Τρίτη 12 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΒΕΤΙΑ - ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
Εγκατάλειψη της «περίφημης ουδετερότητας»

ΒΕΡΝΗ.-

Εστω και οριακά, έστω και με πολύ χαμηλή συμμετοχή, οι Ελβετοί εκλογείς ψήφισαν υπέρ της τροποποίησης του νόμου και κατά αυτόν τον τρόπο επιτρέπεται πια στους Ελβετούς στρατιώτες που συμμετέχουν σε ειρηνευτικές αποστολές στο εξωτερικό να φέρουν όπλα, όπως ανακοίνωσε στη Βέρνη ο Ελβετός υπουργός Αμυνας Σάμουελ Σμιντ.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Κυριακής, το 50,99% των Ελβετών τάχθηκε υπέρ της τροποποίησης νόμου, έναντι του 49,01% που ψήφισε κατά, τη στιγμή που η συμμετοχή στο δημοψήφισμα έφθασε το 41,74%. Πάντως, το δημοψήφισμα που προωθήθηκε από την κυβέρνηση, αν και τελικά έτυχε της επικύρωσης του εκλογικού σώματος, έχει προκαλέσει μεγάλη ένταση και διαμάχη στο εσωτερικό της Ελβετίας, καθώς όσοι είχαν ταχθεί υπέρ του «ΟΧΙ» υποστήριζαν με σθένος ότι η ψήφιση της σχετικής τροποποίησης θα πλήξει την ουδετερότητα της χώρας και θα οδηγήσει τελικά στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Οι Ελβετοί ψηφοφόροι (51,16%) τάχθηκαν επίσης υπέρ της συμμετοχής των Ελβετών στρατιωτών σε στρατιωτικές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, που ήταν δεύτερο ερώτημα του δημοψηφίσματος. Ενώ και στο τρίτο ερώτημα του δημοψηφίσματος τάχθηκαν υπέρ με 64,14% και αφορούσε στην κατάργηση άρθρου του Συντάγματος που προέβλεπε κυβερνητική έγκριση για τη δημιουργία επισκοπών. Το άρθρο αυτό είχε προστεθεί το 1874 στο Σύνταγμα του 1848, σε μία περίοδο θρησκευτικών εντάσεων, στη διάρκεια της οποίας οι Προτεστάντες, που αποτελούσαν την πλειοψηφία, εξέφραζαν φόβους για εξάπλωση του καθολικισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ