Τρίτη 12 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Κορυφώνεται το δράμα
  • Προσωρινή εκεχειρία κήρυξαν χτες κυβέρνηση και αυτονομιστές με τη διαφορά πως οι τελευταίοι ξαναρχίζουν τη δράση τους -ακόμη και εντός Σκοπίων!- μετά τις 14.00 (τοπική ώρα) σήμερα...
  • Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ... καταδικάζουν τη «βία» και προσκαλούν τον πρωθυπουργό Γκεοργκιέφσκι σε συνάντηση!

Associated Press

ΣΚΟΠΙΑ.-

Ο εφιάλτης επέκτασης των συγκρούσεων εντός των Σκοπίων παραμένει παρά τη χτεσινή κήρυξη εκεχειρίας (ενδεχομένως εκπνέει γύρω στις 14.00 σήμερα το μεσημέρι) που ανακοίνωσαν χτες (πρώτα) η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι (για «ανθρωπιστικούς λόγους») και έπειτα οι Αλβανοί αυτονομιστές του λεγόμενου «Απελευθερωτικού Στρατού), οι οποίοι απέχουν πλέον μόνο επτά χιλιόμετρα από τα πρώτα βορειοδυτικά προάστια της πρωτεύουσας της ΠΓΔΜ και απειλούν να βομβαρδίσουν το αεροδρόμιο Πέτροβιτς και το διυλιστήριο «ΟΚΤΑ»!

Παράλληλα, με την εύθραυστη εκεχειρία φουντώνει το επιδεινούμενο δράμα δεκάδων χιλιάδων αμάχων που έχουν εγκλωβιστεί εντός και πέριξ των θεάτρων των συγκρούσεων -σε πολλές περιπτώσεις δίχως πόσιμο νερό και αρκετά τρόφιμα!

Μπροστά στο πολεμικό και πολιτικό δράμα, που οδηγεί ολοταχώς στο διαμελισμό και διάλυση της ΠΓΔΜ -με επικίνδυνες επιπτώσεις για την ευρύτερη περιοχή-, οι εταίροι της ΕΕ παραμένουν θεατές που εκτοξεύουν ανελλιπώς λεκτικές καταδίκες κατά της «βίας» των αυτονομιστών και την ίδια ώρα αλυσοδένουν όσο μπορούν τις αρχές της ΠΓΔΜ, ώστε να ενδώσουν στα βασικότερα αιτήματα που εγείρει ο «Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός».

Εκεχειρία με το όπλο στον κρόταφο...


Associated Press

Ο Νικόλα Ντιμιτρόφ, σύμβουλος του προέδρου Μπόρις Τραϊκόφσκι, ήταν ο άνθρωπος που ανακοίνωσε νωρίς χτες το μεσημέρι τη «μονομερή» κήρυξη εκεχειρίας στα μέτωπα του πολέμου -και ιδιαίτερα στις περιοχές του Κουμάνοβο- για να αποφευχθούν μείζονες ανθρωπιστικές καταστροφές, εξαιτίας της έλλειψης πόσιμου νερού και τροφίμων για χιλιάδες αμάχων.

Ο Ντιμιτρόφ απέφυγε να διευκρινίσει τη διάρκεια της εκεχειρίας που κήρυξε η κυβέρνηση Γκεοργκιέφσκι και διέψευσε πως προέβη σ' αυτή την απόφαση, επειδή φοβήθηκε τις απειλές των αυτονομιστών για βομβαρδισμό νευραλγικών σημείων εντός των Σκοπίων. Αρκέστηκε, πάντως, να προσθέσει πως το μέτρο της εκεχειρίας ελήφθη μετά από «συστάσεις» (δηλαδή, πιέσεις...) αξιωματούχων του Οργανισμού για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

«Η μονομερής εκεχειρία αποσκοπεί στην παροχή πόσιμου νερού και τροφίμων στους κατοίκους του Κουμάνοβο και της περιοχής του Λίπκοβο. Η εκεχειρία θα διαρκέσει μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι ανθρωπιστικές ενέργειες, που θα οργανώσει ο ΟΑΣΕ», είπε ο Ντιμιτρόφ. Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο πρόεδρος Τραϊκόφσκι σε συμφωνία με το διοικητή του Γενικού Επιτελείου Στρατού της ΠΓΔΜ κατέληξαν σ' αυτή την απόφαση, με σκοπό την αντιμετώπιση της κρίσης και πάταξη των τρομοκρατών υπό τις εντολές ενός κοινού επιτελείου,«Κέντρου», μεταξύ στρατού και αστυνομίας που αναμένεται να συγκροτηθεί σήμερα.

Ο Ντιμιτρόφ, αναφερόμενος στις απειλές για βομβαρδισμό νευραλγικών κέντρων των Σκοπίων, που εκτόξευσαν προχτές στελέχη των Αλβανών αυτονομιστών, δήλωσε:«Οι απειλές είναι σοβαρές, εντούτοις η χώρα θα κάνει το καλύτερο δυνατό, για να εξουδετερώσει αυτές τις απειλές. Οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν το τελευταίο τους όπλο στις εναντίον μας επιθέσεις: τον άμαχο πληθυσμό. Μια τέτοια κίνηση δε φανερώνει παρά μόνον αδυναμία...».

Την ίδια περίπου ώρα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Στέβο Πενταρόφσκι, εξέφραζε σε δημοσιογράφους την οργή των κατοίκων τού παρακείμενου -με την κωμόπολη Αρατσίνοβο (που έχουν καταλάβει οι αυτονομιστές από την Παρασκευή)- χωριού Σταζκόφσκι, που ζήτησαν, όπως είπε, από τις αρχές όπλα για να υπερασπιστούν εαυτούς και τη χώρα!

Στο άλλο «στρατόπεδο», οι αυτονομιστές ανακοίνωσαν νωρίς το απόγευμα πως θα «σεβαστούν» την εκεχειρία που κήρυξε η κυβέρνηση Γκεοργκιέφσκι τουλάχιστον για 24 ώρες. Σύμφωνα με φαξ, που απέστειλε εκπρόσωπος των Αλβανών αυτονομιστών στο πρακτορείο «Ρόιτερς», τα όπλα του λεγόμενου «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού» θα σιωπήσουν έως τις 14.00 (τοπική ώρα) σήμερα.

Δεν κατέστη σαφές εάν αμέσως μετά ή λίγο αργότερα θα υλοποιήσουν τις απειλές περί βομβαρδισμού του αεροδρομίου «ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ» των Σκοπίων, του διυλιστηρίου «ΟΚΤΑ», αστυνομικών τμημάτων της πρωτεύουσας... Πάντως, σύμφωνα με χτεσινή δήλωση του διοικητή των αυτονομιστών γνωστού με το «όνομα» Χότζα, το βαρύ πυροβολικό του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού» στοχεύει ήδη προς τα Σκόπια...

Ολοι ακυρώνουν δρομολόγια πλην...«Λουφτχάνσα»

Πάντως, οι απειλές των αυτονομιστών πως διαθέτουν τα «κατάλληλα» όπλα και απλώς αναμένουν την εντολή για να αρχίσουν τους βομβαρδισμούς και εντός Σκοπίων, ελήφθησαν πολύ σοβαρά από τις διοικήσεις όλων των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιριών που πραγματοποιούν δρομολόγια από και προς τα Σκόπια πλην της γερμανικής «Λουφτχάνσα»...

Οι πρώτες εταιρίες που ματαίωσαν τα δρομολόγια προς τα Σκόπια ήταν η «Μπριτς Αιργουέις», οι γιουγκοσλαβικές αερογραμμές «JAT», ενώ η ελβετική «Σουίς Αιρ» παρέκαμψε το αεροδρόμιο των Σκοπίων, πραγματοποιώντας προσωρινώς πτήσεις μόνον προς το νότιο αεροδρόμιο της Οχρίδας.

Νωρίτερα, (Κυριακή) είχε προηγηθεί η έκδοση απαγορευτικής ταξιδιωτικής οδηγίας προς την ΠΓΔΜ από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να μην πραγματοποιούν ταξίδια προς τα Σκόπια.

«Η κατάσταση στα βορειοδυτικά της χώρας και κυρίως στο Αρατσίνοβο, κοντά στα Σκόπια, είναι δυνητικά επικίνδυνη. Οσοι Αμερικανοί πολίτες ζουν στην περιοχή θα πρέπει να προσέχουν σ'όλη τη "Μακεδονία", αποφεύγοντας τα πλήθη και τις διαδηλώσεις, να παρακολουθούντα τοπικά νέα και να αναθεωρούν καταλλήλως τα σχέδια μετακίνησής του», ανέφερε η ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η ΕΕ καταδικάζει...

Το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ συνεδρίασε χτες στο Λουξεμβούργο και εξέδωσε μία διόλου πρωτότυπη ανακοίνωση σε σχέση με τις δραματικές εξελίξεις στα Σκόπια. Πρώτα, εξέφρασε τη «βαθύτατη ανησυχία του» για την επιδείνωση της κατάστασης στην ΠΓΔΜ. Επειτα, καταδίκασε τις «συνεχιζόμενες τρομοκρατικές ενέργειες των Αλβανών εξτρεμιστών», τους κάλεσε να καταθέσουν τα όπλα και απηύθυναν έκκληση στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για...«αυτοσυγκράτηση»...

«Οι εξτρεμιστές πρέπει να καταθέσουν τα όπλα... Οποιαδήποτε απάντηση πρέπει να είναι ανάλογη των ενεργειών τους», ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, μην παραλείποντας να επικροτήσουν το αόριστο σχέδιο «ειρήνης» που παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τραϊκόφσκι χαρακτηρίζοντάς το ως «μια εποικοδομητική προσέγγιση για να ξεπεραστεί η παρούσα κρίση».

Τη δε ύστατη στιγμή, που η φωτιά του πολέμου απειλεί να πνίξει την ΠΓΔΜ απ' άκρη σ' άκρη, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ επέμειναν ευθαρσώς... σε ακαδημαϊκές παρατηρήσεις, όπως η «σημασία του διαλόγου στις σχέσεις μεταξύ των εθνοτήτων στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού», η ανάγκη «συνολικής μεταρρύθμισης που θα "εγγυάται τα δικαιώματα ολόκληρου του πληθυσμού της χώρας ανεξαρτήτως εθνότητας» κ.λπ.

Και οι υπουργοί ΕΕ ολοκλήρωσαν τη «σημαντική» συνεισφορά τους» για «ειρήνη» στην ΠΓΔΜ, προσκαλώντας τον πρωθυπουργό Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι να τους συναντήσει στην επόμενη υπουργική σύνοδό τους, στις 25 και 26 Ιουνίου...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο Ρόμπερτσον «αναβαθμίζει» την «Απαραίτητη Συγκομιδή»... (2001-08-30 00:00:00.0)
Αρχίζει η ΝΑΤΟική επέμβαση (2001-08-18 00:00:00.0)
Το ΝΑΤΟ «βιάζεται» και πιέζει για άμεση υπογραφή συμφωνίας... (2001-08-08 00:00:00.0)
ΝΑΤΟ - ΕΕ κορυφώνουν τον εκβιασμό (2001-07-19 00:00:00.0)
Υποχωρήσεις δίχως ανταπόκριση... (2001-06-01 00:00:00.0)
Νέος γύρος σύγκρουσης στρατού - ανταρτών (2001-05-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ