Κυριακή 4 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Ενα αξιόλογο φινάλε

Τα φινάλε με βαριά κομμάτια κρύβουν πολλές και ενδιαφέρουσες τακτικές δυνατότητες. Οι περισσότερες από αυτές υπάρχουν στις διάφορες σπουδές, αλλά κάπου κάπου παρουσιάζονται και σε αγώνες όπου οι θεατές έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν την πραγματική ομορφιά του σκακιού. Ο συνδυασμός που θα δούμε στο διάγραμμα του κειμένου έχει τη γοητεία του παιχνιδιού της γάτας με το ποντίκι. Στην αρχή θα αναρωτηθείτε τι νόημα έχουν τα φαινομενικά άσκοπα ζιγκ-ζαγκ της μαύρης βασίλισσας.

Το τελικό χτύπημα, όμως, δείχνει ότι ο ...κυνηγός έκλεινε σιγά σιγά στη γωνία το θύμα του πριν του καταφέρει τη χαριστική βολή. Ο μαύρος «έλαβε μήνυμα» για το σχέδιό του, από την κακή θέση του λευκού πύργου και κατά δεύτερο λόγο από το σοβαρό αδύνατο σημείο του λευκού, δηλαδή, την κλειστή 1η οριζόντια! Ετσι, το επιπλέον πιόνι του λευκού δε φέρνει κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

Η παρτίδα παίχτηκε με 1...Ββ5 2. Ρη1 Βγ5+ 3. Ρθ1 Βγ4 4. Ρη1 Βδ4+ 5. Ρθ1 Βε4! (καλό δεν ήταν το 5... Βζ4 γιατί 6. θ4! και τώρα η 1η οριζόντια δεν είναι κλειστή) 6. Βγ1 Το σοκ και τα διλήμματα για την αναζήτηση τετραγώνου άρχισαν. Καλό δεν ήταν 6. Βη1 ή 6. Βα1 γιατί 6... Βε2! με απειλές ματ ή αιχμαλωσίας της λευκής βασίλισσας. Επίσης δεν ήταν καλό και το 6. Βδ1 Βζ4! και τώρα δεν παίζεται το 7. θ4; ΒΧθ4+ κλπ. 6...Βδ3 7. Ρη1. Το ...ζιγκ-ζαγκ συνεχίζεται 7...Βδ4+ 8. Ρθ1 Βδ2!! Η χαριστική βολή. Τώρα τα λευκά θα γίνουν ματ ή θα χάσουν τον πύργο τους 0-1.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ