Πέμπτη 22 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με εμπάργκο ολοκληρώνουν το έγκλημα κατά της Γιουγκοσλαβίας

Ομόφωνα οι "δεκαπέντε" της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφάσισαν ολοκληρωτικό εμπάργκο πετρελαίου και υγρών καυσίμων. Αποφάσισαν ακόμη το "πάγωμα" των γιουγκοσλαβικών καταθέσεων στο εξωτερικό και την απαγόρευση επίσκεψης της ηγεσίας της χώρας στις χώρες - μέλη της ΕΕ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). -

Η Ελλάδα, μαζί με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) αποφάσισαν χτες στις Βρυξέλλες σε επίπεδο πρέσβεων, μόνιμων αντιπροσώπων, το ολοκληρωτικό εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας για πετρελαϊκά προϊόντα, οικονομικές επενδύσεις και διπλωματικές επαφές, συμπληρώνοντας έτσι τις ΝΑΤΟικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Η χτεσινή απόφαση θα επικυρωθεί τυπικά και από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, και ο κοινοτικός "κανονισμός" θα δεσμεύει οριστικά και αμετάκλητα τα 15 κράτη - μέλη της ΕΕ. Πρόκειται για "ομόφωνη" απόφαση. Το όλο θέμα θα συζητηθεί και στη ΝΑΤΟική Σύνοδο Κορυφής της Ουάσιγκτον, όπου αναμένεται ότι θα ληφθεί ανάλογη "ομόφωνη" απόφαση κατά της Γιουγκοσλαβίας. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε γενικευμένο εμπάργκο, και ίσχυε μόνο ο εξοπλιστικός αποκλεισμός που είχε επιβάλει από το 1998, ο ΟΗΕ, με το ψήφισμα 1160, και ένα μερικό εμπάργκο που είχε επιβληθεί από την ΕΕ την ίδια χρονιά για τις αεροπορικές μεταφορές και τις "νέες επενδύσεις". Το πετρελαϊκό εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας είχε αρθεί μετά τη συμφωνία του Ντέιτον, για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Αλλά από την αρχή της εβδομάδας οι ΗΠΑ άρχισαν να πιέζουν φορτικά για σχετική "κοινή απόφαση" της ΕΕ, σε μια προσπάθεια ασφυκτικού αποκλεισμού του Βελιγραδίου, που θα συμπληρώνει την εκτατική και εντατική κλιμάκωση των βομβαρδισμών. Αρχικά η Γαλλία, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί πολιτικά και αυτή την πτυχή του πολέμου, ιδιοποιήθηκε το αμερικανικό αίτημα, εκφράζοντας κάποιες προπαγανδιστικές επιφυλάξεις για τη "νομιμότητα" της πράξης, ελλείψει σχετικής εντολής του ΟΗΕ. Ταυτόχρονα Ιταλία και Ελλάδα, για διαφορετικούς λόγους, εξέφρασαν κάποιες επιφυλάξεις, αφού θίγονταν και δικά τους ιδιαίτερα συμφέροντα, μια και η Αδριατική θα καταστεί "πολεμική ζώνη" και θα αρχίσουν νηοψίες σε όλα τα πλοία που διέρχονται από την περιοχή. Τελικά, όπως ήταν αναμενόμενο,η ΕΕ συμμορφώθηκε τάχιστα με τις αμερικανικές απαιτήσεις, γενικεύοντας τον αποκλεισμό. Προβλέπονται εκτός από το ολοκληρωτικό πετρελαϊκό εμπάργκο, και επιπλέον κυρώσεις, όπως απαγόρευση των ταξιδιών στις 15 ευρωπαϊκές χώρες για τη γιουγκοσλαβική ηγεσία, ενίσχυση του "παγώματος" των περιουσιακών στοιχείων και των οικογενειακών καταθέσεων του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και των πολιτικών και οικονομικών παραγόντων της Γιουγκοσλαβίας, καθώς και γενίκευση της απαγόρευσης βιομηχανικών και χρηματιστηριακών επενδύσεων. Το πετρελαϊκό εμπάργκο είναι ολοκληρωτικό, αφορά το σύνολο της τροφοδοσίας από ξηρά, λιμάνια, ποτάμια και πετρελαϊκούς αγωγούς. Το όλο θέμα αναμένεται να συζητηθεί και στην Ουάσιγκτον, ώστε να υπάρξει σχετική ομόφωνη απόφαση και σε επίπεδο ΝΑΤΟ. Εξάλλου στη ΝΑΤΟική Σύνοδο Κορυφής αναμένεται ότι θα αποφασιστεί και η "τελική φάση" του πολέμου, που θα αφορά το σύνολο των στρατιωτικών, πολιτικών και οικονομικών επιχειρήσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Εκτός από τη ΝΑΤΟική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, το ολοκληρωτικό εμπάργκο αναμένεται ότι θα πλήξει περαιτέρω την ελληνική οικονομία, κυρίως όσον αφορά τη διέλευση της Αδριατικής και τον τουρισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ