Σάββατο 27 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
Απροκάλυπτη η πολιτική των ΗΠΑ
  • Ο πρόεδρος Κλίντον απηύθυνε διάγγελμα στο σερβικό λαό
  • Την ίδια ώρα Αμερικανοί γερουσιαστές προωθούσαν σχέδιο για τη χρηματοδότηση και εκπαίδευση των αυτονομιστών του "KLA", με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς!

Βιντεοσκοπημένο μήνυμα προς το... σερβικό λαό απηύθυνε χτες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, για να ισχυριστεί πως οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ στρέφονται "μόνο κατά του καθεστώτος Μιλόσεβιτς" και έχουν στόχο τον τερματισμό της καταπίεσης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.

"Σας κλέβει το μέλλον σας και αναγκάζει τους γιους σας να πολεμούν σε μία παράλογη σύρραξη που εσείς δε ζητήσατε και αυτός δεν έκανε τίποτε για να την εμποδίσει", είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος Κλίντον σ' αυτό το "περίεργο" διάγγελμα, υποσχόμενος πως μόνον εάν αλλάξει το γιουγκοσλαβικό καθεστώς, η χώρα θα ενταχθεί ομαλά στη διεθνή κοινότητα.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Ντέιβιντ Λίβι, δήλωσε ότι το βιντεοσκοπημένο μήνυμα Κλίντον μεταδόθηκε από την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφόρησης μέσω δορυφόρου.

Οπως εξήγησε ο Λίβι, ο Κλίντον θέλησε με τον τρόπο αυτό να καταστήσει σαφές ότι η παρούσα σύγκρουση δε στρέφεται κατά του σερβικού λαού, αλλά κατά του "βάρβαρου καθεστώτος του Προέδρου Μιλόσεβιτς". Και πρόσθεσε πως η προσπάθεια αυτή αποσκοπούσε και στον τερματισμό της βάρβαρης καταπίεσης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου...

Σε ανάλογο μήνυμα στη σερβοκροάτικη γλώσσα προέβη και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζο Λόκχαρντ, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές θέσεις της κυβέρνησής του, υποστήριξε πως η Ουάσιγκτον θα προτιμούσε ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος να επιλέξει την ειρήνη και να συμφωνήσει στην αυτονομία του Κοσσυφοπεδίου. Οσο για τις επιδρομές, ισχυρίστηκε πως σκοπός της κυβέρνησης Κλίντον, αλλά και του ΝΑΤΟ, είναι να μειωθεί η στρατιωτική ικανότητα του γιουγκοσλαβικού στρατού.

Ωρες νωρίτερα, μέλη της Γερουσίας των ΗΠΑ προωθούσαν δύο νομοθετικές προτάσεις που εμφανίζονταν να περιλαμβάνουν "εναλλακτικές" στρατηγικές στους τρέχοντες χειρισμούς της Ουάσιγκτον. Ελλόχευαν, ωστόσο, και έναν εντεινόμενο σκεπτικισμό σχετικά με το τελικό αποτέλεσμα της στρατιωτικής επίθεσης που εξαπολύθηκε εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.

Οπως δήλωσαν σε δημοσιογράφους Αμερικανοί γερουσιαστές οι προτάσεις τους αναφέρουν τρόπους για την παροχή "βοήθειας" (!)... στους Κοσσοβάρους αντάρτες, ώστε να μπορέσουν να εξοπλιστούν, να εκπαιδευτούν και να μεθοδεύσουν την ανατροπή του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Μιλόσεβιτς.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζέσε Χελμς, παρουσίασε μία πρόταση, που λέγεται "Νόμος για τον Εκδημοκρατισμό της Σερβίας" (!) με στόχο την "ενίσχυση της δημοκρατίας" στη Γιουγκοσλαβία και την υπονόμευση του Μιλόσεβιτς μέχρι την ανατροπή του.

Η πρόταση νόμου του Χελμς, που υπογράφεται από άλλους επτά γερουσιαστές, προβλέπει τη διατήρηση των κυρώσεων εναντίον της Γιουγκοσλαβίας μέχρι να γίνουν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, την άρνηση χορήγησης άδειας εισόδου στις ΗΠΑ για υψηλόβαθμους Γιουγκοσλάβους αξιωματούχους, την παροχή βοήθειας σε θύματα του καθεστώτος Μιλόσεβιτς και την ενίσχυση των ανεξάρτητων Μέσων Ενημέρωσης.

Η δεύτερη πρόταση, που υποβλήθηκε από τους γερουσιαστές Τζόζεφ Λίμπερμαν και Μιτς Μακ Κόνελ, προβλέπει την παροχή αμερικανικής βοήθειας για τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση των Κοσοβάρων ανταρτών εάν οι αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ δεν υποχρεώσουν τον Μιλόσεβιτς να υπογράψει την ειρηνευτική συμφωνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ