Πέμπτη 22 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΝΑΤΟ σημαίνει χούντες και πολέμοι

Φόρο τιμής στους αγωνιστές που έπεσαν θύματα της αμερικανονατοϊκής χούντας την περίοδο '67-- '74 και όρκο συνέχισης του αγώνα τους για την ανεξαρτησία της χώρας και την απεμπλοκή της από τον νέο πόλεμο που άναψαν οι ιμπεριαλιστές στα Βαλκάνια, έδωσε χθες αντιπροσωπεία κομμουνιστών και αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα, με πορεία που πραγματοποίησε προς το τότε κτίριο της Ασφάλειας, στην περιοχή του Βαρδάρη Θεσσαλονίκης.

Δεκάδες αγωνιστές ξεκίνησαν με πορεία από τα Γραφεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ και κατευθύνθηκαν προς το κολαστήριο, όπου βασανίστηκαν εκατοντάδες αγωνιστές από το καθεστώς της λαομίσητης χούντας. Εξω από το κτίριο, δίπλα από τη σιδερένια πόρτα που είναι σφραγισμένη με αλυσίδες, ανάρτησαν πρόχειρα μια επιγραφή: "Εδώ στεγαζόταν το 1967 το κτίριο της Ασφάλειας. Εδώ φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν συμπολίτες μας γιατί αντιπάλευαν τη χούντα του 1967 που επέβαλαν στη χώρα μας το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η CIA".

Με το σύνθημα "πενήντα χρόνια ΝΑΤΟ η ίδια ιστορία, χούντες, πολέμοι, τρομοκρατία" κατέδειξαν τον εγκληματικό ρόλο της λυκοσυμμαχίας των ιμπεριαλιστών και κάλεσαν το λαό να ενταχθεί στο δρόμο της αντίστασης και της πάλης για να ανατρέψει τα βρώμικα σχέδια για μακέλεμα των Βαλκανίων.

Απαίτησαν από τους φορείς της πόλης και ιδιαίτερα το Δήμο Θεσσαλονίκης, να καταγραφεί ο χώρος ως τόπος θυσίας του λαού της Θεσσαλονίκης και να εντοιχιστεί μια πλάκα που θα μαρτυρά τη θυσία των αγωνιστών.

Στη συνέχεια κράτησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των αγωνιστών, όπως ο Γιώργης Τσαρουχάς, ο Γιάννης Χαλκίδης, ο Β. Μπεκροδημήτρης και στους εκατοντάδες ανώνυμους που έπεσαν θύματα της κτηνωδίας του δικτοταρικού καθεστώτος.

Αμέσως μετά πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση στο Πολυδύναμο Αστυνομικό Τμήμα του Βαρδάρη και παράσταση διαμαρτυρίας για το ρόλο που έχει ανατεθεί να παίξουν τα Σώματα Ασφαλείας στη διέλευση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων και την καταστολή των λαϊκών αντιδράσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ