Τρίτη 12 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Εκτελέστηκε ο «βομβιστής της Οκλαχόμα»

ΤΕΡ ΟΤ, ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΣ ΙΝΤΙΑΝΑ- ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Από χτες στις 7.14 το πρωί -τοπική ώρα- ο «βομβιστής της Οκλαχόμα», Τίμοθι ΜακΒέι, πέρασε τις πύλες του Αδη, βάζοντας ένα προσωρινό τέρμα στην υπόθεση.

Οπως ανακοίνωσε ο Χάρλεϊ Λάπιν, διευθυντής των φυλακών της πόλης Τερ Οτ στην Πολιτεία της Ιντιάνα, ο Μακβέι, βετεράνος του πολέμου στον Περσικό, εκτελέστηκε με θανατηφόρα ένεση, παρουσία τριάντα μαρτύρων, ανάμεσά τους οι δύο συνήγοροι των επιζώντων της βομβιστικής επίθεσης, αλλά και συγγενών θυμάτων. Ηταν η πρώτη εκτέλεση για ομοσπονδιακό αδίκημα από το 1963.

Ο Μακβέι είχε καταδικαστεί σε θάνατο στις 2 Ιουνίου του 1997 για την επίθεση σε ομοσπονδιακό κτίριο της Οκλαχόμα, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 168 ανθρώπους, ανάμεσά τους και 19 βρέφη και παιδιά και είχε προκαλέσει τον τραυματισμό εκατοντάδων άλλων.

Αν και ο ίδιος ο Μακβέι, παρέμεινε παντελώς ήρεμος και αποφασισμένος κατά τη διάρκεια της εκτέλεσής του- εξάλλου είχε αρνηθεί να προσφύγει στο δικαίωμα της έφεσης της απόφασης καταδίκης εις θάνατον, μετά την αποκάλυψη ότι περίπου 6.000 σελίδες της δικογραφίας είχαν αποκρυφτεί από τους πράκτορες του FBI- έξω από το ομοσπονδιακό κτίριο, εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν μαζευτεί διαμαρτυρόμενοι για την εκτέλεση χαρακτηρίζοντάς την «εκδικητική δικαιοσύνη» και «πολιτική των δολοφονιών».

Διαμαρτυρία που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τη δήλωση του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Ουόκερ Μπους πως με την εκτέλεση του Μακβέι αποδόθηκε δικαιοσύνη για τα θύματα της αιματηρής επίθεσης του 1995, αλλά σε πλήρη συμφωνία με δεκάδες οργανώσεις αλλά και κυβερνήσεις που καταδικάζουν τη θανατική ποινή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ