Τετάρτη 12 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
Αντιδράσεις, αλλά και οικονομικοί χειρισμοί

ΠΕΚΙΝΟ. -

Ολόκληρη η χώρα είναι αυτή τη στιγμή αποφασισμένη να μελετήσει και να εργαστεί ακόμη περισσότερο για τη συνεχή ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, να ενισχύσει τις δυνάμεις της και να συνεχίσει τη μάχη, με συγκεκριμένες ενέργειες, ενάντια στη βάρβαρη επιδρομή του ΝΑΤΟ. Με τέτοιες φράσεις ο Κινέζος Πρόεδρος Ζιανγκ Ζεμίν και ο πρωθυπουργός Ζου Ρονγκζί αναφέρθηκαν, εμμέσως, πλην σαφώς, στην πολιτική που θα ακολουθήσουν όχι μόνο αναφορικά με τις επιδρομές του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία (σαφώς ζητούν τον άμεσο τερματισμό τους), αλλά και στην καταβολή προσπαθειών για εκτόνωση της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ, κυρίως στον τομέα των οικονομικών σχέσεων. Το ίδιο 24ωρο, στο Πεκίνο, αλλά και σε άλλες κινεζικές πόλεις, οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας συνεχίστηκαν με τα ίδια συνθήματα.

Σύμφωνα με τηλεγραφήματα του "Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων και του ΑΠΕ", που επικαλούνται ανάλογα του σινικού πρακτορείου "ΝΕΑ ΚΙΝΑ", ο πρωθυπουργός Ζου Ρογκζί επέμενε ιδιαίτερα στη διάρκεια χτεσινών δηλώσεών του στη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής οικονομικής πολιτικής της χώρας, μετά την έκδοση αποτρεπτικών ταξιδιωτικών οδηγιών από Ουάσιγκτον (και Λονδίνο), που σε πρώτο επίπεδο προκάλεσε και την αναβολή της (προγραμματισμένης την ερχόμενη Κυριακή) επίσκεψης στο Πεκίνο του Αμερικανού διαπραγματευτή, Ρόμπερτ Κάσιντι. Στόχος της επίσκεψης του Κάσιντι στο Πεκίνο θα ήταν οι διαβουλεύσεις ΗΠΑ - Κίνας για την ένταξη της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί πως αργότερα, και ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δεν παρέλειψε να εκφράσει την ελπίδα πως οι ΗΠΑ θα στηρίξουν έμπρακτα την είσοδο της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, προσθέτοντας πως "κάτι τέτοιο θα ήταν προς όφελος όλων των μελών του οργανισμού".

Πάντως, στο ίδιο σημείο των παραπάνω δηλώσεων Ζεμίν και Ρογκζί, οι δύο ηγέτες δεν παρέλειψαν να επιδοκιμάσουν τις μαχητικές διαδηλώσεις των προηγούμενων ημερών που πραγματοποιήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα παραπάνω πρακτορεία, ο πρόεδρος Ζεμίν σημείωσε πως "οι Κινέζοι εξέφρασαν την έντονη αγανάκτησή τους με διάφορες μορφές, διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις, φόρα και δηλώσεις... και αυτό είναι απόδειξη του ενθουσιασμού, της βούλησης, της δύναμη και του μεγάλου πατριωτισμού του κινεζικού λαού".

Προς εκτόνωση οι διαδηλώσεις στο Πεκίνο

Μετά από τρεις ημέρες μαχητικών αντιαμερικανικών διαδηλώσεων στο Πεκίνο και σε άλλες πόλεις της Κίνας, χτες, άρχισε να διαφαίνεται μια σαφής μείωση τέτοιων κινητοποιήσεων, τουλάχιστον στο χώρο όπου βρίσκονται οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Κατά τη διάρκεια της προχτεσινής νύχτας περίπου 3.000 φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία και εκτόξευσαν τουλάχιστον τρεις αυτοσχέδιες βόμβες εναντίον του κτιρίου. Ωστόσο, από χτες το πρωί, η περιοχή γύρω από την πρεσβεία ήταν έρημη, με μοναδική εξαίρεση δύο μικρές ομάδες διαδηλωτών που φώναξαν μερικά αντιαμερικανικά συνθήματα και στη συνέχεια διαλύθηκαν ήρεμα...

Η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε, πάντως, στους γύρω δρόμους και οι αστυνομικές δυνάμεις άρχισαν να αποσύρονται.

Μάλιστα, νωρίς το πρωί ο Βρετανός πρεσβευτής στο Πεκίνο, Αντονι Γκαλσγουόρθι εμφανίστηκε να περπατά ήρεμος έξω από την πρεσβεία, αφού παρέμεινε αποκλεισμένος για τρεις ημέρες στο κτίριο. Ο Γκαλσγουόρθι δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα παραμείνει ήρεμη και θα εκτονωθεί το συντομότερο δυνατό".

Πάντως, δεν έκανε το ίδιο και ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζέιμς Σάσερ που προτίμησε να παραμείνει στην αμερικανική πρεσβεία.

Ενδεικτικό είναι μάλιστα ότι χτες τη θέση των ειδήσεων για τις αντι-αμερικανικές διαδηλώσεις πήρε η "συγγνώμη" που ζήτησαν ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για τον βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι. Μάλιστα, η κρατική κινεζική τηλεόραση έδειξε αρκετές φορές τον πρόεδρο των ΗΠΑ Κλίντον να ζητά συγγνώμη για το βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας, αν και το θέμα ήταν μεταξύ των τελευταίων στα δελτία ειδήσεων...

Το Πεκίνο επέκρινε τη στάση των ΗΠΑ στον ΟΗΕ

Το Πεκίνο επέκρινε με δριμύτητα τις ΗΠΑ γιατί εμπόδισαν - όπως άλλωστε και αναμενόταν... - τη λήψη απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με την οποία θα καταδικαζόταν η βομβιστική επίθεση που δέχτηκε η κινεζική πρεσβεία στο Βελιγράδι.

"Η Κίνα θα εξακολουθήσει να επιδιώκει την επίπληξη του ΝΑΤΟ εκ μέρους του ΟΗΕ για την επίθεση που δέχτηκε η κινεζική πρεσβεία", σημείωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ζου Μπανγκζάο, προσθέτοντας πως το αίτημα της κινεζικής πλευράς είναι απολύτως αιτιολογημένο, ότι το Πεκίνο δε θα δεχτεί τέτοια συμπεριφορά ταύρου και θα συνεχίσει να ζητά μια καταδικαστική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας!

Στη διάρκεια της έκτακτης προχτεσινής σύγκλησης του ΣΑ του ΟΗΕ, τα μέλη του δεν αποφάσισαν την καταδίκη της σχετικής επίθεσης, ούτε και ορίστηκε νέα ημερομηνία σύγκλησης του οργάνου, για να επανεξετάσει το αίτημα της Κίνας.

Πάντως, χτες το βράδυ, το Πεκίνο ζήτησε και από το βήμα της "Διάσκεψης για τον Αφοπλισμό" του ΟΗΕ, να δώσει το ΝΑΤΟ πειστικές εξηγήσεις για το βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας. Ο Κινέζος πρέσβης Λι Τσανγκέ σημείωσε: "Η υπό τις ΗΠΑ Ατλαντική Συμμαχία πρέπει να δώσει πειστικές ερμηνείες και διευκρινίσεις και να υποστεί όλες τις πολιτικές, νομικές και οικονομικές συνέπειες που προκύπτουν από το γεγονός αυτό".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ