Σάββατο 27 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
"Μεσοβέζικη" στάση, πάλι, ο ντ' Αλέμα

Διχασμός στους συγκυβερνώντες Πράσινους στη Γερμανία

ΡΩΜΗ - ΒΟΝΝΗ.-

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάσιμο ντ' Αλέμα και ο κυβερνητικός συνασπισμός, ο οποίος, την τελευταία στιγμή, εξασφάλισε την επισφαλή επιβίωσή του μετά από μια ιδιαίτερα τεταμένη συνεδρίαση του ιταλικού Κοινοβουλίου. Ο ντ' Αλέμα φαίνεται ότι κατάφερε, προς στιγμήν, να δώσει ανάσα ζωής στον κυβερνητικό συνασπισμό, πείθοντας τον ηγέτη των συγκυβερνώντων "Ιταλών Κομμουνιστών", Αρμάντο Κοσούτα, να μην αποσύρει τη στήριξή του από την κυβέρνηση. Συγχρόνως, όμως, κατέστησε σαφές ότι "το ΝΑΤΟ μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη της Ιταλίας", αποφεύγοντας κάθε είδους διαφοροποίηση, ακόμη και λεκτική, από τις αποφάσεις της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ.

Την παραμονή της Ιταλίας στο πλευρό των συμμάχων του ΝΑΤΟ, αλλά και την επιμονή της Ρώμης στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων διατράνωσε, χθες, κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης της ιταλικής Βουλής ο πρωθυπουργός Μάσιμο ντ' Αλέμα. Ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι "ο δρόμος της διπλωματίας είναι πάντα ανοιχτός" και κάλεσε τη Ρωσία να "αναλάβει σοβαρές πρωτοβουλίες", εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το αποτέλεσμα ενδεχομένων συνομιλιών μπορεί να είναι ιδιαίτερα θετικό. Εντούτοις, ο Μάσιμο ντ' Αλέμα έσπευσε να επαναδιατυπώσει τη σύνταξη της Ιταλίας με το ΝΑΤΟ, προσπαθώντας εμφανώς να μην προκαλέσει τις αντιδράσεις της Ουάσινγκτον, αλλά και του στρατηγείου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. "Η έκκληση και η προσπάθειά μας για άμεση επανάληψη των συνομιλιών ανάμεσα στο Βελιγράδι και στους αλβανόφωνους Κοσσοβάρους δεν έχει καμία σχέση και δεν πρόκειται να επηρεάσει τις ευθύνες και τα καθήκοντά μας προς τους συμμάχους μας, ούτε φυσικά μειώνει την αλληλεγγύη μας προς αυτούς".

Παράλληλα, όμως, στην προσπάθειά του να κατευνάσει την οργή των συγκυβερνώντων του, συγκατατέθηκε σε ψήφισμα των συγκυβερνώντων του, που ενέκρινε, τελικά αργά χθες το βράδυ, η ιταλική Βουλή. Το ψήφισμα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τάσσεται υπέρ της άμεσης επανάληψης των συνομιλιών, ενώ παράλληλα καλεί το ΝΑΤΟ να "ολοκληρώσει σε μικρό χρονικό διάστημα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να περιοριστούν σε πολύ συγκεκριμένους στρατιωτικούς στόχους".

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις και στη Βόννη

Οι διαβεβαιώσεις του Γερμανού Καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ περί του "αναπόφευκτου" των ΝΑΤΟικών επιδρομών σε βάρος της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας και το "χρέος της Γερμανίας να πάρει μέρος στην επίτευξη του ανθρωπιστικού στόχου της διασφάλισης των δικαιωμάτων των αλβανόφωνων Κοσσοβάρων" δε φαίνεται να διασκέδασε τη δυσαρέσκεια που επικρατεί στους κόλπους της γερμανικής πολιτικής σκηνής, αλλά και του κυβερνητικού συνασπισμού. Μετά το ΚΟΔΗΣΟ - PDS - 7 βουλευτές των συγκυβερνώντων Πρασίνων κατέθεσαν, χθες, έγγραφο στη γερμανική Βουλή με το οποίο ζητούν τον άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Οι βουλευτές, που διαχώρισαν τη θέση τους από το υπόλοιπο κόμμα, τονίζουν ότι "οι στρατιωτικές επιχειρήσεις καταπατούν τη διεθνή νομιμότητα και δεν πρόκειται να πετύχουν το στόχο της ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης στο Κόσσοβο". Επιπλέον, εκφράζουν τη βαθιά ντροπή τους, που για πρώτη φορά μετά το 1945, η Γερμανία κάνει πόλεμο και τάσσονται υπέρ της πρωτοβουλίας που ανέλαβε το ΚΟΔΗΣΟ να προσβάλλει μέσω του συνταγματικού δικαστηρίου την απόφαση συμμετοχής του γερμανικού στρατού στις επιδρομές "καθώς είναι καταπάτηση της αρχής της μη συμμετοχής σε επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ