Πέμπτη 22 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φραγμό στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και συμφέροντα

Ως κοινή διαπίστωση στη χτεσινή συνάντηση των αντιπροσωπειών του ΚΚΕ και του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, υπογραμμίστηκε ο κίνδυνος γενίκευσης του πολέμου στα Βαλκάνια. Ενώ εκτιμήθηκε η μεγάλη ανάπτυξη του αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού, φιλειρηνικού κινήματος σε Ελλάδα και Βουλγαρία

ΣΟΦΙΑ

(Ανταπόκριση Γ. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ). -

Προϋπόθεση για να ζήσουν οι λαοί της Βαλκανικής Χερσονήσου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής ειρηνικά, να λύσουν τα προβλήματά τους και να αναπτύξουν σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και καλής γειτονίας, είναι να σταματήσει η ΝΑΤΟική επέμβαση στα Βαλκάνια και ειδικότερα στη Γιουγκοσλαβία, καθώς και να μπει φραγμός στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και συμφέροντα. Αυτό ήταν το συμπέρασμα, αλλά και το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, που προέκυψε από τη συνάντηση που είχαν, χτες το απόγευμα, στη Σόφια, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον επίτιμο Πρόεδρο του Κόμματος Χ. Φλωράκη,με αντιπροσωπεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος Βουλγαρίας, στην οποία ηγείτο ο πρόεδρός του Παρβάνοφ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών έγινε στον απόηχο της μεγάλης αντιπολεμικής αντιΝΑΤΟικής διαδήλωσης που συγκλόνισε προχτές τη Σόφια. Ο Τύπος της γειτονικής χώρας μιλάει για δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που ανταποκρίθηκαν στο αντιπολεμικό κάλεσμα των κοινωνικών οργανώσεων, των επιστημόνων και της διανόησης, καθώς και άλλων μαζικών φορέων που αντιστέκονται στη δουλική προς το ΝΑΤΟ στάση της βουλγαρικής κυβέρνησης. Και η αντιπροσωπεία του ΒΣΚ έδωσε περισσότερα στοιχεία για το θέμα.

"Επρόκειτο, είπε ο πρόεδρος Παρβάνοφ,για μια πολύ μεγάλη διαδήλωση, ίσως τη μεγαλύτερη που έγινε στη Σόφια τα τελευταία 4 χρόνια. Πρέπει να ξέρετε ότι πάνω από το 90% του βουλγαρικού λαού είναι ενάντια στη ΝΑΤΟική επέμβαση στα Βαλκάνια και αυτή η διαδήλωση, όπως και άλλες που καθημερινά γίνονται σε όλες τις πόλεις της Βουλγαρίας το επιβεβαιώνουν. Ο λαός μας καταλαβαίνει από την ίδια του την πείρα και το Κόμμα μας γνωρίζει ότι πίσω από τους βομβαρδισμούς εναντίον της Σερβίας με πρόσχημα το Κοσσυφοπέδιο κρύβονται οικονομικά συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων".

Με τη σειρά του ο Χ. Φλωράκης ενημέρωσε τον Βούλγαρο ηγέτη για την πλούσια δράση του ελληνικού αντιπολεμικού αντιιμπεριαλιστικού, φιλειρηνικού κινήματος. Υπογράμμισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ανεξαρτήτως ιδεολογικών και πολιτικών τοποθετήσεων, καταδικάζει τη ΝΑΤΟική επέμβαση και τόνισε με έμφαση ότι κάτι καινούριο γεννιέται. "Ο λαός μας, είπε χαρακτηριστικά, βλέπει τη ΝΑΤΟική επέμβαση στη Σερβία και αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι δυνατόν μια ζωή οι ΗΠΑ να είναι το αφεντικό και οι λαοί οι δούλοι. Αντιλαμβάνεται τι είναι το ΝΑΤΟ και τι σκοπούς εξυπηρετεί. Αντιλαμβάνεται το ρόλο της ΕΕ και του ΟΗΕ και συνειδητοποιεί πως δεν είναι δυνατόν μια ζωή να σκύβουν το κεφάλι οι λαοί και οι μικρές χώρες επειδή είναι μικρές, όπως συχνά λέει για την Ελλάδα η ελληνική Κυβέρνηση. Και η Σερβία είναι μικρή χώρα, αλλά αντιστέκεται και μάλιστα με επιτυχία. Αυτό είναι το μεγάλο δίδαγμα", υπογράμμισε ο ηγέτης του ΚΚΕ.

Στη συνέχεια οι δύο αντιπροσωπείες ενημέρωσαν η μια την άλλη για το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών ανταποκρίνονται σε ό,τι τους ζητάει το ΝΑΤΟ. Εξέφρασαν την κοινή τους διαπίστωση ότι, αν συνεχιστεί η επέμβαση στη Σερβία και χρησιμοποιηθούν μάλιστα χερσαίες δυνάμεις, η κατάσταση θα οδηγηθεί σε γενικευμένο βαλκανικό τουλάχιστον, πόλεμο. Υπογράμμισαν ότι φρένο σ' αυτή την κατάσταση μπορούν να βάλουν μόνον οι λαοί με την πάλη τους. "Χρειάζεται η συνεργασία των κομμάτων μας, όλων των αντιπολεμικών. οργανώσεων και των λαϊκών κινημάτων που αγωνίζονται ενάντια στον πόλεμο", σημείωσε με έμφαση ο πρόεδρος Παρβάνοφ. "Είναι επιβεβλημένο, ανταπάντησε ο Χ. Φλωράκης για να έχουμε και καλύτερα αποτελέσματα για να φύγει, τελικά, το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ