Πέμπτη 11 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
«ΘεσσαλοΝΙΚΗ ΤΩΡΑ»
ΟΧΙ στις δημοσκοπήσεις διαμόρφωσης πολιτικών δεδομένων

Συζητήθηκε χτες η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της «Opinion»

Συζητήθηκε χτες στο αρμόδιο τμήμα του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε εναντίον της εταιρίας δημοσκοπήσεων «Opinion», η δημοτική παράταξη «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» και ο υποψήφιος δήμαρχος Αγάπιος Σαχίνης, μετά από δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Μάη στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και τον εμφάνιζε να έχει ποσοστό αναγνωρισιμότητας 18% στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Επίσης εμφάνιζε τους ψηφοφόρους του ΔΗΚΚΙ, που στηρίζει την υποψηφιότητα Σαχίνη και συμμετέχει στην παράταξη με στελέχη του, να ψηφίζουν σε ποσοστό 50% τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ και σε ποσοστό 50% τον υποψήφιο της ΝΔ. Ηταν ολοφάνερο λοιπόν, πως μέσω της δημοσκόπησης επιχειρήθηκε πολιτική παρέμβαση και δημιουργία σύγχυσης στους ψηφοφόρους. Ετσι, με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ο Αγ. Σαχίνης ζητά από την «Opinion» να μη χρησιμοποιήσει ξανά σε δημοσκόπησή της το όνομά του, αλλά ούτε και της παράταξης. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες μέρες.

Στη διάρκεια εκδίκασης της υπόθεσης, κατατέθηκε έγγραφη παρέμβαση του Συνδέσμου των εταιριών δημοσκοπήσεων υπέρ της «Opinion». Επίσης κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης ο Δ. Δόδος, ως γνώστης του αντικειμένου λόγω της πρότερης απασχόλησής του στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών. Πειστικές απαντήσεις δε δόθηκαν, ούτε για τη μεθοδολογία της μέτρησης, ούτε για το δείγμα κλπ.

Υπέρ του αιτήματος του Αγ. Σαχίνη και της δημοτικής κίνησης κατέθεσαν ο Χρ. Κόφφας μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΚΟΘ και ο Γ. Ρόκος υποψήφιος νομάρχης της ΝΑΣΥ και μέλος της ΠΓ του ΔΗΚΚΙ.

«Ο Αγ. Σαχίνης είναι αναγνωρίσιμος ακόμη και στα επιτελεία του ΝΑΤΟ και δεν είναι στους ψηφοφόρους του ΚΚΕ;», είπε ο Χρ. Κόφφας. Προηγούμενα αναφέρθηκε στη γνωστή κοινωνική, πολιτική και συνδικαλιστική παρουσία του Αγάπιου Σαχίνη αλλά και του πατέρα του, του σ. Μήτσου Σαχίνη. Κατέληξε τονίζοντας την εκτίμησή του ότι υπήρχε πολιτική σκοπιμότητα με στόχο να πληγεί το πρόσωπο, αλλά και η προσπάθεια της συμπαράταξης «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» που αγκαλιάζεται πλατιά.

«Ξεπερνά κάθε όριο η προσπάθεια επηρεασμού της κοινής γνώμης», είπε ο Γ. Ρόκος. Η δημοσκόπηση εμφανίζει 18% αναγνωρισιμότητα, όταν ο Αγ. Σαχίνης έχει ήδη εκλεγεί δύο φορές δημοτικός σύμβουλος, και όταν όπως γνωρίζουμε, το ΚΚΕ έχει υψηλό ποσοστό συσπείρωσης των ψηφοφόρων του.

Επίσης εμφανίζει μηδενική στήριξη από τους ψηφοφόρους του ΔΗΚΚΙ, όταν στελέχη του συμμετέχουν στην παράταξη και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ δήλωσε στήριξη στη «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα».

Μετά το τέλος της διαδικασίας ο Αγ. Σαχίνης σημείωσε πως η προσφυγή στα δικαστήρια εντάσσεται στην προσπάθεια προσέγγισης των δεδομένων των δημοσκοπήσεων από την πολιτική τους διάσταση. «Διατυπώθηκε με σαφήνεια η άποψή μας. Οι δημοσκοπήσεις είναι μια μέθοδος που την παίρνεις υπόψη σου προκειμένου να βγάλεις σωστά συμπεράσματα. Θέλουμε λοιπόν οι δημοσκοπήσεις να είναι εργαλείο προσεγγίσεων και όχι εργαλείο για διαμόρφωση πολιτικού ρεύματος και πολιτικών δεδομένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ