Πέμπτη 11 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Το «184»

Οταν πρόκειται για ένα τόσο σοβαρό, κοινωνικό και ανθρώπινο θέμα, όπως είναι αυτό της υγείας, είμαστε υποχρεωμένοι να έλθουμε και να επανέλθουμε.

Οι ασκούντες την πολιτική και διοικητική εξουσία του ΙΚΑ, θορυβημένοι από τις ατελείωτες ουρές και την ταλαιπωρία των ασθενών που παρατηρούνται στο ΙΚΑ και στα παραρτήματά του, θέλησαν να βάλουν μια τάξη σ' αυτήν την αθλιότητα της αναμονής, δημιουργώντας μια άλλη αθλιότητα.

Οι προθέσεις καλές. Ο ασθενής πριν να πάει στο γιατρό του στο ΙΚΑ, θα πάρει στο τηλέφωνο το 184, θα του απαντήσει μια γλυκύτατη φωνή και θα κλείσει ραντεβού με το γιατρό της προτίμησής του. Ο δε γιατρός θα έχει στη διάθεσή του 20 ολόκληρα λεπτά να καλοδεχτεί τον ασθενή του και να τον εξετάσει με την ησυχία του. Κι όλα μέλι - γάλα. Το πρόβλημα λύθηκε, ούτε ουρά, ούτε ταλαιπωρία.

Αυτά όμως που διαβάσατε παραπάνω, εκτός από τις καλές τους προθέσεις, ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας.

Πρώτα πρώτα ώσπου ν' ακούσεις τη γλυκιά φωνούλα να σου λέει «εδώ 184 λέγετε παρακαλώ», χύνεις μαύρο ιδρώτα. Επιμένεις και ξανά επιμένεις. Αυτό είναι το λιγότερο.

Απαντάς κι εσύ στη γλυκιά φωνούλα με όση υπομονή και κουράγιο σου έχει απομείνει, λόγω της δύσκολης κατάστασης της υγείας σου και λες τον καρδιολόγο κ. Τάδε - αυτόν που σε κουράρει. Βλέπει τον κατάλογό της και σου κλείνει ραντεβού ύστερα από 28 ολόκληρες μέρες. Και μένεις σέκος. Εσύ πονάς και υποφέρεις τώρα και ο γιατρός σου ευχερεί να σε δει ύστερα από 28 μέρες (καλοκαιριάτικα).

Η ευκαιρία που σου δίνεται να συναντηθείς με τον ουρολόγο είναι 25 μέρες. Κι όσο για τον οφθαλμίατρο ή τον ορθοπεδικό, ο μήνας είναι ό,τι το συντομότερο μπορεί να υπάρξει. Κι αν χρειαστείς καμιά σοβαρότερη εξέταση - οπτικόν πεδίον - στη Λένορμαν, τότε να είσαι κι ευχαριστημένος που θα κλείσεις ραντεβού ύστερα από πέντε μήνες. Ναι, καλά διαβάσατε, ύστερα από πέντε ολόκληρους μήνες.

Υπήρχε και μια δερματολόγος (μιλάμε πάντα για το ΙΚΑ της Καλλιθέας) που όταν πήγαινες να την επισκεφθείς ήταν πάντα ή σχεδόν πάντα ελεύθερη (άντε να περίμενες κανένα τέταρτο). Τώρα για να δεις τη δερματολόγο, χρειάζονται δέκα ολόκληρες μέρες.

Οσο για την εξέταση αίματος, τα πράγματα εξακολουθούν να παραμένουν στο ίδιο χάλι. 150 νούμερα από τις έξι το πρωί εξυπηρετούνται από 4 ή 5 νοσηλεύτριες.

Θα μου απαντήσει κάποιος ότι εκτός από τη λίστα των ραντεβού, υπάρχουν κάποια έκτακτα περιστατικά. Αυτό δεν ισχύει, όσες φορές το δοκίμασα, απέτυχα. Δε σε δέχονται, εκτός κι αν ψυχορραγείς.

Συμπέρασμα όλων αυτών, που οι καλές μόνο προθέσεις δε φτάνουν, είναι πως το πρόβλημα παραμένει σοβαρό κι άλυτο. Στο γιατρό πας όταν τον χρειάζεσαι, όταν πονάς και υποφέρεις και όχι όταν υποθέτεις ότι μπορεί να τον χρειαστείς.

Μόνο μια λύση υπάρχει. Πολλά παραρτήματα του ΙΚΑ, πολλοί περισσότεροι γιατροί, καλοπληρωμένοι, μόνιμοι, κι όχι συμβασιούχοι, σε όλες τις ειδικότητες. Να 'χεις το γιατρό σου την ώρα που πονάς και υποφέρεις, την ώρα που τον χρειάζεσαι - κι ας επαναλαμβάνονται κάποια προβλήματα, δε βλάφτει.


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ