Πέμπτη 22 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Νέα μείωση του αγροτικού εισοδήματος

Το αγροτικό εισόδημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση μειώθηκε το 1998 κατά 3,9%. Το στοιχείο προέρχεται από την Eurostat, την επίσημη στατιστική υπηρεσία της Κομισιόν και ο υπολογισμός έγινε με πραγματικές τιμές. Στην Ελλάδα το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε την περασμένη χρονιά κατά 1,3%. Πέραν των διαφορών από χώρα σε χώρα, είναι αξιοσημείωτη η γενική τάση μείωσης του εισοδήματος σε συνδυασμό με την Κοινή Αγροτική Πολιτική, όπως αυτή διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια. Σημειώνουμε ότι το αγροτικό εισόδημα μειώνεται συνεχώς και με ταχείς ρυθμούς τα τρία τελευταία χρόνια και υπενθυμίζουμε ότι το 1997 είχε σημειώσει πτώση κατά 2,6%. Επομένως οι ζημιές είναι σωρευτικές και περισσότερο οδυνηρές για τους μικρομεσαίους αγρότες.

Ωστόσο και οι διαφορές που παρουσιάζονται από χώρα σε χώρα αποτυπώνουν μια σημαντική πτυχή των συνεπειών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Δηλαδή σε κάποιες χώρες - μέλη παρουσιάζεται αύξηση του εισοδήματος όπως στο Λουξεμβούργο, τη Σουηδία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, χώρες που ευνοήθηκαν από τις αναδιαρθρώσεις της ΚΑΠ. Απ' την άλλη πλευρά, η μεγαλύτερη πτώση του αγροτικού εισοδήματος παρουσιάζεται στη Δανία (μείον 18%), τη Βρετανία (μείον 16,3%), την Πορτογαλία (μείον 12,1%) και Ολλανδία (μείον 11,7%).

Ομως, αυτά τα στοιχεία προοιωνίζονται τις ακόμη χειρότερες εξελίξεις τα επόμενα χρόνια. Η πρόσφατη αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στα πλαίσια της "Ατζέντας 2000" οδηγεί στη μεγαλύτερη μείωση του αγροτικού εισοδήματος στο διάστημα 2000 ως 2006. Η μείωση των τιμών, η μείωση των επιδοτήσεων, η επιβολή των ποσοστώσεων οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη συρρίκνωση όχι μόνο του εισοδήματος, αλλά και του αριθμού των αγροτικών νοικοκυριών, ειδικά στις χώρες όπου η αγροτική παραγωγή αποτελεί σημαντικό μέρος του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ