Κυριακή 11 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΔΙΕΘΝΗ
ΙV. ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΒΑΣΗΣ (ΚΟΒ)

Αρθρο 34.

Η Κομματική Οργάνωση Βάσης (ΚΟΒ) είναι το θεμέλιο του Κόμματος, είναι το κόμμα στο χώρο δράσης της.

ΚΟΒ δημιουργούνται σε κάθε αυτοτελή χώρο, όταν υπάρχουν τουλάχιστο τρία κομματικά μέλη, με έγκριση του παραπάνω οργάνου.

Σε χώρους που δεν υπάρχουν ΚΟΒ δημιουργούνται με ευθύνη παραπάνω οργάνου από κομματικά μέλη που ανήκουν σε άλλες ΚΟΒ.

ΚΟΒ που δεν ανταποκρίνονται στον προορισμό τους διαλύονται με απόφαση του παραπάνω οργάνου και έγκριση της Κεντρικής Επιτροπής.

Αρθρο 35.

Η ΚΟΒ μια φορά το χρόνο συνέρχεται σε εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση, εκλέγει γραμματέα και Γραφείο που λογοδοτεί στην ΚΟΒ.

Σε ΚΟΒ με δύναμη μέχρι δέκα (10) μέλη εκλέγεται γραμματέας και αναπληρωτής του. Σε ΚΟΒ με δέκα και πάνω μέλη εκλέγεται Γραφείο. Ο αριθμός των μελών του καθορίζεται από τη συνέλευση της ΚΟΒ, ανάλογα με τη δύναμή της.

Ο γραμματέας της ΚΟΒ εκλέγεται απευθείας από τη γενική συνέλευση των μελών της ΚΟΒ.

Αρθρο 36.

Για την καλύτερη λειτουργία τους οι ΚΟΒ μπορούν να δημιουργούν τμήματα ή ομάδες εργασίες με κριτήριο τον τόπο κατοικίας, την επαγγελματική απασχόληση, την ειδίκευση. Τα τμήματα και οι ομάδες εργασίας εκλέγουν τον υπεύθυνό τους, συνεδριάζουν για την εξειδίκευση αποφάσεων της ΚΟΒ και τον έλεγχο της εφαρμογής τους από τα μέλη στο χώρο τους και λογοδοτούν στη συνέλευση της ΚΟΒ.

Αρθρο 37.

Η συνέλευση της ΚΟΒ συγκαλείται τουλάχιστον μια φορά στους δύο μήνες με απόφαση του γραφείου της ΚΟΒ ή του παραπάνω οργάνου. Για τη σύγκλησή της απαιτείται η έγκαιρη και πλήρης ενημέρωση όλων των μελών της.

Η συνέλευση έχει απαρτία, όταν είναι παρόντα το 50% + 1 των μελών της.

Η συνέλευση των ΚΟΒ εγκρίνει την ημερήσια διάταξη με τα θέματα που πρότεινε το γραφείο ή με όσα αποφασίζει η ίδια να συζητηθούν.

Εισήγηση στη συνέλευση παρουσιάζει το Γραφείο της ΚΟΒ, τα παραπάνω καθοδηγητικά όργανα, καθώς και κομματικά μέλη με έγκριση του Γραφείου. Η συνέλευση τοποθετείται στην εισήγηση, καταλήγει σε συγκεκριμένες αποφάσεις, σε πρακτικά μέτρα και καταμερισμό δουλιάς για την εφαρμογή των αποφάσεων της ΚΟΒ και των παραπάνω οργάνων. Σε κάθε συνέλευση, και στο διάστημα ανάμεσα σε δύο συνελεύσεις οργανώνεται συστηματικά ο έλεγχος για την εφαρμογή των αποφάσεων και τη δραστηριοποίηση όλων των μελών, με ευθύνη του Γραφείου της ΚΟΒ και της ίδιας της συνέλευσης.

Αρθρο 38.

Οι βασικές αρμοδιότητες της ΚΟΒ είναι:

α) Εχει ευθύνη και αποφασίζει για τα ζητήματα του χώρου της μέσα στα πλαίσια της πολιτικής και των αποφάσεων του Κόμματος.

β) Επεξεργάζεται και προβάλλει θέσεις και προτάσεις για τα προβλήματα του χώρου της, επιδιώκοντας την πλατύτερη αποδοχή τους από τους εργαζόμενους. Συμβάλλει και πρωτοστατεί στην οργάνωση της πάλης για τη λύση τους.

γ) Συμμετέχει υπεύθυνα και ενεργά στην επεξεργασία της πολιτικής και των αποφάσεων του Κόμματος. Εξειδικεύει, εκλαϊκεύει και εφαρμόζει δημιουργικά την πολιτική του Κόμματος και τις αποφάσεις των καθοδηγητικών οργάνων.

δ) Οργανώνει την ιδεολογική - διαφωτιστική δουλιά για τα μέλη της και γενικότερα για τους εργαζόμενους και τη νεολαία.

ε) Φροντίζει καθημερινά για τη διάδοση και μελέτη του "Ριζοσπάστη" και του έντυπου υλικού του Κόμματος.

στ) Καταβάλλει προσπάθειες για τη συγκέντρωση και ανάπτυξη των οικονομικών πόρων του Κόμματος και διαχειρίζεται με δική της ευθύνη το ποσό που της αναλογεί για τις οικονομικές της ανάγκες.

ζ) Συνδέεται με τις μαζικές οργανώσεις του χώρου της και επιδιώκει το συντονισμό της κοινής πάλης. Γνωρίζει, συνδέεται άμεσα και αξιοποιεί τους οπαδούς - φίλους και ψηφοφόρους του Κόμματος. Εξασφαλίζει την πολιτική τους ενημέρωση και τη γνώμη τους για την πολιτική, τις αποφάσεις και τη δράση του Κόμματος.

η) Δίνει αμέριστη ιδεολογική - πολιτική και οργανωτική βοήθεια στις αντίστοιχες οργανώσεις της ΚΝΕ. Εξασφαλίζει συνεχή δημιουργική συνεργασία. Συζητάει τα προβλήματα της νεολαίας και αναπτύσσει το καθημερινό ενδιαφέρον των κομματικών μελών της για την ΚΝΕ.

θ) Φροντίζει για την ένταξη νέων μελών στο Κόμμα και στις αντίστοιχες οργανώσεις της ΚΝΕ.

Αρθρο 39.

Ολα τα μέλη της ΚΟΒ αναλαμβάνουν συγκεκριμένα καθήκοντα και δουλεύουν για να ανταποκριθούν σε αυτά. Λογοδοτούν, ελέγχουν και ελέγχονται για τη δράση τους και τη δράση της ΚΟΒ.

Τα στελέχη του Κόμματος, σε όποιο καθοδηγητικό όργανο κι αν ανήκουν, συμμετέχουν κανονικά στην ΚΟΒ τους, αναλαμβάνουν και για την ΚΟΒ καθήκοντα και συμβάλλουν στην υποδειγματική δράση της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σχετικά με το προτεινόμενο Καταστατικό (2013-03-02 00:00:00.0)
Για το σχέδιο Καταστατικού του ΚΚΕ (2013-01-12 00:00:00.0)
Για το σχέδιο Καταστατικού του ΚΚΕ (2013-01-12 00:00:00.0)
270496r.349 (1996-05-07 00:00:00.0)
Εφαρμογή και παραβιάσεις του καταστατικού (1996-04-07 00:00:00.0)
Ι. ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ: ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ (1996-02-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ