Τρίτη 12 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Το ΔΝΤ συνεχίζει να εκβιάζει

ΑΓΚΥΡΑ.-

Νέες πιέσεις ασκεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προς την κυβέρνηση της Τουρκίας για να «επιταχυνθούν» οι διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και να εφαρμοστεί απαρεγκλίτως το πρόγραμμα λιτότητας, μέτρα που συνοδεύουν τη συμφωνία δανειοδότησης της χώρας με 15,7 δισ. δολάρια.

«Το πρόγραμμα προϋποθέτει πλήρη πολιτική στήριξη και αυστηρή εφαρμογή των μέτρων», δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου του ΔΝΤ για την Τουρκία, Γιούχα Κακόνεν. Ο εκβιασμός του ΔΝΤ προς την τουρκική κυβέρνηση είναι σαφής: Οι συμφωνίες αυξήσεων που συμφώνησε με τους δημόσιους υπαλλήλους - που ούτε κατά διάνοια δεν ισοσταθμίζουν τις απώλειες για τα εισοδήματά τους από την πτώση της τιμής της τουρκικής λίρας - για τον Κακόνεν αποτελούν «παραβίαση» των συμπεφωνηθέντων. Και η συνέχιση της αποδέσμευσης χρημάτων από το Ταμείο - ήδη αποδεσμεύθηκαν 4 δισ. δολάρια το Μάη και άλλα 1,6 δισ. θα δοθούν την 25η Ιουνίου - θα γίνει μόνο στην περίπτωση που το ΔΝΤ είναι «ικανοποιημένο» με την «πρόοδο» της Τουρκίας.

Στο πολιτικό σκηνικό η κατάσταση παραμένει τεταμένη: Από τη μια διαδικασία απόφασης στη δίκη του Φαζιλέτ, του ισλαμιστικού κόμματος Αρετής που αποτελεί την αξιωματική αντιπολίτευση και από την άλλη η συνέχεια της αποχώρησης στελεχών των υπηρεσιών ασφαλείας που πρόσκεινταν στον Σαντετίν Ταντάν λόγω της παραίτησης/καθαίρεσής του, που συνοδεύτηκε με αναλύσεις για την επιχείρηση «καθαρά χέρια αλά τούρκα» που είχε αρχίσει, αναλύσεις που επισημαίνουν (π.χ., βλ. «Τurkish Daily News», 11 Ιουνίου 2001) τον κίνδυνο να «υπερισχύσει» και πάλι η... διαφθορά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ