Τρίτη 12 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ - ΣΥΝΘΕΣΗ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Μπερλουσκόνι... «αλά αμερικάνα»

ΡΩΜΗ.-

Από μία νέα κυβέρνηση υπό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που ενδεχομένως θα βρίσκεται «πιο κοντά» στις Ηνωμένες Πολιτείες παρά στην Ευρώπη, θα «καθοδηγείται» από σήμερα η Ιταλία, με την ορκωμοσία των 23 υπουργών που την απαρτίζουν.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έλαβε την εντολή σχηματισμού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι, την Κυριακή, και επέστρεψε τάχιστα στο Κηρυνάλλιο χτες, παρουσιάζοντας τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Συνολικά αποτελείται από 23 υπουργούς. Ενώ λοιπόν ο Μπερλουσκόνι είναι ήδη πρωθυπουργός, κάτι που επιθυμούσε διακαώς, ώστε να παραστεί στη σύνοδο ηγετών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, που ξεκινά αύριο στις Βρυξέλλες, η ορκωμοσία της κυβέρνησής του θα γίνει σήμερα το μεσημέρι.

Στη νέα κυβέρνηση συμμετέχουν ο ηγέτης του Συνασπισμού, αρχηγός της Εθνικής Συμμαχίας, Τζιανφράνκο Φίνι, ως αντιπρόεδρός της, και ο Ουμπέρτο Μπόσι, ηγέτης της «Λέγκας του Βορρά», ως υπουργός Μεταρρυθμίσεων. Πάντως, τα υπουργεία-κλειδιά κατέλαβαν βουλευτές της «Φόρτσα Ιτάλια» του Μπερλουσκόνι και περισσότερης μνείας χρήζει η υπουργοποίηση του πρώην προέδρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Ρενάτο Ρουτζιέρο, συγκεκριμένα στο υπουργείο Εξωτερικών, γεγονός που θεωρείται από αναλυτές ως ο «αμερικανικός δάκτυλος» στην ιταλική κυβέρνηση...

«Είμαι ικανοποιημένος», δήλωσε ο Μπερλουσκόνι, «διότι κατόρθωσα να σχηματίσω μια άριστη κυβερνητική ομάδα, η οποία θα καταφέρει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις και θα οδηγήσει τη χώρα στον εκσυγχρονισμό, θα εγγυηθεί και θα διευρύνει τις ελευθερίες και την ευημερία όλων των πολιτών».

Από την άλλη πλευρά, η ιταλική αντιπολίτευση εξέφρασε την απογοήτευσή της για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης χαρακτηρίζοντας «ανησυχητική» την τοποθέτηση του αρχηγού της «Λέγκας του Βορρά» στην τρίτη θέση της ιεραρχίας του κυβερνητικού σχήματος.

«Είναι μία απογοητευτική κυβέρνηση. Επειτα από τη δαιμονοποίηση του παλιού σε σχέση με το καινούριο, αυτή η κυβέρνηση γεννήθηκε με τις παλαιότερες μεθόδους του κόσμου, τη μέθοδο της διανομής κατά πολιτικό κόμμα», δήλωσε ο Πιέρο Φασίνο, δεύτερος στην ιεραρχία του συνασπισμού της «Ελιάς», επικρίνοντας το διορισμό του Ουμπέρτο Μπόσι στη θέση του υπουργού Μεταρρυθμίσεων και Αποκέντρωσης και χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα επικίνδυνο.

Από την πλευρά του ο ηγέτης της «Κομμουνιστικής Επανίδρυσης», Φάουστο Μπερτινότι, εκτιμώντας ότι η σύνθεση της κυβέρνησης ήταν μάλλον αναμενόμενη, ανακοίνωσε τις πρώτες μάχες που θα δώσει το κίνημα: «Η αμφισβήτηση της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 8 στη Γένοβα και η ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στον τομέα της μεταλλουργίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ