Τρίτη 12 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με το βλέμμα στραμμένο στην Ευρώπη

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Η πτώση της στερλίνας στα χαμηλότερα επίπεδα - ρεκόρ ήταν η μεγαλύτερη είδηση της εκλογικής αναμέτρησης της 7ης Ιουνίου. Εξάλλου, η «άνετη» νίκη του Εργατικού Κόμματος ήταν παραπάνω από δεδομένη και απλά επιβεβαιώθηκε από τα αποτελέσματα της κάλπης. Το ερώτημα της ένταξης της Βρετανίας στη ζώνη του Ευρώ και στενότερης ευρωπαϊκής προσέγγισης, σε απόλυτη συνάφεια με την πτώση της στερλίνας, εξακολουθεί να ζητεί απάντηση...

Μια πρώτη δόθηκε από τον ίδιο τον νυν ΥΠΕΞ και πρώην υπουργό Εσωτερικών, Τζακ Στρο, ο οποίος στις πρώτες του δηλώσεις, χτες υπογράμμισε πολύ χαρακτηριστικά ότι η Βρετανία «άντλησε και θα συνεχίσει να αντλεί μεγάλα οφέλη από την αλλαγή της σχέσης μας με την Ευρώπη». Αραγε, αποτελεί την πιο σαφή ένδειξη, η πρώτη ανακοίνωση ως υπουργού Εξωτερικών, του χαρακτηριζόμενου ως «ευρωσκεπτικιστή» αλλά και γνωστού από το χειρισμό της υπόθεσης Πινοτσέτ; Ο Στρο υπογράμμισε πως «καταδείξαμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε περισσότερα για τα βρετανικά συμφέροντα, κερδίζοντας συμμάχους και κυριαρχώντας στις συζητήσεις παρά με την απομόνωση», πλέκοντας, παράλληλα, το εγκώμιο του προκατόχου του, του Ρόμπιν Κουκ, ο οποίος προς γενική έκπληξη δε διατήρησε τη θέση του στη νέα κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ. «Η συμβολή του υπήρξε τεράστια και λογαριάζω να συνεχίσω στο δικό του δρόμο», δήλωσε ο Στρο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται να υιοθετήσει την πολύ φιλοευρωπαϊκή γραμμή που τήρησε επί τέσσερα χρόνια, ο Κουκ.

Το ερώτημα όμως εξακολουθεί να παραμένει... αναπάντητο εν μέρει, αν και η αλλαγή βάρδιας, μάλλον ενέχει το συστατικό μιας πιο προσεκτικής, διπλωματικής αλλά οριστικής προσέγγισης και ένταξης. Εξάλλου, για το ίδιο ζήτημα, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ο Τόνι Μπλερ, αναμένεται να ανεβάσει κατακόρυφα το θερμόμετρο με την αρχή της εκστρατείας ενημέρωσης για το Ευρώ, ενόψει του δημοψηφίσματος που είναι αποφασισμένος να κάνει για την ένταξη της Βρετανίας στην ΟΝΕ. Δημοψήφισμα, που σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» προσδιορίζεται χρονικά από το 2002 έως και το 2006, δηλαδή στο τέλος της δεύτερης θητείας του ως πρωθυπουργού. Από την άλλη πλευρά όμως ο βρετανικός «Γκάρντιαν» επισημαίνει, βάσει πληροφοριών ανώτατων στελεχών του Εργατικού Κόμματος, ότι η κυβέρνηση, ειδικά μετά το αρνητικό αποτέλεσμα της Ιρλανδίας, ενδέχεται να αποφασίσει κατά της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, ή για την τοποθέτησή του μετά το 2004, όπου θα πραγματοποιηθεί και η διακυβερνητική Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης και της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ