Κυριακή 11 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
Ενάντια στη διάλυση της ΕΣΣΔ

Πορεία διαμαρτυρίας διοργανώνεται στις 17 του Μάρτη στη Μόσχα

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Με την ευκαιρία των πέντε χρόνων από το πανενωσιακό δημοψήφισμα (17 Μάρτη 1991), που ο σοβιετικός λαός είπε "ναι" στην ΕΣΣΔ, οι κοινωνικοπολιτικές οργανώσεις της Ουκρανίας, το Κίνημα "Εργαζόμενη Ουκρανία", η Ενωση Κομμουνιστών της Ουκρανίας, το Κίνημα "Για τη Σοβιετική Ενωση", ο λαϊκός βουλευτής της ΕΣΣΔ, εργάτης Λεονίντ Σουχόφ, ανέλαβαν την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση στη Μόσχα, στις 17 Μάρτη 1996, πορείας διαμαρτυρίας για τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Την πρόταση να υποστηριχτεί η λαϊκή πρωτοβουλία και να σταλούν στη Μόσχα τη μέρα αυτή αντιπροσωπείες, απηύθυναν προς όλες τις Δημοκρατίες το κίνημα "Για τη δημοκρατία, την κοινωνική πρόοδο και τη δικαιοσύνη", το λαϊκοπατριωτικό κίνημα "Οτέτσεστβο", η οργάνωση Λευκορωσίας του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος Μπολσεβίκων, το κίνημα "Νίκη - 1945" από τη Δημοκρατία της Λευκορωσίας και 7 κόμματα και οργανώσεις της Ρωσίας: Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, Κόμμα των Κομμουνιστών της Ρωσίας, Οργάνωση Ρωσίας του ΚΚΣΕ, "Εργαζόμενη Ρωσία", Ενωση Λαϊκής Αντίστασης, Ενωση των Αξιωματικών, Πανενωσιακό Κομμουνιστικό Κόμμα Μπολσεβίκων.

Η Πολιτική Εκτελεστική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ ενέκρινε και υποστήριξε την έκκληση προς τα κοινωνικοπολιτικά κινήματα και οργανώσεις, που αγωνίζονται για την ανασύσταση της ΕΣΣΔ, προς τις Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ενωσης, να συμμετάσχουν σ' αυτή την εκδήλωση και να στείλουν στη Μόσχα επιβλητικές αντιπροσωπείες των αδελφών λαών. Σ' αυτό το ντοκουμέντο αναφέρεται: "Οι Σοβιετικοί πολίτες σε κάθε ενωσιακή Δημοκρατία βλέπουν το ευτυχισμένο μέλλον των παιδιών τους στην ανασύσταση της ΕΣΣΔ. Και χάρη σ' αυτό μετέχουν στα Συνέδρια των λαών της ΕΣΣΔ, πραγματοποιούν πικετοφορίες σε πρεσβείες, κινητοποιούν την κοινή γνώμη να υψώσει τη φωνή της για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων - αγωνιστών για τη διατήρηση της Σοβιετικής Ενωσης, ενώνουν τους εργαζομένους και τους στρατιωτικούς σε οργανώσεις, που σκοπός τους είναι η αναβίωση της ΕΣΣΔ. Τα προσωρινά καθεστώτα απέδειξαν την ανικανότητά τους να προβάλουν πραγματική αντίσταση στο καθολικό λαϊκοαπελευθερωτικό κίνημα. Βήμα με βήμα περνούν στην ανυπαρξία, αλλά γαντζώνονται ακόμα από τα λάθη μας και την έλλειψη συντονισμού των ενεργειών μας. Δε θα αφήσουμε καμία ελπίδα στον εχθρό, στην πάλη για την ευτυχία, την ειρήνη και τη φιλία των λαών της ΕΣΣΔ! Στις 17 Μάρτη 1991 με το ΛΟΓΟ διαδηλώσαμε την επιθυμία μας να ζούμε σε μια μεγάλη αγαπημένη οικογένεια. Στις 17 Μάρτη 1996, οργανώνοντας στη Μόσχα την πορεία διαμαρτυρίας για τη διάλυση της ΕΣΣΔ, οι αδελφές Δημοκρατίες με το ΕΡΓΟ τους μπόρεσαν να διατρανώσουν τη θέληση του σοβιετικού λαού, την οποία περιφρονούν οι ανήθικοι πολιτικοί".

Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων της Ρωσίας, Α. Κριουτσκόφ (Κόμμα των Κομμουνιστών της Ρωσίας), Α. Πριγκάριν (Οργάνωση Ρωσίας του ΚΚΣΕ) και Β. Τιούλκιν (ΚΕΚΡ), ενημέρωσαν την ΠΕΕ του Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ ότι όλα τα απαραίτητα ενωσιακά και σοβιετικά σύμβολα - σημαίες, πανό, σημαίες των σοβιετικών Δημοκρατιών και τα τεχνικά μέσα είναι ήδη έτοιμα. Η Μόσχα περιμένει τους απεσταλμένους των αδελφών Δημοκρατιών, ώστε σε μια ακόμα επέτειο του δημοψηφίσματος να επιβεβαιώσουν για άλλη μια φορά τη θέληση των Σοβιετικών πολιτών να ζούνε σε ενιαία οικογένεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ