Πέμπτη 22 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καθαρίζουν προληπτικά το έδαφος;

Μέρα με τη μέρα, με μια τακτική που παρακολουθεί τις αυριανές ανάγκες του πολέμου από τη σκοπιά της αστικής τάξης, η κρατική καταστολή εντείνεται, έτσι ώστε όχι μόνο να αντιμετωπίζει τις αντιδράσεις, αλλά και αν είναι δυνατόν να τις καταστέλλει όσο ακόμα αυτές εκδηλώνονται σε επίπεδο πρωτοπορίας. Η προχτεσινή σύλληψη των τριών μελών της ΚΝΕ στην Καλλιθέα και η παραπομπή τους σήμερα το πρωί στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο έχει ποιοτικά νέα στοιχεία να προσθέσει, τέτοια που σβήνουν τον όρο αστυνόμευση και προβάλλουν μόνο την καταστολή. Μετά μάλιστα και τη νέα χτεσινή σύλληψη ενός ακόμη μέλους της Οργάνωσης, γίνεται καθαρό πως δεν έχουμε να κάνουμε με μεμονωμένο γεγονός.

Ολα μαρτυρούν πως η Αστυνομία είχε στήσει καρτέρι. Οι αστυνομικοί πετάχτηκαν από το περιπολικό με προτεταμένα όπλα για να συλλάβουν τρία παιδιά που έγραφαν σε μια κολόνα το σύνθημα "Εξω το ΝΑΤΟ". Τα ξυλοκόπησαν άγρια κι αφού τα μετέφεραν στο τμήμα, δεν αρκέστηκαν στο σχηματισμό κάποιας δικογραφίας. Τα γύμνωσαν, με μόνο στόχο να τα εξευτελίσουν κι όταν ούτε αυτό στάθηκε δυνατό να κάνει τους ΚΝίτες να βάλουν τα κλάματα, επιχείρησαν να τους τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί με την κατηγορία της σύστασης συμμορίας. Εντελώς συμπτωματικά τα τρία μέλη της ΚΝΕ ήταν σύντροφοι του ναύτη Νίκου Γαρδίκη, πριν παρουσιαστεί στο Ναυτικό, και ο οποίος συνεχίζει να δηλώνει πως αρνείται να υπηρετεί υπό ΝΑΤΟική σημαία όντας πλήρωμα σήμερα του αντιτορπιλικού ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ.

Εχουν προηγηθεί κι άλλα επεισόδια αυτού του έργου. Στο Λιτόχωρο επιχειρήθηκαν συλλήψεις πριν αποβιβαστούν οι Αμερικανοί πεζοναύτες. Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ακόμα και οι δημοσιογράφοι είναι υπό στρατιωτική επιτήρηση. Στην Πάτρα οι ασφαλίτες γύρω από τις διαδηλώσεις είναι περισσότεροι κι από τα ΜΑΤ. Η χτεσινή γκανγκστερική απαγωγή ενός μέλους της ΚΝΕ μετά τη διαδήλωση και η ομολογία της Ασφάλειας ότι τον είχε υπό διακριτική παρακολούθηση αρκετή ώρα, ήρθε να προστεθεί σαν το τελευταίο προς το παρόν επεισόδιο μιας σειράς ενεργειών που περιλαμβάνουν και απόπειρες να στηθούν προβοκάτσιες. Το γεγονός ότι οι αυτόπτες μάρτυρες στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ένας ιδιωτικός αστυνομικός κι ένας αρχιφύλακας της Ελληνικής Αστυνομίας, κατέθεσαν πως δεν αναγνώρισαν στο πρόσωπο του μέλους της ΚΝΕ κάποιον που να έκανε ζημιές στα γραφεία, μαρτυρά κι εδώ το στημένο του πράγματος. Πολύ περισσότερο που επρόκειτο για μια ειρηνική συμβολική κατάληψη μέχρι την ώρα που τα ΜΑΤ έριξαν μέσα στον κλειστό προθάλαμο των γραφείων της ΕΕ δακρυγόνα και ασφυξιογόνα! Κι ακόμα χειρότερα: Το μέλος της ΚΝΕ που πιάστηκε εκείνη την ώρα βρισκόταν αποδεδειγμένα στην περιφρούρηση, στην "ουρά" της πορείας.

Το μήνυμα που θέλει να περάσει η κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη στις αξιώσεις Μπερνς, είναι πως τη στιγμή που εκφράζεται σ' όλη της την αγριότητα η "νέα τάξη", δεν επιτρέπονται ούτε σαν σκέψη οι όποιες αντιρρήσεις. Πόσο μάλλον οι δυναμικές ενέργειες του αντιΝΑΤΟικού - αντιπολεμικού κινήματος, στο οποίο βεβαίως πρωτοπορούν οι κομμουνιστές. Η κρατική καταστολή κάνει καθαρό πως εχθρός δεν είναι τα στρατεύματα της νέας κατοχής, αλλά ο ίδιος ο αγωνιζόμενος λαός. Το γεγονός ότι δημοσκοπήσεις που γίνονται κατά παραγγελία της άρχουσας τάξης δείχνουν το 99% του ελληνικού λαού να ζητά σταμάτημα των βομβαρδισμών, αίτημα που στο δρόμο μεταφράζεται σε διαδηλώσεις ενάντια στο ΝΑΤΟ και κάψιμο της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανησυχεί τους υποτελείς. Οντας, όμως, συμμέτοχοι στο έγκλημα, δείχνουν την απόφασή τους να ξεμπερδεύουν προληπτικά μ' όσους αντιστέκονται αντί να σταματήσουν το έγκλημα. Ας πάρουμε έγκαιρα τα μέτρα μας...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδράσεις ενάντια σε νομοσχέδιο υπεράσπισης της κρατικής καταστολής (2020-11-20 00:00:00.0)
Επιμένει στην πρακτική της καταστολής (2013-06-30 00:00:00.0)
Στο «κόκκινο» το θερμόμετρο της έντασης (2011-08-06 00:00:00.0)
Πολιτική πράξη η αναγραφή συνθημάτων (2005-07-28 00:00:00.0)
Καθ' οδόν: ... στο Παντζάμπ της Ινδίας (2005-06-19 00:00:00.0)
Δε θα περάσει η τρομοκρατία (2002-05-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ