο Μάτκοβιτς. Τραυματίστηκε στο βραχίονα, εξηγώντας πως και ο ίδιος "βρέθηκε στο στόχαστρο και έπεσε θύμα ενός ακόμη εγκληματικού αεροσκάφους". Η γενική γραμματέας του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, Γκόριτσα Γκάτζεβιτς, δήλωσε στο Τανγιούνγκ πως ο Μάτκοβιτς τραυματίστηκε όταν ένας πύραυλος έπεσε 20 μέρα από το σημείο όπου βρισκόταν ο αντιπρόεδρος του κόμματος, δηλαδή έξω από αποθήκη πετρελαίου της "ΓΙΟΥΓΚΟΠΕΤΡΟΛ" στο Νις. Η ίδια πρόσθεσε πως ο Μάτκοβιτς μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες, δίχως να πει άλλες λεπτομέρειες. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ, οι βομβαρδισμοί χτες στο Νις προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον ενός ατόμου και τον τραυματισμό αρκετών άλλων.

Σύμφωνα πάντως με το ραδιοσταθμό "Στούντιο Β", δεν τραυματίστηκε μόνο ο Μάτκοβιτς, αλλά και ένα ακόμη στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, ο Γκόραν Αλέξιτς. Μάλιστα, λίγο μετά, το Τανγιούνγκ μετέδιδε πως από παράλληλους βομβαρδισμούς που έγιναν και στο γειτονικό χωριό Οριλιάνε, σκοτώθηκε και μια γυναίκα.

Στο χωριό Στάρο Γκράντσκο του Κοσσόβου, σκοτώθηκαν ένα ηλικιωμένο ζευγάρι και ένα τετράχρονο κοριτσάκι, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι τέσσερις από βροχή βομβών που έπεσε στην κοινότητα.

Από νωρίς χτες το απόγευμα και για δύο ώρες, οι σειρήνες στο Βελιγράδι χτυπούσαν δαιμονισμένα, ενώ αυτόπτες μάρτυρες έλεγαν πως εκδηλώθηκαν εκρήξεις στο δάσος της Λιπόβιτσα (15 χλμ. νότια του Βελιγραδίου), όπου πιστεύεται πως επλήγησαν εγκατάσταση στρατιωτικών τηλεπικοινωνιών και θέσεις αεράμυνας.

Δύο ΝΑΤΟικές ρουκέτες χτες το μεσημέρι έπεσαν σε εκκενωμένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Σάμπατς, προκαλώντας νέφη αιθάλης, που έκαναν αποπνικτική την ατμόσφαιρα στο κέντρο της ίδιας πόλης. Σύμφωνα με το ΤΑΝΓΙΟΥΝΓΚ, η επίθεση σημειώθηκε γύρω στη 1.00 χτες το μεσημέρι, προκαλώντας υλικές ζημιές σε αρκετά σπίτια και σε ένα δημοτικό σχολείο.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Σερβίας, χτες το πρωί βομβαρδίστηκε και η κωμόπολη του Κοσσυφοπεδίου Πόλιε, όπου, αν και δεν αναφέρθηκαν νεκροί, έγινε γνωστό ότι τραυματίστηκαν αρκετοί πολίτες!

Από τους προχτεσινούς βομβαρδισμούς στο Νις, επλήγη ένας ανισόπεδος κόμβος που οδηγούσε προς το Βελιγράδι, οι γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος σε γέφυρα. Σφοδρούς βομβαρδισμούς δέχτηκαν η ορεινή κεντρική σερβική περιοχή στο όρος Καπαόνικ, οι κωμοπόλεις Σιένιτσα και Ράσκα, η βιομηχανική πόλη του Πάντσεβο και οι περιοχές Κότες και Κουντέλιαρσκι Νάσιπ, όπου προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές. Μάλιστα, μεταξύ των στόχων που χτυπήθηκαν αργά προχτές το βράδυ γύρω από την πρωτεύουσα, ήταν και χημικό εργοστάσιο στο προάστιο Μπάριτς. Το ίδιο χρονικό διάστημα, το ΝΑΤΟ χτύπησε αναμεταδότες της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου στο Τσρβένο Σέλο, κοντά στη Σουμπότιτσα, της βόρειας Σερβίας, δεξαμενή καυσίμων στο Σόμπορ, στη βόρεια Σερβία (κοντά στα σύνορα με την Ουγγαρία και την Κροατία), κατοικημένη περιοχή του Σμερντέγεβο(όπου από ρουκέτα τραυματίστηκαν δύο άτομα) και κτίρια διοίκησης της αστυνομίας στο Βάλιεβο.

  • Αργά χτες το βράδυ απεσταλμένοι ελληνικών ηλεκτρονικών ΜΜΕ στην Πρίστινα μετέδωσαν πληροφορίες των σερβικών αρχών, σύμφωνα με τις οποίες ΝΑΤΟικά αεροσκάφη επέδραμαν κατά αυτοκινητοπομπής προσφύγων κοντά στο χωριό Σεϊκοβατς του Κοσσυφοπεδίου. Οι πληροφορίες των σερβικών αρχών εν σχέσει με θύματα ήταν συγκεχυμένες και δεν ήταν δυνατόν να διασταυρωθούν από τους Ελληνες δημοσιογράφους, καθώς τους απαγορεύτηκε η πρόσβαση στην περιοχή, με την εξήγηση πως στο χωριό Σεϊκοβατς μαίνονταν μάχες μεταξύ Γιουγκοσλάβων στρατιωτών και ανταρτών του "UCK" και υπήρχε κίνδυνος για την προσωπική τους ασφάλεια...
Το ΝΑΤΟ επιμένει στους πέντε όρους!

Το ΝΑΤΟ επιμένει στην κλιμάκωση των επιδρομών, παρά την ανακοίνωση του γιουγκοσλαβικού στρατού πως προχώρησε από το βράδυ της Κυριακής σε μείωση των δυνάμεών του στο Κοσσυφοπέδιο. Και αυτό, γιατί οι ΝΑΤΟικοί εκπρόσωποι θεωρούν πως είναι "δυσδιάκριτα" τα σημάδια μιας τέτοιας εξέλιξης. Οπως μάλιστα είπαν, ακόμη και εάν έχει δρομολογηθεί η αποχώρηση τέτοιων δυνάμεων, αυτή κρίνεται ως "ανεπαρκής", καθώς ο ένας από τους πέντε όρους του Συμφώνου αναφέρει κατηγορηματικά τη "μαζική" και όχι τη μερική αποχώρηση των δυνάμεων του γιουγκοσλαβικού στρατού και της αστυνομίας από το Κόσσοβο.

"Εως τώρα δεν έχουμε στοιχεία ότι πραγματοποιείται αποχώρηση του σερβικού στρατού", είπε ο Τζέιμι Σι, εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας με το γνωστό κυνικό του τρόπο πως εάν "είχε αρχίσει μία ουσιαστική αποχώρηση των δυνάμεων, αυτή... θα ήταν αρκετά εμφανής (! ) και για τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις". Ο Σι πρόσθεσε πως, ως εκ τούτου, "τίποτε δε θα σταματήσει την "Επιχείρηση Συμμαχική Δύναμη" του ΝΑΤΟ... και κατέληξε, λέγοντας: "Θέλουμε από τον Μιλόσεβιτς να συμφωνήσει σε όλα τα πέντε σημεία"...

Οταν ρωτήθηκε για την οργή της Κίνας που προκάλεσε ο βομβαρδισμός στην πρεσβεία της στο Βελιγράδι, ο Σι εξέφρασε απλώς την "ελπίδα πως το Πεκίνο θα παραμερίσει το θυμό του και θα συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ για την εξεύρεση μιας λύσης"!

Αυτά από τον "πολιτικό" εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της "Συμμαχίας", ο Γερμανός στρατηγός Βάλτερ Γερτς, ισχυρίστηκε πως οι σερβικές δυνάμεις εντείνουν τις επιχειρήσεις τους κατά Αλβανών ανταρτών στο δυτικό Κοσσυφοπέδιο, με επιχείρημα ότι "είδαμε ορισμένες αψιμαχίες και μάχες σε περιοχές στα δυτικά σύνορα". Αυτή η δήλωση Γερτς είχε στόχο να πλήξει το κύρος της ανακοίνωσης του γιουγκοσλαβικού στρατού περί έναρξης της αποχώρησης των δυνάμεών του από το Κοσσυφοπέδιο. Ο ίδιος κατέληξε, λέγοντας πως σημειώθηκαν το περασμένο 48ωρο σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ σερβικών δυνάμεων και ανταρτών του UCK κατά μήκος της οδικής αρτηρίας Πρίστινα - Ποντούγεβο, του δρόμου μεταξύ της Πρίστινας και της Κοσόβσκα Μιτροβίτσα, γύρω από το θύλακα του "UCK" Κοζάρε στο δυτικό Κόσσοβο και στο Σούβα Ρέκα και Ουρόσεβατς στο κεντρικό Κόσσοβο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ