Πέμπτη 22 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν στο λαό

Μήνυση κατά του πρωθυπουργού, των υπουργών Αμυνας, Εξωτερικών και κατά παντός υπευθύνου, για παράβαση του άρθρου 27 του Συντάγματος, κατέθεσαν χθες στην εισαγγελία Θεσσαλονίκης, μέλη και στελέχη της ΚΟΘ του ΚΚΕ

Ως άμεσα υπεύθυνοι για την εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο, τη διευκόλυνση διέλευσης ΝΑΤΟικών στρατευμάτων μέσω της χώρας και συνεργοί στις επιπτώσεις που έχουν οι δολοφονικές ενέργειες του ΝΑΤΟ στους κατοίκους της Γιουγκοσλαβίας, Σέρβους και Αλβανόφωνους υποδεικνύονται ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών, μέσα από μήνυση που κατέθεσαν χθες το μεσημέρι 5 μέλη και στελέχη της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Με τη στήριξη του Νομικού Τμήματος της ΚΟΘ του ΚΚΕ, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Βασίλης Αχτσής,ο Δημοτικός Σύμβουλος Αγάπιος Σαχίνης,ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Κατσαρός,ο Γεωπόνος Γιάννης Κοσμίδης και ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Μιχάλης Σπυριδάκης κατέθεσαν μήνυση στην εισαγγελία πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης ζητώντας να λογοδοτήσουν ο Κώστας Σημίτης, ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ο Γιώργος Παπανδρέου και κάθε άλλος υπεύθυνος για την παράβαση του άρθρου 27, παράγραφος 2 του Συντάγματος που προβλέπει ότι: "χωρίς νόμο που ψηφίζεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δεν είναι δεκτή στην ελληνική Επικράτεια ξένη στρατιωτική δύναμη, ούτε μπορεί να διαμένει σ' αυτή ή να περάσει μέσα απ' αυτή".

Οπως αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά "κατά παράβαση της παραπάνω Συνταγματικής επιταγής το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, από την έναρξη των πολεμικών γεγονότων και των αεροπορικών βομβαρδισμών αποτελεί μόνιμο κέντρο στάθμευσης και διέλευσης πολεμικών δυνάμεων για τη Γιουγκοσλαβία".

Επίσης σημειώνεται: "Οι μηνυόμενοι με τις πράξεις τους θέτουν ταυτόχρονα σε άμεσο κίνδυνο τις σχέσεις της χώρας μας με φιλικές χώρες και δημιουργούν συνθήκες άμεσης εμπλοκής της Ελλάδας σε πόλεμο. Η παραβίαση της εσωτερικής έννομης τάξης και των κανόνων δικαίου, αποτελεί συνέχεια της παραβίασης διεθνών κανόνων δικαίου από μέρους του ΝΑΤΟ με ευθύνη των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών κρατών - μελών του παραπάνω οργανισμού στα οποία περιλαμβάνεται και η χώρα μας που προσυπέγραψε διά μέσου των μηνυόμενων την έναρξη και συνέχιση των πολεμικών επιχειρήσεων στη Γιουγκοσλαβία".

Αιτιολογώντας την πρωτοβουλία που πήραν, ο Αγάπιος Σαχίνης δήλωσε αμέσως μετά την υποβολή της μήνυσης: "Καταθέσαμε μήνυση γιατί παραβιάζουν και περιφρονούν θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος και των ποινικών νόμων της χώρας. Το μήνυμα που στέλνουμε είναι πολιτικό, και προς την κυβέρνηση και σε όσους συναινούν στην πολιτική της. Οταν παραβλέπεις το δίκιο του λαού και επιχειρείς με νομικίστικα ακροβατικά να στηρίξεις την παρανομία που η κυβέρνηση κατοχυρώνει σαν πρακτική πλέον, ο καθένας πρέπει να πάρει την προσωπική του ευθύνη. Ζητάμε οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν απέναντι στο λαό. Και πιστεύουμε πως ο λαός, οι εργαζόμενοι, δε θα γίνουν απλά αποδέκτες του μηνύματος αλλά και συμμέτοχοι στον αγώνα που πρέπει να δυναμώσει για να μην περάσουν τα σχέδια κυβέρνησης, ΕΕ και ΝΑΤΟ".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διγλωσσία και υποταγή (2009-01-17 00:00:00.0)
Σε πανεξόρμηση για το συλλαλητήριο του Σαββάτου (2006-09-05 00:00:00.0)
Επραξαν το καθήκον τους (2003-10-30 00:00:00.0)
ΟΧΙ στις δημοσκοπήσεις διαμόρφωσης πολιτικών δεδομένων (2002-07-11 00:00:00.0)
Με μηνύσεις απάντησαν στις διώξεις (2000-02-22 00:00:00.0)
Απέτυχε το Διοικητικό Συμβούλιο (1996-03-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ