Τρίτη 12 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αναμένοντας αποτελέσματα από το διπλωματικό μαραθώνιο

To μικρό κοριτσάκι βλέπει τα ερείπια του σπιτιού που γκρέμισαν οι ισραηλινές μπουλντόζες

Associated Press

To μικρό κοριτσάκι βλέπει τα ερείπια του σπιτιού που γκρέμισαν οι ισραηλινές μπουλντόζες
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ - ΚΑΪΡΟ.-

Συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος στη Μέση Ανατολή, όπου το Σαββατοκύριακο επικράτησε οργασμός διαβουλεύσεων Ευρωπαίων και Αμερικανών διπλωματών. Παρά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις, οι διαφωνίες ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους δε φαίνεται να γεφυρώνονται παρά τις εντεινόμενες προσπάθειες του διευθυντή της CIA Τζορτζ Τένετ να πετύχει τη συναίνεση των δύο πλευρών σε ένα σχέδιο σημείων για την εδραίωση της εκεχειρίας. Οι εξελίξεις αυτές, καθώς και τα συνεχιζόμενα κρούσματα βίας, έστω και μειωμένης εμβέλειας, κάνουν πολλούς και από τις δύο πλευρές να εκτιμούν ότι δεν πρόκειται παρά για μία ανάπαυλα σε μια πολύχρονη αιματηρή αντιπαράθεση.

Για αργά χτες το βράδυ είχε προγραμματιστεί η συνάντηση Ισραηλινών και Παλαιστινίων αξιωματούχων ασφαλείας υπό τον Τζορτζ Τένετ, με στόχο να εξασφαλιστεί έστω και μια ελάχιστη συμφωνία στο κείμενο σημείων που παρουσίασε ο διευθυντής της CIA, στις δύο πλευρές, την Παρασκευή. Οι προοπτικές της συνάντησης δε διαγράφονταν ιδιαίτερα αισιόδοξες, αφού οι Αμερικανοί αξιωματούχοι την είχαν, ήδη, αναβάλει κατά ένα 24ωρο, διαπιστώνοντας, την Κυριακή, ότι οι διαφωνίες παραμένουν μεγάλες.

Αν και επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί το περιεχόμενο των προτάσεων Τένετ, αμερικανικές πηγές δήλωναν ότι προβλέπουν πέντε βασικά βήματα: τη σύλληψη υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες από την Παλαιστινιακή Αρχή, τον τερματισμό κάθε είδους παρακίνησης σε βία, τον τερματισμό των ισραηλινών επιθέσεων, την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων στις θέσεις που κατείχαν πριν από την έναρξη της Ιντιφάντα και την επανάληψη της συνεργασίας ασφαλείας. Τέλος, ο Τένετ φέρεται να προτείνει ως διάστημα εφαρμογής τις 6 εβδομάδες, προκειμένου στη συνέχεια να αρχίσει η πλήρης υλοποίηση των προτάσεων της έκθεσης Μίτσελ.

Οι προτάσεις αυτές βρίσκουν σύμφωνους, μεν, Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, όμως και οι δύο «διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις». Συγκεκριμένα, οι Ισραηλινοί επιμένουν στον άμεσο τερματισμό κάθε ενέργειας που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως βία και τονίζουν ότι στη συνέχεια θα εξεταστούν όλες οι υπόλοιπες κινήσεις τους. Οι Παλαιστίνιοι, από την άλλη, επιμένουν στη σύνδεση θεμάτων ασφαλείας και πολιτικών και ζητούν παράλληλη πορεία, τονίζοντας ότι κομβικό σημείο κατέχει το «πάγωμα» κάθε εποικιστικής δραστηριότητας. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού Κοινοβουλίου, Αχμέντ Κουρέια, τόνιζε ότι «δεν μπορεί η Παλαιστινιακή Αρχή να λειτουργήσει ως αστυνομία του Ισραήλ και να προχωρήσει σε συλλήψεις», αλλά πρόσθεσε ότι «αν υπάρχει συνολική συμφωνία, τα πράγματα αλλάζουν και η Παλαιστινιακή Αρχή θα πράξει τα πάντα για να την τηρήσει».

Σε «πρώτο ρόλο» η ΕΕ, «παραφωνίες» Σαρόν

Την ίδια στιγμή, στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ είχαν ξεχωριστές συναντήσεις με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Σιμόν Πέρες και τον Παλαιστίνιο υπουργό Διεθνούς Συνεργασίας Ναμπίλ Σάαθ. Ο Πέρες εκτίμησε ότι η υπάρχουσα εκεχειρία είναι μία πρόοδος, ενώ ο Σάαθ εξήρε τις προσπάθειες του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ για την επίτευξή της, καλώντας την ΕΕ να συνεχίσει τον «πρωταγωνιστικό της ρόλο». Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος αναφέρθηκε στην καταστροφή που έχει υποστεί η παλαιστινιακή οικονομία και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι δεν «προσπαθεί το ίδιο για την εκεχειρία, αλλά θέτει διαρκώς όλο και περισσότερα παράλογα αιτήματα, χωρίς να δίνει τίποτε».

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ, από την άλλη, επέμειναν στην αναγκαιότητα άμεσης εφαρμογής της έκθεσης Μίτσελ και επανέλαβαν το αίτημα για «πάγωμα» κάθε εποικιστικής δραστηριότητας. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση έλαβε μέρος και ο επικεφαλής Εξωτερικών Σχέσεων και Ασφάλειας της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα, ο οποίος μαζί με τον προεδρεύοντα της ΕΕ, Σουηδό πρωθυπουργό, Γκόραν Πέρσον, πραγματοποίησαν, το Σαββατοκύριακο, περιοδεία - αστραπή στην περιοχή και είχαν συναντήσεις με τους Αριέλ Σαρόν, Γιάσερ Αραφάτ και τον Ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα. Αναλόγου περιεχομένου ήταν και οι δηλώσεις του ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ, Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος, ο οποίος παραμένει στην περιοχή και χτες είχε συνάντηση με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Αχμέντ Μάχερ. Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα φθάνει, σήμερα, και ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, αρχίζοντας μία εβδομαδιαία περιοδεία στην περιοχή.

Και ενώ εξελίσσεται ο διπλωματικός μαραθώνιος και οι τόνοι έχουν χαμηλώσει, ο Αριέλ Σαρόν, σε μια κίνηση που για πολλούς εκτιμήθηκε ως προσπάθεια κατευνασμού της αυξανόμενης οργής των εποίκων, δήλωνε, την Κυριακή, κατά το τακτικό υπουργικό συμβούλιο ότι «οι Παλαιστίνιοι επιμένουν στη βία και στην τρομοκρατία, γι' αυτό και τα αιτήματα για την ισραηλινή ασφάλεια είναι αδιαπραγμάτευτα». Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του αρχηγού του ισραηλινού ΓΕΣ, Σαούλ Μοφάζ, ο οποίος χαρακτήρισε «ψευδαίσθηση» την εκεχειρία και δήλωσε ότι «προετοιμάζεται για μακρόχρονη και επίπονη αναμέτρηση με τους Παλαιστινίους».

«Σημεία» έντασης

Σοβαρά τραυματισμένος νοσηλεύεται ο 25χρονος Ιμάν Αμπού Τιάμπ, που εκτιμάται ότι είναι μέλος της Τζιχάντ, όταν το αυτοκίνητό του εξερράγη ενώ το στάθμευε στο προσφυγικό στρατόπεδο της Τουλκαρέμ, στη Δυτική Οχθη. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι μιλούν για «απόπειρα δολοφονίας ακριβείας», ενώ ο ισραηλινός στρατός δε σχολίασε το γεγονός. Την ίδια στιγμή, θρήνος επικρατούσε στη Γάζα για το θάνατο τριών γυναικών, την Κυριακή, από τα πυρά ισραηλινού τεθωρακισμένου, «αντίποινα για πυρά που δεχόταν από την κατοικημένη περιοχή», ενώ οργή προκάλεσε η κατεδάφιση σπιτιού 15μελούς παλαιστινιακής οικογένειας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Παράλληλα, οξύνεται η αγανάκτηση ανάμεσα στους εποίκους, μετά την είδηση του θανάτου του 5μηνου βρέφους εποίκων, που είχε τραυματιστεί από πέτρα, την περασμένη βδομάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ