Σάββατο 27 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Απεγνωσμένες προσπάθειες στον ΟΗΕ και αναζήτηση άλλων λύσεων

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΜΟΣΧΑ.-

Δε βρήκε την απαιτούμενη ανταπόκριση και η χτεσινή προσπάθεια της Ρωσίας για αποτελεσματική ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να τερματιστεί η ανηλεής ΝΑΤΟική βία στη Γιουγκοσλαβία. Το μόνο που κατάφερε στο εξαιρετικά αδρανές Σώμα των Ηνωμένων Εθνών ήταν τουλάχιστον η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ). Ωστόσο, το αποτέλεσμα αυτής της συνεδρίασης ήταν απογοητευτικό...

Με ψήφους 12 κατά και 3 υπέρ, το Συμβούλιο Ασφαλείας απέρριψε το ρωσικό σχέδιο ψηφίσματος για το Κόσσοβο, που είχε καταθέσει αργά προχτές βράδυ ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας. Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, που μπορούν να ασκήσουν "βέτο", δε χρειάστηκε να ασκήσουν το δικαίωμά τους αυτό, καθώς μαζί με τον Καναδά και την Ολλανδία και άλλες συμπλέουσες με την πολιτική τους χώρες κατάφεραν να ανατρέψουν το αποτέλεσμα δίχως κόπο.

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης του ΣΑ, ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποίησε για την κρισιμότητα αυτής της ψηφοφορίας τονίζοντας "πως σήμερα δοκιμάζεται ο νόμος και η ανομία".

Από την πλευρά του, ο επιτετραμμένος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Πίτερ Μπουρλέιγκ, δικαιολόγησε την ψήφο του, υποστηρίζοντας πως αν εγκρινόταν το εν λόγω ψήφισμα θα ενίσχυε τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς και θα τον προέτρεπε να εντείνει τη στρατιωτική καταπίεση του πληθυσμού στο Κόσσοβο. Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε "πραγματικό πλήγμα και θα παρεμπόδιζε τις προοπτικές για διαπραγματεύσεις για την επίτευξη λύσης".

Ετσι, το ρωσικό σχέδιο έλαβε μόνο τρεις ψήφους (Ρωσία, Κίνα, Ναμίμπια) από το σύνολο των δεκαπέντε μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το σχέδιο απόφασης απαιτούσε τον "άμεσο τερματισμό της χρήσης βίας κατά της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας και την επείγουσα επανάληψη των διαπραγματεύσεων".

Η κυβέρνηση Γιέλτσιν αναζητεί κάθε λύση...

Κάθε δυνατή προσπάθεια - δεδομένων των δυσκολιών - κατέβαλε και χτες η ρωσική κυβέρνηση τόσο για να καταστήσει σαφές τη σοβαρή διαταραχή των σχέσεών της με τη Δύση, όσο και για την εξεύρεση τρόπου για τερματισμό των βίαιων ΝΑΤΟικών επιδρομών στη Γιουγκοσλαβία.

Εκτός από την απέλπιδα προσπάθεια που κατέβαλε στα Ηνωμένα Εθνη για τερματισμό των επιδρομών, η Μόσχα απέλασε τους εκπροσώπους του ΝΑΤΟ στη Ρωσία και υποσχέθηκε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γιουγκοσλαβία.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών "πάγωσε" και επίσημα τις σχέσεις της κυβέρνησής του με το ΝΑΤΟ και απέλασε τους ΝΑΤΟικούς διπλωματικούς αξιωματούχους: τον Γάλλο Αλέξις Σαντατίνσκι και τον Γερμανό Μάνφρεντ Ντάιλ.

"Δεν μπορούμε τώρα να έχουμε καμία επαφή με τους ηγέτες του ΝΑΤΟ, ακόμη και με τον γγ της συμμαχίας, υπό την εξέλιξη επίθεσης κατά της Γιουγκοσλαβίας", τόνισε ο Ρώσος υπουργός.

Η κυβέρνηση Γιέλτσιν ανακοίνωσε, επίσης, την αμέριστη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γιουγκοσλαβία, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει το είδος και την ποσότητα αυτής. Κάλεσε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να απαγγείλει κατηγορίες στο ΝΑΤΟ για τις επιδρομές στο Βελιγράδι.

Επισήμως, δεν ελέχθη τίποτε για άρση του διεθνούς εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στη Γιουγκοσλαβία, ωστόσο χτες αυξήθηκαν οι σχετικές φωνές από Ρώσους πολιτικούς πληθώρας κομμάτων. Οπως δήλωσε σιβυλλικά ο επικεφαλής των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Ανατόλι Κβασνίν, "υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βοηθήσει η Ρωσία τη Γιουγκοσλαβία χωρίς να ασκήσει βία"!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εν αναμονή εξελίξεων το Συμβούλιο Ασφαλείας... (1999-06-10 00:00:00.0)
Αντιδράσεις που απηχούν διαφωνίες (1999-06-09 00:00:00.0)
Ανεπιφύλακτη καταδίκη της αμερικανο-ΝΑΤΟικής επιδρομής (1999-04-22 00:00:00.0)
Ο Γιέλτσιν τηλεφώνησε στον Κλίντον για τις επιδρομές... (1999-04-20 00:00:00.0)
Ούτε τα προσχήματα... (1999-03-26 00:00:00.0)
Αδίστακτοι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί (1999-03-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ