Πέμπτη 22 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Ανεπιφύλακτη καταδίκη της αμερικανο-ΝΑΤΟικής επιδρομής

Η κινητοποίηση των λαών και ο συντονισμός της πάλης τους είναι σήμερα το αντίπαλο δέος στη "νέα τάξη πραγμάτων"

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Του ανταποκριτή μας). -

Ο βρώμικος πόλεμος των ΝΑΤΟικών δυνάμεων ενάντια στη Γιουγκοσλαβία εντάσσεται στην προσπάθεια των ΗΠΑ να επιβάλουν στον κόσμο τη δική τους τάξη πραγμάτων. Οι αμερικανικός ιμπεριαλισμός, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης και της κοινότητας των σοσιαλιστικών χωρών στην Ευρώπη, νιώθει πανίσχυρος, πιστεύει ότι κανένας δεν μπορεί να του αντισταθεί, συμπεριφέρεται ασύδοτα και αλαζονικά, τόνισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημ. Χριστόφιας, ανοίγοντας τις εργασίες της Συνάντησης Ευρωπαϊκών Αριστερών Κομμάτων για το Γιουγκοσλαβικό.

Ο Δημ. Χριστόφιας στην ομιλία του ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ πιστεύει πως μπροστά στις αριστερές προοδευτικές δυνάμεις οι εξελίξεις θέτουν ένα τριπλό καθήκον: Πρώτο, την ανεπιφύλακτη καταδίκη της αμερικανο-ΝΑΤΟικής επιδρομής, την απαίτηση για άμεσο τερματισμό της και την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου. Δεύτερο: Την έκφραση με κάθε τρόπο της αλληλεγγύης μας προς τον αγωνιζόμενο λαό της Γιουγκοσλαβίας και τρίτο: την αναζήτηση και υλοποίηση πρακτικών τρόπων συμβολής της Αριστεράς στην αντίσταση κατά της λεγόμενης νέας διεθνούς τάξης πραγμάτων, που επιχειρούν να επιβάλουν στον κόσμο, ακόμα και με τη βία των όπλων οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.Ο Δημ. Χριστόφιας επισήμανε ότι ο κόσμος στην εκπνοή του 20ού αιώνα βιώνει κατά τραγικό τρόπο το κενό, που άφησε πίσω της η διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Τίποτε από όσα σήμερα συμβαίνουν, διακήρυξε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, δε θα μπορούσε να γίνει αν απέναντι στην υπερδύναμη του ιμπεριαλισμού υπήρχε και η υπερδύναμη του σοσιαλισμού. Ο Δημ. Χριστόφιας κατηγόρησε τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό ότι χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ, ακόμα και τον ΟΗΕ σε ορισμένες περιπτώσεις, προκειμένου να υλοποιήσει τα σχέδιά του για παγκόσμια κυριαρχία. Θύμα των σχεδίων του σήμερα είναι η Γιουγκοσλαβία και στόχος του η επαναχάραξη των συνόρων στα Βαλκάνια κατά τρόπο που να εξυπηρετεί τα γεωστρατηγικά του συμφέροντα. Η τυχόν αλλαγή των συνόρων όμως, που καθορίστηκαν από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο και θεωρούνται απαραβίαστα από το Ελνσίνκι και τον ΟΑΣΕ, θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου. Τυχόν επαναχάραξη των συνόρων, και μάλιστα με πρόσχημα μειονοτικά προβλήματα, θα οδηγήσει σε μια έκρηξη που θα συμπαρασύρει τον κόσμο ολόκληρο, είπε ο Δημ. Χριστόφιας.

Ξεσκεπάζοντας την υποκρισία και την πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ υπογράμμισε ότι η προβαλλόμενη δικαιολογία των ΝΑΤΟικών ότι τάχα η επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας γίνεται, για να προστατευτούν οι Αλβανόφωνοι του Κόσσοβου από το εθνικό ξεκαθάρισμα, δεν πείθει κανέναν. Πρώτα, γιατί οι Αμερικανοί και οι ΝΑΤΟικοί δεν έδειξαν την ίδια ευαισθησία σε άλλες περιπτώσεις, όπου το εθνικό ξεκαθάρισμα επιχειρήθηκε ή επιχειρείται από συμμάχους των ΗΠΑ και αντιδραστικά καθεστώτα, τα οποία στηρίζει η Ουάσιγκτον. "Το παράδειγμα της Κύπρου, τόνισε, με τη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας το 1974 και το εθνικό ξεκαθάρισμα στο 37% του εδάφους της πατρίδας μας, που κατέλαβαν τα τουρκικά στρατεύματα με την ανοχή, αν όχι ενθάρρυνση, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, είναι ίσως το πιο κραυγαλέο παράδειγμα, που δείχνει το μέγεθος της υποκρισίας των μεγάλων της Δύσης. Και δεύτερο, γιατί η μαζική φυγή των Αλβανοφώνων Κοσσοβάρων άρχισε μετά τη ληστρική, παράνομη και αυθαίρετη επίθεση του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας. Χίλια και πλέον ΝΑΤΟικά αεροπλάνα χτυπούν αδιάκριτα στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους, αλλά και αμάχους σε ολόκληρη την έκταση της Γιουγκοσλαβίας. Θύματα της επιδρομής και των βομβαρδισμών είναι και οι ίδιοι οι Αλβανόφωνοι Κοσσοβάροι χάριν των οποίων υποτίθεται ότι γίνεται ο πόλεμος! Τους δολοφονούν μαζικά, παρατήρησε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, για να τους ...προστατεύσουν. Αυτή είναι η παράλογη λογική των ΝΑΤΟικών.

Ο Ζιουγκάνοφ

Τον ΓΓ του ΑΚΕΛ διαδέχτηκε στο βήμα ο πρόεδρος και βουλευτής του ΚΚ της Ρωσικής Ομοσπονδίας Γκ. Ζιουγκάνοφ, ο οποίος στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στην κινητοποίηση της κοινής γνώμης της Ρωσίας με αίτημα τον άμεσο τερματισμό της ΝΑΤΟικής επιδρομής κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Θεωρούμε, είπε μεταξύ άλλων ο Ζιουγκάνοφ, ότι η αφορμή που βρήκαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για τη δήθεν αστάθεια στο Κόσσοβο και εθνικό ξεκαθάρισμα δεν έχει καμιά βάση. Με το ίδιο πρόσχημα μπορεί να αρχίσει πόλεμος σε διάφορες περιοχές του πλανήτη μας όπως στην Κίνα, τις Ινδίες, το Κασμίρ, το Ισραήλ και αλλού. Σήμερα, τόνισε, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ακολουθούν τα αχνάρια του χιτλερικού φασισμού. Αυτός ο πόλεμος ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, είπε, θα ήταν αδύνατος, αν οι αντισοσιαλιστικές επιθετικές και προδοτικές δυνάμεις, δε διέλυαν τη Σοβιετική Ενωση, και τη σοσιαλιστική κοινότητα που αποτελούσαν εγγύηση της ισορροπίας συμφερόντων σ' ολόκληρο τον πλανήτη για 50 ολόκληρα χρόνια.

Ο ηγέτης του ΚΚ Ρωσίας τόνισε, επίσης, ότι το εμπάργκο πώλησης όπλων στη Γιουγκοσλαβία καταστρατηγήθηκε πρώτα από τις ΗΠΑ, γι' αυτό επιβάλλεται η παροχή στη Γιουγκοσλαβία κάθε δυνατής βοήθειας, ανθρωπιστικής και στρατιωτικής. Ανέφερε επίσης, ότι ο ρωσικός λαός πιέζει την ηγεσία της χώρας του για ενεργότερη ανάμειξη στην παροχή βοήθειας προς τη Γιουγκοσλαβία. Ο πόλεμος κατά της Γιουγκοσλαβίας έθεσε σε κίνδυνο τις συνθήκες ειρηνικής συμβίωσης των λαών της Ευρώπης και γι' αυτό ο τερματισμός της ΝΑΤΟικής εισβολής πρέπει να είναι άμεσος. Ο Ζιουγκάνοφ κατηγόρησε, τέλος, τον Πρόεδρο Γιέλτσιν για τη διστακτικότητα που επιδεικνύει στην κρίση στη Γιουγκοσλαβία και ειδικότερα στους βάρβαρους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον της χώρας και του λαού της.

Ο Ορέστης Κολοζώφ

Χτες μίλησε, επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και επικεφαλής των Διεθνών Σχέσεων του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ, ο οποίος, αφού χαιρέτισε την πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ να συγκαλέσει τη Συνάντηση των Αριστερών Κομμάτων της Ευρώπης για τη Γιουγκοσλαβία, επέκρινε έντονα τους αμερικανο-ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς για να υπογραμμίσει: Θεωρούμε ότι υπάρχει πια άμεσος κίνδυνος γενικής ανάφλεξης. Είναι τόνισε, ορατός πια αυτός ο κίνδυνος, αν ο χρόνος που μας μένει από σήμερα, από αυτή τη στιγμή που μιλάμε, μέχρι τη στιγμή που σκέπτονται να εκδηλωθούν οι χερσαίες επιχειρήσεις δεν μπορέσουν οι δημοκρατικές δυνάμεις, αν οι ευρύτερες αριστερές δυνάμεις που θέλουνε την ειρήνη στον κόσμο, δεν μπορέσουν να κινητοποιήσουν όλο το δυναμικό τους και φράξουν το δρόμο σ' αυτή τη μεγάλη αιματοχυσία που ετοιμάζεται στα Βαλκάνια και φοβόμαστε ότι δε θα περιοριστεί μόνο στα Βαλκάνια. Και όταν τα φέρετρα αρχίσουν να πηγαίνουν και να έρχονται πέρα από τους Αλβανούς και τους Σέρβους, που οπωσδήποτε θα είναι τα πρώτα θύματα, θα είναι πια αργά, για να το σκεφτούμε και θα είναι πια αργά να ξεσηκωθεί η κοινή γνώμη, ιδιαίτερα της Ευρώπης, η οποία έχει και τον πρώτο λόγο. Εμείς πιστεύουμε, είπε, ότι οι λαοί άμεσα πρέπει να ενεργοποιηθούν και εμείς πρέπει να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι το μόνο όπλο που διαθέτουμε. Είναι η μόνη δυνατότητα που έχουμε αυτό που στην Ελλάδα ονομάζουμε το αντίπαλο δέος. Δεν υπάρχει πια η Σοβιετική Ενωση. Δεν υπάρχει το σοσιαλιστικό στρατόπεδο πια. Το αντίπαλο δέος είναι ακριβώς η δυνατότητα κινητοποίησης των λαών, συντονισμού της δράσης τους, της πάλης τους με βασικό στόχο να μην ανοίξει ο δρόμος της ζούγκλας στην ανθρωπότητα.

Ο Ορέστης Κολοζώφ θα συναντηθεί σήμερα το απόγευμα με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Σπύρο Κυπριανού.

Οι εργασίες της Συνάντησης θα συνεχιστούν και θα λήξουν σήμερα με την έγκριση ψηφίσματος.

Στο πλαίσιο των εργασιών της Συνάντησης έγινε χτες στην αίθουσα Συνεδρίων της ΠΕΟ συγκέντρωση καταδίκης της αμερικανο-ΝΑΤΟικής επιδρομής κατά της Γιουγκοσλαβίας με ομιλητή τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ Ανδρέα Χρίστου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ