Κυριακή 11 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΔΙΕΘΝΗ
15ο Συνέδριο του KKE: Προσυνεδριακά κείμενα

Σχέδιο Καταστατικού

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Το παρόν Σχέδιο Καταστατικού προτείνεται, από την ΚΕ, για συζήτηση στις Κομματικές Οργανώσεις και τελική έγκρισή του από το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Διαμορφώθηκε από την τροποποίηση και συμπλήρωση των Καταστατικών που εγκρίθηκαν από τα 9ο, 10ο και 13ο Συνέδρια του ΚΚΕ. Αξιοποιήθηκε επίσης η εμπειρία παλιότερη και πρόσφατη.

Το Καταστατικό καθορίζει τους σκοπούς και το χαρακτήρα του ΚΚΕ, τις αρχές συγκρότησης και λειτουργίας του.

Ορίζει τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις, τα βασικά καθήκοντα και τους κανόνες δράσης των μελών, των οργανώσεων και των οργάνων του Κόμματος.

Η μεγάλη αξία και σημασία των καταστατικών αρχών και των κανόνων λειτουργίας του κόμματος νέου τύπου έχουν πλήρως επιβεβαιωθεί στις οχτώ περίπου δεκαετίες ύπαρξης και δράσης του ΚΚΕ, καθώς και από την πλούσια πείρα του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.

Η συνειδητή και αποφασιστική υπεράσπιση των αρχών αυτών, όπως και η επίμονη και δημιουργική τήρηση και εφαρμογή τους, αποτελεί πρώτιστο καθήκον κάθε μέλους του Κόμματος. Καθήκον που ταυτίζεται με την υπεράσπιση αυτής της ίδιας της ύπαρξης του Κόμματος και των βασικών προϋποθέσεων, για να μπορέσει να εκπληρώσει την ιστορική του αποστολή.

Στα πλαίσια των καταστατικών αρχών εξασφαλίζονται οι βασικές προϋποθέσεις, ώστε να εκδηλώνονται και να αναπτύσσονται ανεμπόδιστα οι προσωπικές αρετές, ικανότητες και η δράση κάθε μέλους, να συνδυάζονται αρμονικά με αυτές των άλλων και να συμβάλλουν ως ένα σύνολο στην αποφασιστική ενίσχυση του Κόμματος και της πολιτικής του επιρροής, στην αποτελεσματική υπεράσπιση και προώθηση των άμεσων και μακροπρόθεσμων συμφερόντων της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων και την ανύψωση των ιδεών και αξιών του Κόμματος.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

α. Το ΚΚΕ είναι το κόμμα της εργατικής τάξης, η συνειδητή οργανωμένη πρωτοπορία της, η ανώτατη μορφή οργάνωσής της. Είναι επαναστατική οργάνωση εθελοντών ομοϊδεατών και αγωνίζεται για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας, όπου θα καταργηθεί κάθε εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, κάθε καταπίεση και θα διασφαλιστεί ένα ανώτερο επίπεδο ζωής και δικαιωμάτων για το λαό, ισότητα δυνατοτήτων και δικαιωμάτων, ολόπλευρη πρόοδος του ελληνικού λαού.

Το ΚΚΕ φιλοδοξεί να δώσει όλες του τις δυνάμεις για την οικοδόμηση της ανώτερης αυτής κοινωνίας, έχοντας πλήρη συνείδηση ότι θα είναι έργο των ίδιων των εργαζομένων και της ουσιαστικής τους συμμετοχής, τόσο στον αγώνα για την κατάκτησή της, όσο και στην οικοδόμηση, διαφύλαξη και στερέωσή της. Το ΚΚΕ, στον αγώνα αυτόν, εκφράζει ταυτόχρονα τα συμφέροντα και όλων των εργαζομένων, στις πόλεις και τα χωριά, των γυναικών και της νεολαίας, όλων όσοι υποφέρουν από την εξουσία του κεφαλαίου και έχουν συμφέρον από την αντικατάστασή της. Η εργατική τάξη δεν μπορεί να ελευθερώσει τον εαυτό της, αν δεν ελευθερώσει ταυτόχρονα και τους άλλους εργαζόμενους.

Για τους λόγους αυτούς η ύπαρξη του ΚΚΕ και η ισχυροποίησή του, στην ελληνική κοινωνία, αποτελεί ιστορική αναγκαιότητα. Η εργατική τάξη, για να αναπτύσσει με επιτυχία την πάλη της ενάντια στην καθημερινή καταπίεση του κεφαλαίου και να θέσει τέρμα στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, έχει ανάγκη από τη δική της αυτοτελή πολιτική οργάνωση, από ένα μαζικό επαναστατικό κόμμα, ικανό να καθοδηγεί την πάλη της για τα ζωτικά της συμφέροντα και την οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας.

β. Στη δράση του για την υλοποίηση των υψηλών αυτών σκοπών, το ΚΚΕ καθοδηγείται από την κοσμοθεωρία του μαρξισμού - λενινισμού και τον προλεταριακό διεθνισμό. Εμπνέεται από τη μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, από τις πλούσιες αγωνιστικές παραδόσεις του ελληνικού λαού. Αξιοποιεί τα διδάγματα, θετικά και αρνητικά, από την οικοδόμηση του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε.

Το ΚΚΕ στηριγμένο στην κοσμοθεωρία του, διαμορφώνει το πρόγραμμα και την πολιτική του, με βάση την ανάλυση της ελληνικής και διεθνούς πραγματικότητας, τη γενίκευση της πείρας των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων και την πρόοδο της γνώσης στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

γ. Το πέρασμα από την καπιταλιστική κοινωνία, η οποία βρίσκεται σε βαθιά κρίση, σε μια σοσιαλιστική κοινωνία προϋποθέτει την κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας από την εργατική τάξη, την κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής και την απελευθέρωση της δημιουργικής δράσης των εργαζομένων, του λαού, της νεολαίας. Το ΚΚΕ αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις του, για να συνειδητοποιηθεί αυτή η ανάγκη από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της. Στα πλαίσια αυτά εξαντλεί κάθε δυνατότητα, μέσα από καθημερινούς αγώνες, για τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων, την υπεράσπιση και διεύρυνση των οικονομικών, πολιτικών, συνδικαλιστικών, πολιτιστικών τους δικαιωμάτων και ελευθεριών, την υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας, για την ειρήνη και την προστασία του περιβάλλοντος.

Στον αγώνα αυτόν επιδιώκει τη συνένωση όλων των εργαζομένων σε μια ισχυρή συμμαχία, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, στην ασύδοτη εκμετάλλευση και δράση της οικονομικής ολιγαρχίας, ντόπιας και ξένης, για ουσιαστικές αντιιμπεριαλιστικές, αντιμονοπωλιακές και δημοκρατικές αλλαγές.

δ. Η οργανωτική συγκρότηση και λειτουργία του ΚΚΕ βρίσκονται σε αρμονία με τους σκοπούς και τον επαναστατικό χαρακτήρα του. Θεμελιακές αρχές του είναι ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός, η συλλογικότητα, ο έλεγχος, η κριτική και αυτοκριτική.

Η συνεπής, ολοκληρωμένη και δημιουργική εφαρμογή των αρχών αυτών και ειδικά του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού εξασφαλίζει ενότητα λόγων και έργων, συλλογική και ατομική ευθύνη, δημοκρατική συζήτηση και λειτουργία και ταυτόχρονα ενιαία συνειδητή πειθαρχία στη δράση. Συμβάλλει στη διαπαιδαγώγηση αγωνιστών με κύρος, ήθος και αναπτυγμένο αίσθημα κριτικής και αυτοκριτικής στάσης και στη συνεχή διεύρυνση και ενίσχυση των δεσμών του με την εργατική τάξη, τους εργαζόμενους, το λαό.

Η ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική ενότητα του Κόμματος είναι απαραίτητος όρος για την εκπλήρωση των σκοπών του.

ε. Το ΚΚΕ βασίζεται στην αρχή του προλεταριακού διεθνισμού. Στηρίζει το διεθνισμό του στα κοινά συμφέροντα της εργατικής τάξης, στα κοινά οράματα και τους σκοπούς των κομμουνιστών όλων των χωρών. Διαπαιδαγωγεί τα μέλη του στο πνεύμα του προλεταριακού διεθνισμού, της διεθνούς αλληλεγγύης και συνεργασίας με τους εργαζόμενους όλου του κόσμου. Εκπληρώνει με συνέπεια τις διεθνιστικές του υποχρεώσεις, συμμετέχει στον αγώνα για την ανασυγκρότηση, την ενότητα και το δυνάμωμα του διεθνούς κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος.

Το ΚΚΕ συνδέει διαλεκτικά το διεθνισμό με τον πατριωτισμό. Είναι γνήσιος και αντάξιος κληρονόμος των εθνικών, δημοκρατικών και επαναστατικών παραδόσεων του ελληνικού λαού. Αντιπαλεύει κάθε εκδήλωση φασισμού, εθνικισμού, σοβινισμού και ρατσισμού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2015-01-21 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2014-01-21 00:00:00.0)
86 χρόνια από το θάνατο του Λένιν(2010-01-21 00:00:00.0)
Το 18ο Συνέδριο και τα συμπεράσματα από την 90χρονη λειτουργία και ηρωική δράση του ΚΚΕ(2008-11-29 00:00:00.0)
Σχετικά με το διεθνισμό με αφορμή το Κυπριακό(2002-12-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ