Κυριακή 11 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΔΙΕΘΝΗ
V. ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΣΤΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΞΙΩΜΑΤΑ

Αρθρο 40.

Το ΚΚΕ αποδίδει ιδιαίτερη προσοχή στην ανάπτυξη και τον ταξικό προσανατολισμό του μαζικού κινήματος και σε πρώτη γραμμή του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Για το συντονισμό των μελών του Κόμματος την ενιαία δράση τους και γενικά την εκπλήρωση της αποστολής τους, μέσα στις αντίστοιχες μαζικές εργατικές και λαϊκές οργανώσεις τα καθοδηγητικά κομματικά όργανα, συγκροτούν, από τα εκλεγμένα στις διοικήσεις τους και άλλα κομματικά μέλη, κομματικές ομάδες που δρουν κάτω από την καθοδήγησή τους. Εάν δεν υπάρχουν εκλεγμένα κομματικά μέλη, συγκροτείται κομματική ομάδα ολιγομελής από μέλη που ανήκουν και δουλεύουν δραστήρια στο συγκεκριμένο φορέα.

Οι κομματικές ομάδες, με σύμφωνη γνώμη των κομματικών οργανώσεων, μπορούν να κάνουν συσκέψεις των κομματικών μελών και οπαδών που ανήκουν και δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς.

Οι κομματικές ομάδες συζητούν τα προβλήματα του τομέα δράσης τους, στη βάση των γενικών θέσεων του Κόμματος και των κατευθύνσεων των αντίστοιχων καθοδηγητικών οργάνων. Υπερασπίζονται την αυτοτέλεια, τη δημοκρατική λειτουργία και αναπτύσσουν τον ταξικό προσανατολισμό των φορέων που δραστηριοποιούνται.

Αρθρο 41.

Τα μέλη του Κόμματος που εκλέγονται σε νομοθετικά σώματα, σε αντιπροσωπευτικά ή άλλα αιρετά όργανα εφαρμόζουν την πολιτική και τις αποφάσεις του Κόμματος και υπερασπίζονται με συνέπεια γενικότερα τα λαϊκά συμφέροντα.

Για να προταθούν κομματικά μέλη σε αιρετές θέσεις, πρέπει να παίρνεται η γνώμη της ΚΟΒ και των οργάνων που ανήκουν.

Το αξίωμα που κατέχουν είναι στη διάθεση του Κόμματος.

Οι μισθοί, αποζημιώσεις και συντάξεις ή άλλα οικονομικά οφέλη που απορρέουν από την αιρετή θέση διατίθενται σύμφωνα με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής. Το Κόμμα παίρνει υπόψη τις ανάγκες των στελεχών που απορρέουν από τις απαιτήσεις του αξιώματος και φροντίζει, στο μέτρο του δυνατού, να καλύπτονται.

Οι βουλευτές και ευρωβουλευτές μέλη του Κόμματος συγκροτούν την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Η λειτουργία και το περιεχόμενο δράση της καθορίζεται από την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος.

VI. ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ - ΚΝΕ

Αρθρο 42.

Το ΚΚΕ στην ιστορική του διαδρομή πάντα έδινε και δίνει ιδιαίτερη προσοχή στη διαπαιδαγώγηση και τα προβλήματα της ελληνικής νεολαίας:

α) Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας είναι μαζική πολιτική οργάνωση της ελληνικής νεολαίας, οργανωτικά αυτοτελής. Καθοδηγείται ιδεολογικά, πολιτικά από το ΚΚΕ, δέχεται το Πρόγραμμα του ΚΚΕ και προωθεί την πολιτική του.

β) Τα καθοδηγητικά όργανα του Κόμματος συντονίζουν τη δράση τους με τα αντίστοιχα όργανα της ΚΝΕ, από την Κεντρική Επιτροπή ως τις ΚΟΒ. Εχουν την ευθύνη να παρέχουν στις οργανώσεις της ΚΝΕ κάθε δυνατή πολιτική και ιδεολογική βοήθεια που χρειάζεται για τη συσπείρωση και αγωνιστική κινητοποίηση των νέων, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και τη διεύρυνση της επιρροής της στη νεολαία.

γ) Οι αντίστοιχες οργανώσεις της ΚΝΕ αντιπροσωπεύονται στο συνέδριο, στα Σώματα του Κόμματος και στις συνδιασκέψεις των κομματικών οργανώσεων με αντιπροσωπεία τους που έχει δικαίωμα λόγου.

VII. ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Αρθρο 43.

Οι οικονομικοί πόροι του Κόμματος προέρχονται από τις συνδρομές των μελών, από οικονομικές εξορμήσεις στα μέλη και στους φίλους του Κόμματος, από προαιρετικές εισφορές, δωρεές ή κληρονομιές, από επιχειρηματικές δραστηριότητες που αναπτύσσει το Κόμμα, από τους μισθούς, συντάξεις και αποζημιώσεις που παίρνουν τα εκλεγμένα ή εξουσιοδοτημένα από το Κόμμα σε δημόσια αξιώματα μέλη του και από την κρατική χρηματοδότηση που δικαιούται το Κόμμα.

Αρθρο 44.

Η Κεντρική Επιτροπή ορίζει το ύψος της μηνιαίας συνδρομής των μελών, το οποίο δεν μπορεί να είναι κάτω από το 1% των εσόδων τους. Ορίζει επίσης το ποσοστό που πρέπει να αποδίδουν στην Κεντρική Επιτροπή οι οργανώσεις από την οικονομική τους δραστηριότητα. Τα μέλη που έχουν να πληρώσουν τη συνδρομή τους πάνω από 6 μήνες, χωρίς συγκεκριμένη αιτία, δεν μπορούν να παραμένουν στο Κόμμα.

Αρθρο 45.

Ο προϋπολογισμός του ΚΚΕ εγκρίνεται από την Κεντρική Επιτροπή. Ο προϋπολογισμός κάθε οργάνωσης εγκρίνεται από τα αντίστοιχα όργανα. Κάθε Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου παρουσιάζει έκθεση και οικονομική κατάσταση στα Σώματα από τα οποία έχει εκλεγεί.

Η Κεντρική Επιτροπή διαχειρίζεται τα οικονομικά και την περιουσία του Κόμματος και ενημερώνει τακτικά τα μέλη του Κόμματος για τη γενική πορεία των οικονομικών. Ορίζει Επιτροπή Οικονομικών, η οποία παρακολουθεί και καθοδηγεί τους αντίστοιχους τομείς.

Αρθρο 46.

Η οικονομική διαχείριση που ασκούν οι κομματικές οργανώσεις ελέγχεται σε μόνιμη και διαρκή βάση από τις αντίστοιχες επιτροπές οικονομικού ελέγχου.

Οι εκθέσεις και τα πορίσματα των επιτροπών αυτών είναι πάντα στη διάθεση των κομματικών οργάνων και των κομματικών μελών της αντίστοιχης οργάνωσης. Η Κεντρική Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου μπορεί να ελέγχει τα οικονομικά των κομματικών οργανώσεων.

Αρθρο 47.

Η κατάχρηση οικονομικών του Κόμματος τιμωρείται με διαγραφή.

VIIΙ. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ

Αρθρο 48.

Η τήρηση και υπεράσπιση των διατάξεων του καταστατικού είναι ευθύνη κάθε μέλους, οργάνωσης και οργάνου του ΚΚΕ.

Μέλη του Κόμματος, στελέχη, οργανώσεις και όργανα που παραβιάζουν το Καταστατικό υπόκεινται στις παρακάτω πειθαρχικές κυρώσεις, ανάλογα με το παράπτωμα:

Παρατήρηση

Μομφή

Προειδοποίηση διαγραφής

Διαγραφή από το Κόμμα

Για σοβαρά παραπτώματα που αφορούν στελέχη καθοδηγητικών

οργάνων μπορεί να επιβληθεί από το αντίστοιχο όργανο η ποινή της

καθαίρεσης.

Αρθρο 49.

Η υπόσκαψη της κομματικής ενότητας, η απόπειρα δημιουργίας παρατάξεων και ομάδων, η παραβίαση των κανόνων περιφρούρησης του Κόμματος, τιμωρούνται με αυστηρότητα, μέχρι και τη διαγραφή από το Κόμμα.

Η άρνηση εκτέλεσης αποφάσεων του Κόμματος, καθώς και άλλες ενέργειες που βλάπτουν τα συμφέροντα του Κόμματος και παραβιάζουν την κομματική πειθαρχία έχουν ως συνέπεια κομματικές κυρώσεις, που μπορεί, ανάλογα με τη σοβαρότητά τους, να φτάνουν ως τη διαγραφή.

Διαγράφονται οπωσδήποτε από το Κόμμα εκείνα τα μέλη που οι πράξεις και η διαγωγή τους δε συμβιβάζονται με την ιδιότητα του μέλους του Κόμματος, ειδικά, μέλη που προδίνουν το Κόμμα στον ταξικό εχθρό, στην Ασφάλεια, στην ανάκριση, στο δικαστήριο, που κάνουν καταχρήσεις χρημάτων του Κόμματος ή άλλων οργανισμών στους οποίους εκπροσωπούν το Κόμμα, καθώς και μέλη που η κομματική τους διαγωγή και συμπεριφορά δε συμβιβάζεται με τις απαιτήσεις της κομματικότητας και της κομματικής ηθικής.

Επίσης διαγράφεται από το Κόμμα το μέλος που, χωρίς δικαιολογημένη αιτία, δεν πληρώνει την οικονομική του συνδρομή πάνω από 6 μήνες συνέχεια.

Αρθρο 50.

Διακοπή της οργανωτικής σχέσης του μέλους με το Κόμμα γίνεται και με την αποχώρησή του είτε με τη συνεχή αδικαιολόγητη απουσία του από τις κομματικές δραστηριότητες. Σε αυτές τις περιπτώσεις η ΚΟΒ προβαίνει στη διαγραφή του από τη δύναμή της.

Αρθρο 51.

Κυρώσεις έχουν δικαίωμα να επιβάλουν οι ΚΟΒ και όλα τα κομματικά Σώματα και όργανα.

Για τη διαγραφή από το Κόμμα αποφασίζει η συνέλευση της ΚΟΒ και η απόφαση εκτελείται ύστερα από την επικύρωσή της από το αμέσως παραπάνω όργανο.

Αν θεωρηθεί αναγκαίο, η απόφαση διαγραφής δημοσιεύεται στον κομματικό Τύπο.

Τα παραπάνω από την ΚΟΒ Σώματα και όργανα μπορούν να κάνουν προτάσεις για διαγραφή στην ΚΟΒ. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις η Κεντρική Επιτροπή μπορεί να αποφασίζει τη διαγραφή μέλους του Κόμματος. Η χρήση αυτού του δικαιώματος γίνεται, όταν συντρέχουν σοβαροί λόγοι και αφορά μέλη του Κόμματος που ο τομέας ευθύνης τους είναι έξω από τα όρια της ΚΟΒ που ανήκει.

Αρθρο 52.

Οταν η παραβίαση του Καταστατικού γίνεται από ολόκληρη οργάνωση ή καθοδηγητικό όργανο, τότε η κύρωση μπορεί να φτάσει ως τη διάλυση αυτής της οργάνωσης ή του οργάνου και ανασυγκρότησής τους από τα αμέσως παραπάνω κομματικά όργανα. Για να μπει σε εφαρμογή μια τέτοια απόφαση, χρειάζεται η έγκριση της Κεντρικής Επιτροπής.

Αρθρο 53.

Η απόφαση για οποιαδήποτε ποινή και ιδιαίτερα για διαγραφή από το Κόμμα πρέπει να παίρνεται με τη μεγαλύτερη προσοχή και φροντίδα, να εξακριβώνεται αν είναι πραγματικά βάσιμες οι κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί.

Καμιά κύρωση δεν επιβάλλεται σε οποιοδήποτε μέλος, αν δεν έχει ενημερωθεί για τις κατηγορίες που διατυπώνονται εις βάρος του και χωρίς να του δίνεται η δυνατότητα να εκφράζει και να υποστηρίζει την άποψή του στο όργανο ή Σώμα που συζητείται η υπόθεσή του.

Κανένα κομματικό μέλος δεν αντιμετωπίζει συνέπειες για τις προσωπικές απόψεις που εκφράζει στα πλαίσια του Καταστατικού.

Αρθρο 54.

Κάθε μέλος του Κόμματος που θεωρεί ότι είναι άδικη ή υπερβολική η κύρωση που του υποβλήθηκε έχει δικαίωμα να κάνει ένσταση στα ανώτερα κομματικά όργανα, μέχρι την Κεντρική Επιτροπή, την Επιτροπή Κομματικού Ελέγχου και το συνέδριο του Κόμματος.

Επανεξέταση των κυρώσεων μπορεί να γίνει από τα Σώματα ή τα όργανα που τις επέβαλαν ή από τα παραπάνω όργανα και την Κεντρική Επιτροπή.

Γενάρης 1996

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ

ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ

- -

σχέδιο καταστατικού

- -

15ο Συνέδριο του KKE: προσυνεδριακά κείμενα


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ