Πέμπτη 22 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ελληνικό welcome στον Σημίτη με αποδοκιμασίες
  • Χιλιάδες Ελληνες και Σέρβοι διαδήλωσαν ενάντια στην υποδούλωση της ελληνικής κυβέρνησης στο ΝΑΤΟ
  • Από την πίσω πόρτα μπήκε ο Σημίτης για να μιλήσει περί ανέμων και υδάτων στη συγκέντρωσή του...

Ηχηρό "χαστούκι" στην πολιτική υποδούλωσης στο ΝΑΤΟ και στ' αμερικανικά συμφέροντα δέχτηκε το βράδυ της Τρίτης στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Οπως μας γράφει από τη Νέα Υόρκη ο δημοσιογράφος Νίκος Αγγελίδης,για πρώτη φορά στα χρονικά Ελληνας πρωθυπουργός αποδοκιμάστηκε τόσο έντονα από συμπατριώτες του σε μια ξένη χώρα. Η υποδοχή που του επιφύλαξαν περισσότεροι από 2.000 Ελληνες ομογενείς και Σέρβοι ήταν συγκλονιστική. Με κυρίαρχο σύνθημα "ΠΑΣΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο" οι Ελληνες μετανάστες - αν μη τι άλλο ευρηματικοί στα συνθήματά τους - βροντοφώναξαν "όχι" στο ύπουλο παιχνίδι της συμμετοχής της ελληνικής κυβέρνησης στο ματοκύλισμα των Βαλκανίων. Δεκάδες ελληνικές και σερβικές σημαίες κυμάτιζαν στον ουρανό της Αστόριας, σε μια πρωτόγνωρη για τα αμερικανικά δεδομένα συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Ο Κώστας Σημίτης, αγνοώντας προκλητικά τη λογική, δεν καταδέχτηκε καν να μπει από την μπροστινή πόρτα του χώρου, όπου και πραγματοποιήθηκε η ομιλία του. Αντίθετα προτίμησε να μπει από την πίσω πόρτα και ν' αποφύγει τα συνθήματα και τις έντονες αποδοκιμασίες των χιλιάδων μεταναστών, που έδειξαν πως γνωρίζουν πολύ καλά το παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες του ελληνικού λαού.

Τραγουδώντας τον Εθνικό μας Υμνο, οι διαδηλωτές απαίτησαν την άμεση αποχώρηση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και τη μη σύμπραξη στη δολοφονία του σερβικού λαού. Παράλληλα καταδίκασαν τη στάση του "πλανητάρχη" Κλίντον, που αντί να ασχολείται με τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας του, παίζει το ρόλο το τροχονόμου της διεθνούς κοινότητας ή μάλλον καλύτερα και ακριβέστερα του τρομονόμου των λαών όλης της Γης...

"Δεν είναι δυνατό να συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί του αίσχους και της ντροπής", τόνισε ο ομογενής Κώστας Λουρδάς,ζητώντας να τερματιστεί εδώ και τώρα το μακελειό των Βαλκανίων. Το μήνυμα που πέρασε η μεγαλειώδης συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Ελλήνων ομογενών της Νέας Υόρκης είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Αποτελεί αναμφίβολα ένα μήνυμα ελπίδας, ένα μήνυμα δύναμης και ενότητας όλων των ανθρώπων που αρνούνται να δεχτούν πως η πατρίδα τους παίζει το ρόλο ενός απλού πιονιού στην παγκόσμια σκακιέρα που ονειρεύονται να ελέγχουν οι ιμπεριαλιστές Αμερικανοί. Υπάρχουν φωνές - πολύ δυνατές μάλιστα - που αρνούνται να προσκυνήσουν την αμερικανική σημαία και να δεχτούν το πολυειπωμένο παραμύθι της κυβέρνησης Σημίτη πως δεν έχουμε δηλαδή άλλη επιλογή. Επιλογές έχουμε... Ας τις κρίνει και ας τις υποστηρίξει ο ίδιος ο λαός.

Λάθος η αποχώρηση από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ το '74

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός, τη στιγμή που το ΝΑΤΟ βομβαρδίζει τα Βαλκάνια, βρήκε την ώρα να δηλώσει ότι η αποχώρηση της χώρας από το στρατιωτικό σκέλος της "Συμμαχίας", το 1974, ήταν "λάθος"! Αυτή η πρωτοφανής για τα χρονικά δήλωση εκ μέρους Ελληνα πρωθυπουργού έγινε προχτές, σε αμερικανικό έδαφος και συγκεκριμένα στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, κατά τη διάρκεια συνάντησης του Κ. Σημίτη με την ομογένεια.

Συγκεκριμένα, ο Κ. Σημίτης, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε ότι η Τουρκία αρνείται να προσέλθει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης γιατί γνωρίζει ότι δεν έχει δίκιο. Στο πλαίσιο της αναφοράς του για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αναφέρθηκε στις σχέσεις της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ, για να πει ότι δεν πρέπει να επαναλαμβάνονται λάθη, τα οποία θα φέρουν την Ελλάδα σε δύσκολη θέση!. "Δεν είναι αλήθεια - ρώτησε ρητορικά - ότι το 1974 που η Ελλάδα έφυγε από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ βρέθηκε σε μειονεκτική θέση για όλα τα θέματα του Αιγαίου, για όλα τα θέματα της στρατιωτικής λειτουργίας του ΝΑΤΟ;"! Συνέχισε, δε, κινούμενος πάντα στη λογική της ΝΑΤΟ-φροσύνης, λέγοντας ότι η διεθνής σκηνή ομοιάζει με μία σκακιέρα, όπου υπάρχουν και άλλοι παίκτες και "ως εκ τούτου, πρόσθεσε, δεν πρέπει να δώσουμε δικαιώματα σε άλλους".

Επίσης χτες ο Κ. Σημίτης, μιλώντας σε γεύμα που διοργανώθηκε προς τιμήν του από το "Council on Foreign Relations", θέλησε να εμφανίσει μια ειδυλλιακή εικόνα σχετικά με τις παραμέτρους της ελληνικής πολιτικής στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική στηρίζεται στις αρχές της ακεραιότητας των κρατών, του απαραβίαστου των συνόρων, το σεβασμό των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών (σ. σ.: αλλά βεβαίως υπέγραψε το διάταγμα θανάτου της Γιουγκοσλαβίας...). Από την αρχή, πρόσθεσε, η Ελλάδα υποστήριξε την παραχώρηση ευρείας αυτονομίας στο Κοσσυφοπέδιο, εντός των ορίων της Γιουγκοσλαβίας, αντιτασσόμενη σε αλλαγή συνόρων.

Εμφανώς ανήσυχος ο πρωθυπουργός για τα προβλήματα που δημιουργεί στην κυβέρνηση η επιδρομή των ιμπεριαλιστών και το γεγονός ότι η ίδια έχει επιλέξει να υποκλίνεται εις τους ανωτέρους της, ανέφερε ότι παράταση της κρίσης εγκυμονεί κινδύνους, αφού ήδη έχουμε μεγάλο προσφυγικό ρεύμα, το οποίο - εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις - θα αυξηθεί. Προς τούτο, είπε, η Ελλάδα βρίσκεται σε διαρκή επαφή με όλες τις βαλκανικές χώρες για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, ενώ ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην κυβερνητική... ετοιμότητά της για ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών για πολιτική επίλυση του προβλήματος...

Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις δηλώσεις Κλίντον περί κινδύνου ελληνοτουρκικής σύρραξης, ο Κ. Σημίτης επανέλαβε ότι "δεν υπάρχει κίνδυνος πολέμου" μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Οσον αφορά την εξελισσόμενη κρίση στα Βαλκάνια, δήλωσε και πάλι υποκριτικά ότι η Ελλάδα δε θα μετάσχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις (σ. σ.: λες και το "Θεμιστοκλής" που έστειλε στην Αδριατική είναι... κρουαζιερόπλοιο). ενώ φρόντισε για μια ακόμα φορά να καταδικάσει τις "σερβικές επιχειρήσεις στο Κοσσυφοπέδιο"...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εδήλωσε «παρών» στην PAX AMERICANA (2002-01-13 00:00:00.0)
Καμιά ελληνική συμμετοχή στο παιχνίδι του πολέμου και της λείας (2001-03-28 00:00:00.0)
Το ΝΑΤΟ θέτει τις απαιτήσεις του (2000-02-23 00:00:00.0)
Κουβέντα για τις ευθύνες ΗΠΑ-ΝΑΤΟ (1999-04-21 00:00:00.0)
Διάσκεψη... (1997-11-04 00:00:00.0)
"Τεχνητή" ατμόσφαιρα διαλόγου (1996-09-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ